Web Analytics

Arta caligrafiei, într-o expoziţie – eveniment la Biblioteca Judeţeană Argeş

de | 21.09.2017 11:19 | Cultură

9 01Ca în fiecare an, mijlocul lunii septembrie reînvie bucuria de a fi copil, emoția așteptării primei zile de școală, neliniștea dinaintea întâlnirii cu noii colegi și cu doamna învățătoare. Cei mici trăiesc cu intensitate toate acestea, iar cei mari se întorc în timp cu nostalgie, retrăind pentru o clipă frumusețea și tumultul vieții de elev.

Deschiderea anului şcolar oferă cel mai bun prilej pentru realizarea, în holul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu“ Argeş, a unei expoziţii, mult aşteptate de publicul piteştean, dovadă fiind participarea în număr atât de mare la cursul – ajuns la a cincea ediţie, în anul 2017 –  „Caligrafia. Istoria scrisului şi a instrumentelor de scris. Legătorie manuală de carte“, din cadrul proiectului mai amplu, intitulat „Meşteşuguri uitate“. 

Expoziția prezintă și etapele realizării unei legături manuale de carte

9 02Expoziţia-eveniment „Semne şi însemne“- realizată de inițiatoarele acestui proiect, Lucreția Picui și Gabriela Tomescu –  reuneşte, în vitrine – cele mai reușite lucrări ale cursanților implicați în cele cinci ediții de până acum, truse de caligrafie artizanale, cuprinzând pană de gâscă, toc cu peniță și calimară cu cerneală pe bază de pigmenți naturali din plante, albume de caligrafie chineză, gotică, persană, manuale de caligrafie, care conțin toate stilurile de scriere – de la cea tehnică la cea artistică, cărți despre istoria cărții și a scrisului, de la scrierea egipteană, la scrierea gotică, de la scrierea sumeriană la scrierea cu alfabet latin, de la scrierea dacică la scrierea cu litere chirilice. Toate acestea le vor prilejui vizitatorilor o călătorie în timp și o perspectivă asupra evoluției scrierii și a instrumentelor de scris pe mapamond.
Deschisă până la sfârșitul lunii septembrie, expoziția prezintă, de asemenea, și etapele realizării unei legături manuale de carte, alături de câteva dintre cele mai frumoase și elegante exemplare, realizate de cursanți, din mătase, voal, dantelă sau piele. Un loc deosebit ocupă, în vitrine, planșele cu letrine, realizate din emulsie de aur și de argint, însoțite de miniaturi caligrafiate cu pigmenți naturali din plante, inspirate din scrierile caligrafiate, cu atâta grijă și atenție la detalii, de copiștii, miniaturiștii și cărturarii luminați ai Evului Mediu.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii