Web Analytics

Argeşul – motor al pieţei construcţiilor din Regiunea Sud-Muntenia

de | 30.03.2016 20:38 | Politica si Administratie

„Regiunea Sud-Muntenia reprezintă un studiu de caz relevant, demonstrând ieşirea capitalului românesc din zona speculativă şi orientarea spre investiţii cu efecte predictibile pe termen mediu şi lung. Dezvoltarea infrastructurii ar putea amplifica şi mai mult perspectiva pozitivă”, afirmă experţii în construcţii, într-un studiu economic la nivel regional, comandat de Arabesque, liderul naţional în distribuţia de materiale de construcţii şi finisaje. Potrivit statisticii, evoluţia sectorului construcţiilor din judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman denotă un potenţial semnificativ, stimulat de creşterea încrederii firmelor şi al micilor întreprinzători în dezvoltarea unor investiţii pe termen mediu şi lung.

162 milioane lei investiți în construcții în 2014

În 2014, numărul firmelor de construcţii din Regiunea Sud-Muntenia a atins nivelul de 5820 de unităţi, de la 5342 de societăţi în 2013, iar perspectivele lui 2016 se îndreaptă spre un record de peste 6200 de firme, marea lor majoritate mici şi mijlocii. Potrivit estimărilor, cifra de afaceri a acestor firme ar putea atinge în 2016 nivelul de 6,4 miliarde de lei, în creştere cu aproape jumătate de miliard de lei faţă de rezultatul din 2014. Semnificativ este faptul că, în 2010, afacerile din sectorul construcţiilor la nivelul Regiunii Sud-Muntenia se situau la nivelul de numai 4,94 miliarde de lei. Cele mai importante investiţii în construcţii au fost atrase în 2014 de judeţul Prahova, de peste 200 milioane lei, urmat de Argeş cu 162 de milioane de lei şi Giurgiu cu 42 milioane lei. Potrivit experţilor Arabesque, datele economice indică faptul că economia la nivel regional îşi reporneşte motoarele, investiţiile în construcţii fiind capabile să genereze dezvoltarea pe orizontală, adică să atragă afaceri colaterale în toate domeniile, de la infrastructură, imobiliare şi industrie, la comerţ, servicii şi turism. Datele statistice arată că sectorul construcţiilor din această zonă a angajat 35.506 muncitori în 2014, în creştere cu peste 8000 faţă de anul precedent, cei mai mulţi în Prahova şi Argeş. Într-o regiune în care şomajul atingea în 2009 nivelul record de 11,5 % în Teleorman, 2015 a coborât rata la nivelul de 5% în Argeş, judeţ care, propulsat de investiţii semnificative precum cele realizate de Renault-Dacia, tinde să prindă din urmă trendul de dezvoltare accelerată impus de Bucureşti-Ilfov.

Un exemplu de urmat

„Argeşul reprezintă cel mai bun exemplu că, în baza unor investiţii cu valoare adăugată, care atrag furnizori şi crează lanţuri economice, economia tinde spre valori de creştere”, arată studiul comandat de Arabesque. Potrivit radiografiei economice din Regiunea Sud-Muntenia, investitorii în construcţii sunt, în principal, bărbaţi cu vârste între 35 şi 65 de ani, cu experienţă în mediul de business, care investesc în primul rând în dezvoltarea de imobiliare private (blocuri, vile) şi de afaceri (unităţi turistice, sedii de firmă, spaţii comerciale).Semnificativă este şi creşterea apetitului persoanelor particulare pentru investiţii imobiliare, renovări şi amenajări. „Există o cerere în creştere pentru materiale de construcţii necesare dezvoltării de imobile şi pentru renovarea şi extinderea celor existente, acesta fiind şi motivul apariţiei unor investiţii majore, cum este noul magazin Arabesque de 10 milioane de euro construit în Piteşti şi care urmează să deservească întreaga regiune”, spun experţii.
F. Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii