Artmark Historical Estate, divizia casei de licitaţii Artmark specializată în vânzarea monumentelor istorice şi de artă, scoate la vânzare Casa Memorială Ion Mihalache din judeţul Argeş. Fosta reşedinţă a fondatorului Partidului Ţărănist reprezintă un ultim artefact de rememorare al marelui om politic.
Preţul estimativ pentru această clădire construită în 1880 este situat între 70.000 şi 80.000 de euro. După 1947, proprietatea a intrat în posesia statului comunist, devenind anexă a spitalului Călineşti, statut pe care l-a avut până în cursul anului 2000. Portofoliul Artmark Historical Estate prezintă monumente istorice clasate atât în grupa A – de valoare naţională şi universală (Castelul Teleki, Cula Greceanu, Castelul Pogany) – cât şi în grupa B – reprezentative pentru patrimoniul cultural local (Casa memorială Ion Mihalache, Conacul Niculescu-Bujoiu, Casa Zottu).
Potrivit reprezentanţilor Artmark, statul român a primit o ofertă în cadrul procedurii de exercitare a dreptului de preemţiune.
Întrebat dacă Ministerul Culturii şi-a arătat intenţia de a folosi dreptul de preemţiune pentru monumentele istorice scoase la vânzare de Artmark Historical Estate, Constantin Prisecariu, directorul diviziei, a precizat că nu are cunoştinţă de nicio exercitare a acestui drept.
„Au fost făcute înştiinţări către minister de proprietari înainte de a fi în gestiunea noastră”, a completat directorul diviziei din cadrul casei de licitaţii Artmark. Pe de altă parte, el a explicat că, în cazul acestor proprietăţi, nu va exista o licitaţie publică, având în vedere că este un demers complex faţă de achiziţiile de artă plastică.
„La licitaţiile de artă, ai văzut lucrarea în expoziţii, ai licitat şi o adjudeci sau nu. În cazul imobilelor, este o documentaţie juridică pe care orice potenţial client trebuie să o verifice, vrea să vadă proprietatea, le postăm pe site, vor fi termene anunţate de depunere de oferte şi va fi o licitaţie de oferte. Oferta cea mai mare va avea câştig de cauză”, a declarat acesta.
Florin Silvestru