Web Analytics

Un an de la arestarea lui Nicola Inquieto. Pe 6 mai el s-ar putea întoarce în ţară

de | 18.04.2019 13:49 | Dezvăluiri

În urmă cu un an, pe 12 aprilie 2018, italianul Nicola Inquieto era reţinut ca urmare a unui mandat de arestare european emis de Direcţia Antimafia din Napoli. A fost eliberat de magistrații români pe 27 aprilie și apoi extrădat pentru a fi judecat în Italia, în octombrie 2018, unde se află și acum. Împreună cu Nicola Inquieto (43 de ani), a fost reţinut în Italia şi fratele său Giuseppe. Conform acuzațiilor procurorilor Antimafia, frații Inquietto, Nicola, Giuseppe, dar și mai vârstnicul Vincenzo, aparţin toți organizației mafiote Camorra, mai precis fac partea din clanul ”I Casalesi”, condus de Michele Zagaria. Nicola Inquieto, care se mutase de peste un deceniu la Piteşti, a construit sute de apartamente prin firmele sale şi deţinea cel mai modern centru spa din Argeş – Vitality Spa – afacerile sale fiind evaluate la mai multe milioane de euro. Acuzațiile formulate în urma unor investigații care au durat mai bine de doi ani și au fost conduse de italieni, în colaborare cu Interpol și autoritățile române, au fost că Nicola Inquieto și-a înființat imperiul imobiliar de la Piești spălând banii mafiei italiene. Procurorii români şi italieni au strâns sute de interceptări telefonice şi ambientale şi mii de documente bancare, Nicola Inquieto fiind extrădat, în octombrie anul trecut, pentru a fi judecat în Italia. Ce s-a întâmplat de atunci și până acum, cum decurge procesul penal, ce s-a mai întâmplat cu dosarul de ucidere din culpă a unui muncitor pe șantierele de la Pitești ale lui Inquieto și mai ales ce se întâmplă cu sutele de oameni speriați că vor rămâne fără locuințele achiziționate în rate de la Nicola și puse sub sechestru de statul italian vă vom prezenta în continuare.

Giuseppe Inquieto, fratele lui Nicola, arestat în același dosar, a fost achitat

Decizie șocantă a judecătorilor napoletani, care, la sfârșitul lunii martie a.c, îl achită pe Giuseppe, fratele lui Nicola, judecat în același dosar, pentru asociere mafiotă și spălare de bani. Motivul? Nu există suficiente probe împotriva acestuia. Pe 28 martie 2019, prestigiosul cotidian italian ”Il Messaggero” titra cu litere de o șchioapă: „Camorra, achitat Giuseppe Inquieto. Nicio legătură cu bossul Zagaria”. A fost vâlvă în presa din Peninsulă, iar jurnaliștii cunoscuți pentru lupta lor cu clanurile camorrese au pus această operațiune de spălare/salvare a lui Giuseppe pe seama faptului că el era cel care l-ar fi vândut pe Michele Zagaria. Prin urmare, ar fi colaborat cu autoritățile judiciare. Într-adevăr, dintr-o înregistrare anexată rechizitoriului de sute de pagini al procurorilor Antimafia, document prezentat și de Jurnalul de Argeș, dintr-o discuție cu fiica ei, Rosaria Massa, fosta soție a lui Vincenzo Inquieto (cel care l-a ascuns pe bossul clanului casalez, Zagaria, în casa sa), reiese că cele două femei își puneau întrebarea cine l-ar fi putut vinde pe fugar. Iar nepoata lui Giuseppe spune clar „zio” (”unchiul”). Aceasta pare a fi explicația, pertinentă, de altfel. Rămân să urmeze procedura obișnuită de judecată alți acoliți, printre care Mario Nobis, fiul lui Salvatore Inquieto, aflat și el în închisoare în Italia și care fusese trimis să lucreze pentru familie, alături de Nicola Inquieto, la Pitești.

Avocații lui Nicola Inquieto vor depune o expertiză din care să reiasă că banii investiți în România erau moșteniți de la tatăl său

În ceea ce-l privește pe Nicola, în cursul ultimei audieri care a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie în Italia, pledoaria apărării a fost că imperiul construit de acesta în România ar fi fost rodul exclusiv al muncii sale și nu rezultatul reciclării banilor lui Zagaria în România. În fața judecătorilor Tribunalului din Napoli Nord, avocații lui Nicola au relatat cum afaceristul italian a pornit de la zero în Pitești și a ajuns la o situație economică de invidiat prin munca sa. În Italia este apărat de avocații Giuseppe Stellato și Nicola Marino, în timp ce în România Nicola Inquieto a fost reprezentat de avocatul Radu Rotaru, care ne-a declarat: “Cu siguranță, faptul că Giuseppe a fost achitat este un semnal bun, pentru că este în același dosar cu Nicola, doar că a fost disjuns, fiind trimiși în judecată separat. Alte detalii încă nu am nici eu, doar atât am aflat că a fost achitat, în ce condiții nu aș putea comenta mai mult. Atât știu cu certitudine, că a fost achitat. În ceea ce privește procesul lui Nicola, am înțeles că ar mai fi cam două termene, s-a făcut și un raport de expertiză și urmează să îl depună la termenul din mai. Se vorbește de un prejudiciu și de anumite sume de bani care ar fi fost aduse în România și sume de bani care ar fi fost duse în Italia. Mai exact, ăsta a fost obiectul raportului, ca să stabilească dacă au existat și care au fost ele și privește și bunurile lui personale și societatea, tot ce înseamnă creditări către societate, creditări personale, de la bănci și așa mai departe. Tot istoricul. E o reconstrucție patrimonială, cam ăsta ar fi termenul. Raportul este făcut de către un expert din Italia. Ei au cerut diverse documente de acolo, acum e gata. S-a cerut un termen în sensul ăsta, după ce a avut loc audierea martorilor, se va depune și expertiza ca să se stabilească un termen cât mai repede. Și asta deoarece pe 6 mai va expira și a doua prelungire a mandatului de extrădare, aceea de 6 luni. Această expertiză reflectă situația de când a venit el în țară, din 1999, toată istoria, care au fost banii pe care i-a avut, care au fost banii moșteniți de la familie, pentru că tocmai murise tatăl său și au fost și niște bani dați/moșteniți de la statul italian; erau, de fapt, niște pensii restante care i s-au plătit tatălui său și așa mai departe. Inclusiv cheltuielile făcute în Italia. Îl luase presa din Pitești la mișto, că i-a pus dinții mamei lui. Da, era o realitate, că se vorbea de niște sume de bani scoase în Italia. Erau 7000 și ceva de euro, bani care s-au scos și erau realități. Inclusiv facturile la stomatolog în Italia”.

Dosarul morții unui muncitor pe șantierul lui Inquieto a ajuns în camera preliminară

Avocatul Radu Rotaru îl mai reprezintă pe Nicola Inquieto și în dosarul deschis în România cu privire la accidentul de muncă din 2016, în care și-a pierdut viața Marius Vasile, un tânăr muncitor care lucra pe șantierele SC Daniela Construcții SRL. Din spusele apărătorului, dosarul a ajuns în instanță, aflându-se la Judecătoria Pitești, în camera preliminară; încă nu a intrat pe fond. Mai mult, din câte am aflat, creditorii din dosarul de insolvență al firmei Daniela Construcții au formulat o excepție și au înaintat-o instanței, cerând să vadă rechizitoriul Parchetului, ceea ce face ca lucrurile să treneze în continuare în privința stabilirii vinovaților din această tragedie. Iar mama ne spune îndurerată, la aproape trei ani de când și-a pierdut fiul: „Nu a început procesul, s-a dat acea acuzație de omor din culpă. În mai acum se face un an, nu a început nimic. Uitați că nu s-a demarat nimic. Am auzit de la avocați că martorii de la Pitești pe care i-am avut în dosar și-ar fi retras declarațiile, vezi Doamne, că i-ar fi intimidat procurorul. Dar procurorul de ce să îi intimideze? Nu știu dacă e așa sau nu…”

Cei cu apartamente luate în rate de la Iquieto au cerut audienţă la judecătorul de la Tribunalul Napoli-Nord

În afară de drama mamei defunctului Marius Vasile, o altă dramă îi macină pe cei care se văd fără un acoperiș deasupra capului, pentru că au contractat locuințele construite de Nicola Inquieto la Pitești. Despre ei am stat de vorbă cu practicianul în insolvenţă Ion Dohotar, reprezentantul Insolvenţa SM SPRL, desemnată ca administrator judiciar al debitoarei: „Pe 24 aprilie avem o adunare de creditori. Pe ordinea de zi este aprobarea de către creditori a actualizărilor promisiunilor de vânzare-cumpărare. Dacă creditorii vor aproba, cu încuviințarea judecătorului sindic, putem să introducem promisiunile actualizate în cartea funciară, pentru a îndeplini o condiție prevăzută de lege, ca să putem finaliza promisiunile cu promitenții cumpărători (n.red. – cei care au semnat antecontracte şi au achitat o parte din preţ). Legea 85/2014 spune că administratorul judiciar poate finaliza promisiunile de vânzare-cumpărare anterioare deschiderii procedurii, dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Din 150 de promisiuni, câte avem noi acum nefinalizate, doar două sunt notate în Cartea Funciară. Normal trebuiau să le noteze atunci când le-au încheiat. Dacă judecătorul sindic va consimți, încercăm să ajutăm promitenții cumpărători. Noi sperăm să fie aprobată această actualizare de promisiune. Este, până la urmă, o încercare de a găsi o soluție la o situație disperată. Dacă mă întrebați de sechestru, am făcut mai multe demersuri, o sesizare la judecătorul titular la Tribunalul Napoli Nord și la Eurojust (n.n. – agenția Uniunii Europene care se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală între agențiile statelor membre), prin care noi solicităm o audiență, pentru că am înțeles că în legislația italiană există această procedură, audiență la judecătorul titular care judecă pe fond, cu participarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul din Napoli Nord. În numele promitenților cumpărători, individuali, formulăm cereri de ridicare sechestru. Vor fi 150 de cereri care vor merge tot la judecătorul de la Napoli Nord”.
Din câte am mai aflat, sub supravegherea administratorului judiciar, au continuat lucrările la unul dintre blocurile rămase neterminate după arestarea lui Nicola Inquieto și vor începe și la cel de al doilea, promitenții care nu și-au mai achitat ratele fiind chemați să facă o declarație cu termene exacte, la notar. La ora actuală, administratorul special al firmei este Ioana Petrescu Inquieto, soția lui Nicola.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Pentru viata copilului meu..care a murit muncind pentru mafiotul Nicola inqueto akm la aproape 3 ani nimeni nu a platit…nimeni nu a venit la poarta mea sa vada dak mai putem sa ne cautam .sa ne jelim si sa ne asteptam copilul in poarta ….NIMENI….justitia romana u a facut nimik….imi este scirba k mam nascut aici…blestem ziua k mam nascut in aceasta tara unde sintem slugile strainilor si in tara noastra si in tara lor….statul roman ia dat terenurile lui Nicola inqueto….pe ce ai cum ei stiu….statul roman ia dat voie si ia permis sa faca toate nelegiuirile care lea facut si akm statul roman a ajuns la concluzia k acele case erau facute k banii mafiei si trebuiesc luate de la amaritii romani care sau bagat datori cine stie pe unde si cit ptr a achizitiona o casa de la mafiotul Nicola inqueto….case