# Mafiotul capturat la Curtea de Argeş îşi ucisese şi apoi incendiase un rival de afaceri din Catania # Orazzio Magri (stânga) este al doilea naș italian arestat în județul nostru în ultimul an, după ce, vara trecută, a fost arestat Cagnazzo Cataldo (dreapta), care se ascundea în cartierul Trivale. În urmă cu aproximativ jumătate de an, Cagnazzo Cataldo, un cetățean italian în vârstă de 56 de ani, cunoscut ca fiind membru al organizației criminale Sacra Corona Unita și urmărit în Italia pentru atac cu bombă, a fost prins în Pitesti, ascunzându-se într-un apartament din cartierul Trivale, ca un cetățean aparent liniștit și inofensiv. Iată că, din nou, polițiștii argeșeni au pus mâna în aceste zile pe un mafiot deosebit de periculos, scăpat de asemenea dintr-o vastă operațiune anti mafia inițiată de carabinieri, și care și-a găsit refugiul în județul nostru. Este vorba despre italianul Magri Orazzio, de 42 de ani, care trăia în Curtea de Argeș sub identitate falsă. Vinerea trecută, acesta a fost dus la Parchet, care a emis o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. A doua zi, Curtea de Apel Pitești a dispus arestarea preventivă a italianului pentru o perioadă de 5 zile pentru punerea în aplicare a mandatului european de arestare în vederea extrădării.
Orazzio Magri, un killer periculos și naș al familiei Santa Paola Ercolano din Catania
Ca și în cazul lui Cataldo Cagnazzo, Orazzio a fost prins în urma schimbului de date prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul CCPI – IGPR, după ce autorităţile italiene au introdus o alertă în Sistemul Informatic Schengen. Orazzio Magri era deja căutat în vederea arestării şi predării pentru apartenenţă la un grup mafiot şi trafic de droguri. Profilul său criminal este de-a dreptul sumbru. Catanezul, membru al familiei mafiote Santa Paola Ercolano, era căutat pentru uciderea lui Sebastiano Paratore, al cărui cadavru a fost găsit pe jumătate ars și având fața desfigurată în urma a două focuri trase cu o armă de calibrul 7, 65 și corpul aproape în totalitate carbonizat. De altfel, poliția și presa din Catania îl descriu pe mafiotul Orazzio Magri drept un killer feroce și fără scrupule. De altfel, Unitatea de Investigații a Comandamentului Provincial al Poliției din Catania avea două ordine de arestare emise de către judecătorul pentru investigații preliminare din Catania pe numele lui Carmelo Puglisi, de 48 de ani și Magri Orazzio, în vârstă de 41 de ani, ambii considerați personaje de conducere în cadrul familiei mafiote „Santapaola – Ercolano”. Puglisi a fost arestat de către poliția din Catania, pe 8 octombrie 2009, în cursul așa-numitei operațiuni „Flori albe”, într-o casă unde avea loc o reuniune de taină a „soldaților” din familia Santa Paola Ercolano. Aceștia se adunaseră să pună la cale planurile unui război cu un clan rival, vizând supremația unei afaceri locale valorând un milion de euro pe lună.
Magri, al doilea naș în conducerea familiei Santapaola – Ercolano, reușise să scape în cursul operațiunii „Steaua Polară”, din data de 30 iulie 2012, desfășurată de către Comandamentul provincial al carabinierilor din Provincia Catania. De altfel, cei doi reprezentanți ai familiei „Santapaola – Ercolano”, Carmelo Puglisi și Orazzio Magri, sunt veri și controlau afacerile cu droguri din zona Catania. Ei sunt considerați responsabili de asasinarea unuia dintre rivali, Paratore Sebastian, care, în data de 11 martie 2005, a fost bătut, împușcat mortal cu o armă de foc, incendiat și ulterior abandonat printre buruienile de pe un câmp situat în zona rurală a localității Acicatena. Probele ce au permis magistraților Procuraturii din Catania, coordonați de către procurorul adjunct Carmel Zuccaro, de a solicita și de a obține ordinul împotriva lui Puglisi și Magri au constat din interceptările telefonice dintre cei doi, precum și din declarațiile făcute de „colaboratori”.
Argeșul, văzut de presa italiană drept o zonă preferată pentru a face afaceri și „ nu doar ” cu droguri
Căutat în jumătate din Europa, iată că poliția l-a localizat pe Orazzio Magri la Curtea de Argeș, în „micuțul și liniştitul oraș aflat la circa 100 de kilometri de București”, așa cum îl caracterizează ziariștii italieni. Oamenii legii români i-au dat de urme mafiotului italian grație telefonului celular care a fost urmărit permanent, dar și datorită mașinii pe care acesta o conducea, un Mercedes 250, același pe care îl folosea și în Catania, în cartierul Civita, unde își avea rezidența și de unde împărțea ordine soldaților săi. Iată și ce consemnau ziarele din Catania a doua zi după capturarea lui Orazzio Magri la Curtea de Argeș: „Și așa s-a sfârșit ieri, pe la 14,00, sustragerea de la pedeapsă a lui Magri, care le-a spus polițiștilor români ce l-au blocat în trafic că se numește Franco Alessio. Trucul nu a ținut însă deoarece polițiștii români aveau amprentele sale digitale și l-au identificat rapid”. Tot ziariștii italieni mai dezvăluie un lucru foarte interesant despre nașul mafiot din Catania: „Magri, un personaj de prim plan al mafiei, nu căuta în România doar un loc îndepărtat unde să fugă de cătușe. Suspiciunea este că ar fi avut interese economice importante într-o regiune preferată în mod special pentru a face afaceri, și nu doar cu droguri”. Prin urmare, alarmă de grad zero la Curtea de Argeș și, pe cale de consecință, în întreg județul Argeș. În ultima vreme, membrii importanți ai crimei organizate din Italia își găsesec adăpost la noi.
Alina Crângeanu