Web Analytics

Argeşul, reprezentare la vârf la bilanţul DNA

de | 8.03.2018 09:00 | Actualitate

17 Iacob# Marius Iacob și Călin Nistor, cei doi procurori șefi adjuncți ai DNA, au strânse legături cu Argeșul. Primul e născut la Câmpulung, iar al doilea a fost peste cinci ani procuror șef la DNA Pitești. Cei doi au instrumentat până acum zeci de dosare cu nume „grele” # Jurnalul de Argeș, singurul ziar local acreditat la bilanțul DNA

Desfășurare impresionantă de participanți săptămâna trecută la Cercul Militar Național din București. Peste 200 de ziariști și peste 150 de invitați de prim rang au participat la prezentarea bilanțului pe 2017 al DNA. Un eveniment de grad zero de la care nu a lipsit președintele Klaus Iohannis. Un eveniment la care Argeșul a avut o reprezentare la vârf și ne referim aici la cei doi procurori șefi adjuncți ai DNA – Călin Nistor (care a fost peste cinci ani procuror șef la DNA – Serviciul Teritorial Pitești), Marius Iacob (născut la Câmpulung) și comisarul-șef Dan Nicolae – ofițer judiciarist DNA și fost comandant al IPJ Argeș. Citiți în cele ce urmează cronica, inclusiv cu detalii de culise, a acestui eveniment special la care Jurnalul de Argeș a fost singurul ziar local acreditat.

Procurorul șef adjunct Marius Iacob, foarte volubil și comunicativ

Încă de la intrarea la Cercul Militar ne întâlnim cu un argeșean de top, nimeni altul decât procurorul șef adjunct al DNA – Marius Iacob. Volubil și comunicativ, acesta este foarte popular printre ziariști, cu care nu ezită să se fotografieze. Ne știm de doi ani, de când a acordat un amplu interviu în exclusivitate pentru Jurnalul de Argeș. Stăm câteva minute de vorbă, după care facem o fotografie împreună, ca și la bilanțul DNA de acum doi ani. „Și eu sunt argeșean”, îi spune Marius Iacob unui angajat DNA care ne imortalizează.
Un procuror ce are la activ multe dosare de răsunet instrumentate, Marius Iacob este originar din Câmpulung, unde a locuit până la vârsta de 12 ani. Marius Iacob a fost primul procuror care a avut curajul să-i pună cătuşele lui Sorin Ovidiu Vîntu şi chiar să obţină arestarea preventivă a magnatului şi apoi condamnarea definitivă a acestuia într-un dosar de şantaj. Tot Marius Iacob a coordonat depistarea şi apoi extrădarea din Indonezia a părintelui FNI, Nicolae Popa. Iacob este cunoscut şi pentru faptul că a instrumentat – alături de alţi doi colegi – celebrul dosar al dispariţiei avocatei Elodia Ghinescu. Marius Iacob are un CV de invidiat, fiind pe rând, înainte de a ajunge la DNA, prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, şef al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, procuror-şef al Secţiei Urmărire Penală, Criminalistică de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prim adjunct al procurorului general al României.  
În zona centrală din spatele rândurilor de scaune unde vor veni invitații, printre zeci de camere de filmat puse, îl zărim pe Sorin Mișcoci, cameramanul președintelui Klaus Iohannis. Înalt și foarte elegant, Sorin Mișcoci lucrează la Cotroceni din 2007. Printre primii invitați sosiți se numără Hans Klemm, ambasadorul S.U.A., însoțit de o echipă de cinci consilieri.
Înainte de începerea prezentării bilanțului propriu-zis, avem timp și de o conversație rapidă cu doamna Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA, plăcut surprinsă că Jurnalul de Argeș este singurul săptămânal local prezent la eveniment și că în același timp este un ziar ce reflectă des și obiectiv activitatea DNA.

Procurorul șef DNA Pitești a stat printre jurnaliști

17 02Mai mulți ofițeri SPP se intercalează printre cameramani și jurnaliști în clipa în care invitații la prezidiu își fac apariția. Alături de procurorul șef Laura Codruța Kovesi sunt prezenţi câțiva dintre cei mai importanți oficiali din România, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, Cristina Tarcea-președinte Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorul general Augustin Lazăr și Codruț Olaru-vicepreședintele C.S.M.
O căutăm în sală cu privirea pe Daniela Lupu, procurorul șef al DNA Pitești. Nu o găsim. De abia după câteva minute o identificăm. E în spatele cameramanilor, pe o canapea, printre jurnaliști. Tăcută și sobră, e foarte atentă la discursurile ce au început. Oricum, pentru Daniela Lupu „vorbesc” numeroasele dosare instrumentate cu succes în ultimii ani.

O treime dintre inculpații trimiși în judecată au comis fraude cu fonduri europene

Discursul procurorului șef Laura Codruța Kovesi, discurs în care a prezentat bilanțul DNA pe anul trecut, a avut câteva detalii foarte interesante. Șefa DNA a făcut referire la mai mulți manageri de spitale care iau mită de la furnizorii de produse și servicii și „condiționează buna derulare a contractelor încheiate și plata facturilor de achitarea unor «comisioane» cuprinse între 5 și 20% din valoarea contractului și obțin beneficii nelegale de ordinul milioanelor de euro”.
Un detaliu îngrijorător: investigațiile privind frauda cu fonduri europene s-au dublat în ultimii doi ani. 130 trimiteri în judecată în 2017 față de 65 în anul 2015. O treime din inculpații trimiși în judecată au comis fraude cu fonduri europene.

13 ambasadori și atașatul FBI în România, printre invitați

Jurnalul de Argeș a intrat și în posesia listei cu invitați. Am aflat astfel că în afară de procurorii de la structurile teritoriale DNA au fost prezenți 70 de invitați de prim rang. Au fost printre alții nu mai puțin de 13 ambasadori, președintele ANI-Bogdan Stan, Viorel Morari-procuror șef Procuratura Anticorupție Republica Moldova și atașatul FBI în România-Russell Ashenden.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii