Web Analytics
scris joi, 17.10.2024

Argeș. Dosare penale pentru braconaj și deținere ilegală de arme

Pe linie de cercetare penală, în primele 9 luni ale acestui an, poliţiştii din Argeș ai Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoaseau efectuat 6 percheziții domiciliare în dosarele aflate în lucru, au continuat urmărirea penală față de 28 suspecți şi au soluţionat 55 de dosare penale – potrivit unui comunicat de presă al IPJ Argeș.

Argeș. Dosare penale pentru braconaj și deținere ilegală de arme

Citește și: Pitești. Prins în flagrant când vindea canabis. Locuința lui, percheziționată

În cadrul activităților de cercetare penală desfășurate în cauzele aflate în lucru la nivelul S.A.E.S.P. Argeș, au fost indisponbilizate în vederea cercetărilor 17 arme letale, 13 arme neletale supuse autorizării, 700 de proiectile metalice, 378 de articole de muniție, 26 de cartușe letale, un autoturism, precum și cantitatea totală de 340 kg de carne de vânat.   

Autorizări pentru arme și anulări

În ceea ce priveşte autorizările, în perioada analizată, au fost eliberate 114 permise de armă, 13 pașapoarte europene ale armelor de foc și 3 atestate de colecționar.

De asemenea, au fost organizate 10 cursuri pentru obținerea certificatului de absolvire a cursului de instruire teoretică și practică.

Totodată, au fost emise 46 de dispoziții de anulare a dreptului de deținere, port și folosire a armelor și 3 dispoziții de suspendare a dreptului de deținere, port și folosire a armelor.

Braconajul cinegetic prezintă o problematică diversificată, pe teritoriul judeţului Argeș existând 51 de fonduri cinegetice, gestionate de 17 asociații de vânătoare.

Potrivit sursei citate, în perioada 9.10.2023-29.02.2024 s-a derulat Planul de acțiune „Cinegetic 2023-2024”, ce a fost finalizat cu rezultate bune, în urma activităților desfășurate S.A.E.S.P. Argeș situându-se peste media națională în ceea ce privește infracțiunile constatate, respectiv locul 6 la nivel național.

Acțiuni în spețe penale

Iată, conform sursei citate, câteva ctivități desfășurate în dosare penale privind deținerea ilegală de arme/braconaj:

  • La 22 ianuarie a.c., polițiștii Serviciului A.E.S.P., împreună cu polițisti ai Biroului Protecția Animalelor și din cadrul Secției Buzoești, cu sprijinul luptătorilor Serviciului Acțiuni Speciale Argeș, au pus în executare 3 mandate de percheziție domiciliară, pe raza județului Argeș, la persoane suspectate de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, ocazie cu care au fost identificate două arme neletale.
  • La 31 mai, polițiștii Serviciului A.E.S.P., cu sprijinul luptătorilor Serviciului Acțiuni Speciale Argeș și al jandarmilor din cadrul I.J.J. Dâmbovița, au pus în executare 2 mandate de percheziție domiciliară, pe raza județului Dâmbovița, la persoane bănuite de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, ocazie cu care a fost identificat un pistol neletal și 8 cartușe, iar în urma administrării probelor, dosarul a fost înaintat Parchetului competent cu propunerea de trimitere în judecată a 3 inculpați.
  • La 13 august, polițiștii S.A.E.S.P., în urma colaborării cu polițiștii din Hârtiești, au indisponibilizat 3 arme neletale deținute fără drept și 142 de cartușe aferente armelor, de către un bărbat din comuna Davidești, județul Argeș, care le-a introdus pe teritoriul României fără a le declara la autoritățile vamale.
  • La 14 septembrie, în jurul orei 3:00, în baza sesizării paznicilor de vânătoare din cadrul A.J.V.P.S. Argeș cu privire la faptul că au surprins pe raza Fondului cinegetic Vlășcuța mai multe persoane la braconaj, polițiștii din cadrul S.A.E.S.P. au indisponibilizat, în vederea cercetărilor și a stabilirii tuturor împrejurărilor săvârșirii infracțiunii de braconaj, un autoturism, 2 exemplare de vânat din specia iepure de câmp, un proiector și 2 telefoane mobile, urmând să fie documentată întreaga activitate infracțională a persoanelor implicate.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Vot pe banii câmpulungenilor

Ultima întrunire a consilierilor locali din Câmpulung care își încheie mandatul în această săptămână a avut loc cu ocazia unei ședințe extraordinare...

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...