unde a muncit si unde a murit copilul meu care mergea 120 de km dus 120 de km intors sa poata munci cinstit….si unde nici akm dupa 2 ani si 8 luni nu sia primit banii 3 mii 500 de euro ptr care a muncit cinstit….Nicola imqueto nu a vrut sa semneze actele prin care se dovedea k copilul meu a lucrat k forme legale la firma acestuia si k ajutorul acestora sa pot primi ajutorul de deces in caz de accident de munk….Nicola inqueto a mintit k nerusinare k nea facut o casa.Nicola inqueto knd am mers la firma acestuia din loc.Pitesti…sa cer banii ptr care a muncit copilul meu.trei mii cinci sute de euro ..banii si o suma nesemnificativa ptr acesta mia spus….JUDECATE K MINE DACA TE TINE..SI DUTE LA NEBUNI DE CONTROLEAZATE……eu ma rog in genunchi in fata lui dumnezeu in fiecare zi….NCOLA INQUETO…..sa mai iesi din puscarie si sa-ti mai vezi copii in viata knd o sa il mai vad eu pe al meu copil mort muncind ptr tine..atunci si doar atunci ….nimicule …care esti tu nimik….si sa mai sti k toti banii tai necurati si blestemati….nu te ajuta sa iti cumperi o alta viata…dar din aceasta lume nu vei pleca pina nu vei plati…..tu hahalera si mina ta dreapta…DEACONU NICOLAE…..care mia invatat copilul sa se urce la ordinele tale pe macara si sa execute treburile care nu tineau de postul si functiia lui…amindoi sinteti parinti k si mie ….noi familia .colegii lui si martori din acel moment si testul poligraf au dovedit k miati luat copilul si mi lati pus sa lucreze k macarau care nu avea ce cauta in santier..neavind acte din 2003….nu aveati angajat specializat..nu aveati contract k ISCIR…nu avea ce cauta acolo…dar….miati trimis copilul la moarte ptr a construi voi imperii si a jecmanii romanii si a spala banii necurati care intrau in romania si ptr care institutiile din romania care trebui sa faca dreptate inchid ochii fiindca primesc si ei cite un …CONTULET GRASUT….K FIECARE….ROMAN CARE SE RESPECTA…k deee ala care fura o piine sau o gaina de foame….poate sa execute penal 3 ani….Nicola inqueto este un cinstit cetatean italian caruia trebuie sa i se pupe partea dorsala atunci knd apare in usa institutiilor si a sus pusilor ….din scaunele moi…..nui nimik eu mai astept o luna .atit …..si o sa ajung la Haga si la toate forurile superioare posibile ptr a face drepate si am jurat la crucea copilului meu k nu voi pleca din aceasta lume pina knd .gunoaiele NICOLA INQUETO SI DEACONU NICOLA nu va plati….domnu STEFAN STROIE de la postul TV..KANAL D…mia luat un interviu akm ceva timp..la sfirsitul interviului ma intrebat…DOAMNA va dati seama k cine va luptati???va dati seama cine este NICOLA INQUETO???va dati seama k acesta omoara oamenii cum omoriti dvs..mustele???nu va este frik????oameni buni stiti ce iam raspuns????,Stimate domn….uitativa la.mne…atita timp eu aceasta femeie si mama am stat pe marginea unei gropi si am privit cum niste straini miau luat copilul si mi lau bagat intr-o groapa deunde stiam k nu se va mai intoarce….si am ramas in picioare doar k sa fac vinovatii sa plateasca si sa scot adevarul la iveala ….cum sa imi fie frik de acest gunoi.???nu nu imi este frik decit de dumnezeu ….atit….????????????????acel domn ma luat de mina si a plins…..am multe de spus dar va rog iertatima k akm nu mai pot????????????????????????va mai spun doar atit…sa va fereasca dumnezeu de o durere k a mea si sa nu fiti in lokul meu ..niciodata niciunul….NICIODATA????????????????????????????????????????????????????????????????