Web Analytics

Asistenta medicală Mihaela Cosoi a murit cu zile

de | 21.12.2017 10:53 | Dezvăluiri

10 MihaelaCosoi# Se prefigurează un nou caz de malpraxis la Spitalul Judeţean Argeş # Concluziile raportului de la I.N.M.L. sunt devastatoare: „lipsa diagnosticării miocarditei acute virale și aplicării precoce a mijloacelor de terapie intensivă necesare a condus la decesul acesteia”

În urmă cu un an, opinia publică a fost impresionată de moartea unei tinere asistente medicale care, după ce a luat varicelă de la micuța sa fiică, a murit  în condiții încă neclare, de inimă, la Spitalul Județean Argeș, fiind trimisă acolo, într-un târziu, de la Secția de Boli Infecțioase. În această vară raportul de expertiză al Serviciului de Medicină Legală Argeș a fost trimis către Serviciul Investigații Criminale din cadrul IPJ Argeș la cererea polițiștilor care vor să elucideze cauza morții tinerei asistente pe patul de spital. Familia, reprezentată de soțul Mihaelei, Lucian, și micuța Antonia, prin avocat, a dorit efectuarea unei expertize suplimentare și s-a adresat I.N.M.L., care a finalizat recent, propria  cercetare în această moarte, nedreaptă și crudă, care a frânt încă o viață tânără și a lăsat fără mamă un copil de trei ani. Putea fi evitată această moarte? Au luat medicii cea mai bună decizie? Au diagnosticat-o corect pe pacienta care le-a cerut ajutorul? Au acționat la timp medicii? I-au administrat tratamentul corect? Sunt întrebări legitime pentru a-i face dreptate Mihaelei și, poate, pentru ca fetița ei să afle cine au fost călăii celei care i-a dat viață.

Moartea a fost una violentă

10 mihnea costescu inmlDr. Mihnea Costescu (foto), medic primar de medicină legală la I.N.M.L. „Mina Minovici”, a examinat actele medicale privind pe Mihaela Cosoi, în vârstă de 35 de ani, decedată la data de 12.01.2016 la Spitalul Județean de Urgență Pitești. Din cercetările efectuate a rezultat că în data de 10.01.2016, în jurul orelor 15,00-16,00, Mihaela Cosoi s-a prezentat la Secția Boli Contagioase adulți a Spitalului Județean de Urgență Pitești, unde, în urma consultului medical a fost diagnosticată cu „varicelă în erupție ziua 3”, fiindu-i prescris tratament medicamentos, fără a rămâne internată în unitatea spitalicească. În seara de 11.01.2016, în jurul orelor 22,00, Mihaela s-a prezentat din nou la Secția Boli Contagioase Adulți unde, la ora 01:27 a fost internată cu diagnosticul „febră nespecificată”. În data de 12.01.2016, orele 16:33, pacienta a fost transferată la UPU a Spitalului Județean cu dureri abdominale și stare generală alterată, starea acesteia fiind evaluată ca fiind critică, decesul acesteia survenind la ora 22:40. Obiectivele expertizei, felul morții, cauza medicală a morții, dacă sunt leziuni de violență constatate cu prilejul efectării necropsiei și dacă au vreo legătură cu decesul, și, cel mai important, dacă diagnosticul stabilit la data de 10.01.2016 la Secția de Boli Infecțioase a fost corect sau, dimpotrivă, fals, inoportun sau incomplet și dacă erau necesare și alte investigații clinice și paraclinice pentru stabilirea unui diagnostic cert și complet, sunt întrebările la care expertul și-a propus să dea un răspuns. De asemenea, o altă întrebare necesară în stabilirea cauzelor morții a fost dacă pe parcursul internării în această unitate spitalicească tratamentul aplicat a fost sau nu, indicat, precum și dacă a fost sau nu, corect aplicat și la timp. De asemenea, dacă ar fi fost internată încă din data de 10 ianuarie, la prezentarea la spital și dacă i-ar fi fost aplicat un tratament în condiții de spitalizare, ar fi crescut șansele de supraviețuire ale acesteia.
Medicul INML a apreciat că moartea Mihaelei a fost una violentă și că „lipsa diagnosticării miocarditei acute virale și aplicării precoce a mijloacelor de terapie intensivă necesare a condus la decesul acesteia”. În plus, specialistul de la București consideră că diagnosticul stabilit la prezentarea la medic, în data de 10 ianuarie, a fost corect dar incomplet pentru că, pacienta prezenta semne de miocardită și tensiune arterială sistolică încă de la momentul primei prezentări, și ar fi necesitat efectuarea unor examene paraclinice de tip EKG, ecografie cardiacă, pentru a permite instituirea, din timp, a măsurilor de terapie intensivă. Cu alte cuvinte. Miki, așa cum îi spuneau soțul și prietenii, s-a stins cu zile.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii