Iașiul, templu al culturii românești și martor infailibil al atâtor năzuințe istorice, împlinite sau amânate, a reunit lectura, inspirația, arta, sensibilitatea artistică, inocența și dragostea față de limba română între hotarele statornice ale Colegiului Național “Costache Negruzzi”.
Citește și: Luni, 26 mai, încep înscrierile la grădiniţă și creşă
Prestigiosul lăcaș de cultură a organizat ediția a XIX-a a Concursului Național Transcurricular de Lectură și Interpretare “Ionel Teodoreanu”, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Iași, al Ministerului Educației și Cercetării, al Primāriei Municipiului Iași și al Consiliului Județean Iași.
La deschiderea festivă din Aula Magna “Mihai Eminescu” a Universității “A.I. Cuza”, doamna profesor dr. Camelia Gavrilă, directorul colegiului, și-a încântat auditoriul, în spiritu-i caracteristic, într-o incursiune culturală de ținută academică. Comisia centrală și o parte dintre elevii colegiului au avut parte de o emoționantă întâlnire literară cu prof. univ. dr. Antonio Patraș, prof. dr. Mihaela Doboș, prof. Toma Velici – Editura Polirom.
În amfiteatrul colegiului, invitații au interacționat cu publicul, evocând personalitatea scriitorului I.D. Sârbu. Adolescenții și adulții au rememorat episoade din viața acestui rafinat intelectual, care a făcut parte din cercul literar de la Sibiu și care a fost atât de apreciat de marele Lucian Blaga (despre care a mărturisit: “Eu l-am văzut pe Blaga plângând”). Fiu de miner din Petrila și conștient de latura morală a scriitorului, Sârbu a refuzat să-l denunțe pe Șt. Alexandru Doinaș la securitate; a fost cenzurat și încarcerat de regimul comunist.
La câțiva ani buni după momentul ‘89, au văzut lumina tiparului “Lupul și catedrala”, “Adio, Europa!” și “Jurnalul unui jurnalist fără jurnal”. Acest scriitor este un model pentru adolescenți, prin talentul narativ, substanța filosofică și asumarea unei opțiuni: aceea de a-și păstra verticalitatea și de a nu se “adecva” contextului proletar. Alături de colegii de celula de la Gherla, și-a compus, profetic am spune, textul potrivit pentru un viitor epitaf: “Trecătorule, să nu mă judeci pentru ceea ce am făcut, ci pentru ce am refuzat să fac”.
În zilele care au urmat, cei 191 de elevi de gimnaziu, selecționați din toate județele țării, au susținut o probă scrisă și una orală, întrecându-se în interpretări originale și compoziții expresive. Pare-se că inocența lor și forța creatoare a lecturii au transformat, metaforic, străzile asfaltate ale Iașiului în memorabile “ulițe ale copilăriei”. Eleva Stănculescu Sara de la Școala Gimnazială “Matei Basarab” din Pitești (îndrumător, prof. Voicu Mihaela) a câștigat premiul special pentru clasa a VII-a.
Și parcă stavilă timpului, Colegiul Național “Costache Negruzzi” continuă să inspire, noi și noi generații, așa cum au făcut atâția oameni de cultură care i-au trecut pragul, prin îndemnul la lectură, reflecție și autocunoaștere.
Autor: prof. dr. Elena-Delia Bontacchio
0 Comentarii