Web Analytics

Argeșeanul Teo Vlad, în Himalaya: „Plecăm spre tabăra de bază Pumori cu încredere…”

de | 11.10.2018 16:05 | Actualitate

Undeva în munții Himalaya, în vecinătatea Everestului, trei alpiniști români urcă spre impunătorul vârf Pumori, 7160 metri. Cei trei alpiniști de care vorbim sunt argeșeanul Teofil Vlad, Romeo Popa din Prahova și Zsolt Torok din Arad. Expediția VIVA Pumori, așa cum este denumită ascensiunea celor trei români, este un proiect ambițios care a demarat din 19 septembrie. Teofil Vlad a mai fost în Himalaya, însă niciodată pe acest vârf. În postările sale de pe Facebook, argeșeanul se gândește cu recunoștință la sprijinul și încrederea sponosorilor și partenerilor care au făcut posibilă finanțarea și dotarea cu echipament de calitate. De asemenea, acesta ne ține la curent cu toate etapele expediției.

Înainte de urcarea propriu-zisă către vârful Pumori, argeșeanul Teo Vlad și Romică Popa au realizat un experiment. Acesta a constat într-un antrenament aerob la altitudine. Eu și Romică Popa am decis să plecăm în Nepal înaintea lui Zsolt Torok și să parcurgem un traseu care trece prin trei pasuri de peste 5000 de metri. Din Namche Bazaar am părăsit drumul care merge direct spre Gorak Shep, ultima așezare înaintea taberei de bază Pumori şi a urmat o săptămână în care am descoperit locuri deosebite. Şapte zile, un ambient de vis, de cinci ori la peste cinci mii de metri: pasurile Renjo La (5300m), Cho La (5400m), Kongma La (5500m) și vârfurile Gokyo Ri (5300m) și Chukung Ri (5500m)”, a scris Teo Vlad pe pagina sa de Facebook.

După ce s-au bucurat de o zi de refacere la Dingboche, un sat aflat la 4400 m în Nepal, românii au plecat spre vârful Lobuche Est 6119 m, etapa de aclimatizare din programul Expediției VIVA Pumori. În cătunul sezonier Lobuche, aceștia au organizat bagajele și au trecut printr-un cimitir în care se află monumente funerare ridicate în memoria celor care nu s-au mai întors din munți. „Intenționăm să dormim cât mai sus posibil, după care să ne îndreptăm spre tabăra de bază a vârfului Pumori. (…) Observ schimbările care s-au produs în cei doi ani şi jumătate de când am fost ultima dată aici. Se pare că progresul se instalează cu paşi mărunți în acest colț de lume”, adaugă argeșeanul Teo Vlad.

Cei trei români au plecat spre vârful Pumori în data de 8 octombrie, după ce au revenit din ascensiunea vârfului Lobuche. „Am revenit în Lobuche după o noapte dormită la 5600 m, două la 5900 m şi ascensiunea vârfului Lobuche, peste 6100 m altitudine. Etapa de aclimatizare nu a fost un proces prea uşor, nici prea confortabil. Însă, pe lângă dureri de cap şi nesomn, am avut bucuria unor peisaje de vis. (…) Plecăm spre tabăra de bază Pumori cu încredere, dar şi cu emoție”, ne mai spune alpinistul Teo Vlad.

Sursă foto: Facebook Teo Vlad

 

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii