Web Analytics
scris joi, 07.02.2019

Ascensiunea argeşeanului Teofil Vlad în Himalaya, subiect de film documentar

Teofil Vlad, născut în Pitești, este unul dintre cei mai cunoscuți alpiniști români. De curând, acesta a reușit o ascensiune spectaculoasă, alături de alți doi români, pe un vârf de peste 7000 de metri din Himalaya. Săptămâna viitoare va avea loc premiera filmului care prezintă pe larg această expediție. Despre Teofil Vlad am mai scris și, cu siguranță, vom mai scrie, întrucât argeșeanul de 36 de ani vrea să dea o nouă șansă Everestului în această primăvară.

Ascensiunea argeşeanului Teofil Vlad în Himalaya, subiect de film documentar

Un film despre primii români care au urcat pe vârful Pumori

În toamna anului trecut, trei români, printre care și argeșeanul Teofil Vlad, urcau pe vârful Pumori (7161 m) din cei mai înalți munți, Himalaya. Cei trei, Teofil Vlad, Zsolt Torok și Romeo Popa, au ales un traseu nou pe peretele sudic al muntelui și au decis să-l numească sugestiv «Călătoria Micului Prinț».
Luni, 11 februarie, la Cinema „Elvira Popescu” din București va avea loc premiera filmului documentar „Viva Pumori”, un film care prezintă această expediție de 9 zile, o premieră națională și mondială deopotrivă, cu dificultăți considerabile. Documentarul are o durată de 40 de minute și conține imagini și filmări de pe vârful Pumori, interviuri cu cei trei alpiniști realizate înainte și după expediție și filmări din etapa planificării călătoriei. „Este un documentar care tratează subiectul expediției din toamna trecută. Traseul a fost o realizare care a atras atenția presei de specialitate din toată lumea. Sper ca filmul să aibă impact și să motiveze publicul pentru un stil de viață sănătos și pentru lucruri importante, dar pe care de multe ori le ignorăm, cum ar fi să ne urmăm visul”, ne spune alpinistul Teofil Vlad.
Documentarul va fi prezentat și la un festival de film și cultură montană din Brașov, „Alpin Film Festival”, care va avea loc în luna martie. Întrebat dacă acest film va fi prezentat și în Argeș, Teofil Vlad a spus: „Cu cea mai mare plăcere, suntem deschiși să îl prezentăm oriunde există interes. Nu vom refuza nicio invitație”. Pelicula a fost realizată cu ajutorul unui prieten al celor trei alpiniști, Sandor Szilard.

Exclusiv. Alpinistul Teofil Vlad se întoarce pe Everest

Argeșeanul Teofil Vlad se pregătește pentru o nouă aventură, pe vârful Everest (8848 m), cel mai înalt vârf din lume și din lanțul muntos Himalaya. Alpinistul a mai încercat să urce pe Everest și în 2015, însă a fost nevoit să renunțe din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. În acea perioadă, în urma unui cutremur produs în Nepal şi a avalanşelor declanşate ulterior pe partea nepaleză a Muntelui Everest, autorităţile chineze şi Asociaţia Chineză pentru Alpinism au decis închiderea zonei nordice a Everestului, astfel că Teofil Vlad și-a încheiat expediția, însă este gata să mai încerce o dată în această primăvară, singur sau în echipă.
„Vreau să urc pe vârful Everest în această primăvară. Ideal ar fi să mergem în aceeași formulă ca pe Pumori, dar cheltuielile sunt foarte mari și nu știm dacă putem toți să ne asigurăm bugetul necesar. La sfârșitul lui martie voi pleca spre Nepal”, ne-a spus Teofil Vlad hotărât. Argeșeanul este cunoscut și pentru alte ascensiuni spectaculoase. În trecut, acesta a urcat pe Nanga Parbat (8126 m) și pe Ama Dablam (6812 m), alte două vârfuri din Munții Himalaya.

Distribuie!

0 Comentarii