Web Analytics

Arhiepiscopia: „Adulterul şi violenţa în familie nu s-au putut proba în cadrul şedinţelor de judecată bisericeşti”

de | 20.06.2019 13:47 | Dezvăluiri

# Din nou despre destituirea parohului Nicolae Grecu din Piteşti

Acuzat de către fosta soție de comportament violent și adulter, preotul Nicolae Grecu a fost destituit la începutul anului din funcția de paroh al Bisericii ”Izvorul Tămăduirii” din Expo-Parc din Pitești. Iar în această primăvară Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului s-a întrunit la sediul Protoieriei Pitești pentru a ancheta cauza disciplinară privind pe preotul Nicolae Grecu, după ce instanțele civile au pronunțat divorțul, dând câștig de cauză soției. Am solicitat încă de când am publicat primul material un punct de vedere legat de anchetă, de la Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și, într-un final, am primit răspuns. Din care înțelegem că instanța bisericească nu prea ține cont de cea lumească. Și că preoteasa n-a mai putut aduce în fața completului bisericesc martorii pe care i-a adus la Judecătorie, în procesul de divorț în cadrul căruia părintele a fost acuzat de adulter și violență în familie.

„Propunerea Consistoriului face referire la pedeapsa destituirii, nu caterisirii”

”În urma unor sesizări din partea doamnei Corbescu (Grecu) Monica, fosta soţie a preotului Grecu Nicolae, cu privire la comportamentul acestuia în sânul familiei, Centrul Eparhial a dispus efectuarea unei anchete în acest sens. În conformitate cu prevederile Regulamentului autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, cazul a fost înaintat spre cercetare şi soluţionare, Consistoriului Eparhial, autoritate bisericească de judecată, abilitată în tratarea unor asemenea situaţii. Preotul Grecu Nicolae nu a fost caterisit, iar hotărârea despre care faceţi vorbire în articolul publicat în Jurnalul de Argeș pe data de 8 mai a.c. nu există în registrul de procese verbale al Consistoriului Eparhial”, se precizează în răspunsul trimis Jurnalului de Argeș de către Arhiepiscopie. Totuşi, reprezentanții Arhiepiscopiei recunosc o propunere de hotărâre din partea Consistoriului Eparhial a fost înaintată Centrului Eparhial, iar în conformitate cu art. 132, lit. c) din Regulament, aceasta produce efecte numai după aprobarea ei de către Chiriarhul locului, pe baza unei analize atente şi a unor motive bine întemeiate.
„Pentru a nu se înţelege greşit şi a nu se crea confuzii, propunerea face referire la pedeapsa destituirii, şi nu la caterisire, aceşti doi termeni având fiecare sensuri şi implicaţii distincte pentru un cleric. Capetele de acuzare menţionate de dumneavoastră sunt formulate şi susţinute de către acuzare reprezentată de către doamna Corbescu Monica, care în cadrul şedinţelor Consistoriului Eparhial, nu a reuşit să facă lumină în privinţa tuturor acuzaţiilor”, mai precizează reprezentanții Arhiepiscopiei.

„Acuzația probată și admisă de autoritatea bisericească rămâne divorțul”

”Mai mult de atât, în conformitate cu Regulamentul (al bisericii, n.red.), acuzarea a solicitat, iar Preşedintele completului de judecată a acceptat proba cu martori, pe care însă la următoarea şedintă, doamna Corbescu Monica, nu a reuşit să o îndeplinească, întrucât martorii nu s-au prezentat, astfel că acuzele de adulter şi violență, nu s-au putut proba în cadrul şedințelor. Mărturiile persoanelor din Instanta civilă cu referire la aceste două acuzații amintite anterior, constituie probele care au susținut cele două capete de acuzare, fără a exista şi alte probe administrate (certificat medico-legal, imagini autentice — foto sau video, etc.). Acuzația probată şi admisă de autoritatea bisericească, fără a putea fi contestată, rămâne divorțul pronuntat de instanță, abatere asumată de preotul slujitor, şi care este sanctionată de Biserica Ortodoxă Română, pentru care preotul Grecu Nicolae va suporta măsurile administrative, pastorale şi duhovniceşti, care se impun în asemenea situații”, scriu reprezentanții Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Cazul va fi rejudecat

Întrucât în cadrul procesului bisericesc, proba cu martori nu a fost administrată, precum şi faptul că apărarea dispune de noi dovezi de susținere a cauzei preotului Nicolae Grecu, se va impune rejudecarea cazului în Consistoriul Eparhial. Oficialii Biroului de Presă al Arhiepiscopiei mai spun că preotul nu a făcut recurs, neuzând astfel de acest drept regulamentar.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. // Arhiepiscopia: „Adulterul şi violenţa în familie nu s-au putut proba în cadrul şedinţelor de judecată bisericeşti” //
    – D’apoi daca nu s-au putut proba, inseamna ca nu exista ! ……..
    ….. ” Sabatai, nu cauta ascunsa lumii dezlegare
    Pe-alaturea de legea ta,
    Ca-i vina fara de iertare.” (DDL/AV))