Web Analytics
scris joi, 27.03.2025

„Aproximativ 2.000 de bolnavi se internează anual la Cardiologia Spitalului Judeţean

Secția de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Pitești este, de câțiva ani încoace, într-o stare de bine. Are medici competenți, inclusiv dintre cei tineri, are dotări performante și – foarte important – are o șefă de secție profesionistă și inimoasă. Cu domnia sa, cu dr. Laura Dănuleț, am stat de vorbă recent.

„Aproximativ 2.000 de bolnavi se internează anual la Cardiologia Spitalului Judeţean

D-na doctor, boala cardiovasculară este principala cauză a mortalității în lume. Care este situația în România?

– Și noi ne înscriem în același trend. Boala cardiovasculară este cea mai frecventă patologie și cea mai frecventă cauză de mortalitate de la noi din țară. Asta se întâmplă din cauza stilului de viață, a alimentației necorespunzătoare, din cauza fumatului, a lipsei de exercițiu fizic, dar, în primul rând, din cauza lipsei programelor de prevenție și a programelor de educare a populației.

Cât de importante pot fi aceste programe?

– Ne-ar fi de foarte mare ajutor dacă ar exista niște programe, dar nu doar pe hârtie, ci să fie implementate pentru educația populației, programe de explicare a importanței alimentației, a renunțatului la fumat, care să promoveze activitatea fizică. Noi nu avem așa ceva. S-a încercat cândva la nivelul medicilor de familie să se facă un soi de pachet de prevenție, dar pentru că și medicii de familie sunt puțini și sunt, practic, sufocați de birocrație, de toate documentele și hârțoagele pe care le presupune activitatea lor, nu prea au timp nici ei să se ocupe în mod real de partea educativă. Pentru că, în mod normal, partea educativă se face, în primul rând, la nivel de medic de familie. Noi ar trebui să ne ocupăm de cu totul altceva. Pacienții nu prea își iau tratamentele, nu prea înțeleg importanța medicației. Deci, totul pleacă de la educația populației.

Cum se prezintă azi Secția de Cardiologie a Spitalului Județean?

– Suntem într-o stare de bine, de echilibru. În ultimii patru-cinci ani am avut norocul și au venit medici specialiști tineri. Practic, au între 32 și 35 de ani și completează personalul care era deja aici, astfel încât nu mai întâmpinăm dificultăți în privința gărzilor; reușim să le acoperim. Mai avem doi medici care vin din afară, două domnișoare doctor tinere, specialiste, care ne ajută cu gărzile.

Citește și Efectul anulării alegerilor: suntem pe ultimul loc în UE în Indexul global al democrației

Cu dotarea cum stați?

– Un aspect extrem de pozitiv este că în ultimul an am beneficiat și de achiziția unei aparaturi medicale noi, performante. Vorbesc despre patru ecografe performante, de la o companie producătoare de tradiție, care ne ajută foarte mult în practica zilnică. Astăzi, fără ecografie cardiacă nu există cardiologie. În plus, se fac și niște investigații mai speciale din punct de vedere al ecografiei cardiace – ecografie transesofagiană, care ajută la o evaluare mai bună a structurilor intracardiace, ecografii la nivelul arterelor… Deci, practic, venirea unor medici tineri, cu competențe adiționale față de pregătirea normală, curentă, a adus un plus în diagnosticul și tratamentul pacienților.

Cu alte cuvinte, la Cardiologie a crescut calitatea actului medical…

– Da. La nivelul acestei secții activitatea s-a îmbunătățit foarte mult, competența personalului medical este net superioară celei din trecut, grija față de pacient, atenția și nivelul de îngrijire au sporit semnificativ. Vreau neapărat să punctez dedicarea întregului personal medical privind îngrijirea pacientului.

Există, din câte știm, un Program Național de Infarct…

– De câțiva ani, poate sunt zece, nu știu exact, se desfășoară Programul Național de Infarct Miocardic Acut. Adică, pacientul care suferă un astfel de infarct are acces la tratamentul corespunzător, conform ghidurilor de specialitate după care tratăm noi pacienții cu boli cardiovasculare. Este un aspect extrem de bun, atât pentru noi, medicii, fiindcă nu trebuie să mai trimitem pacientul la București (înainte, când se întâmpla asta, noi nu mai știam ce se întâmplă cu el, nu-l mai puteam urmări în dinamică), cât și pentru pacient, care are acces rapid la tratament de specialitate. Odată cu implementarea programului la nivel național, a scăzut foarte mult mortalitatea prin infarct miocardic. Pacienții sunt mult mai rapid tratați, rata de supraviețuire s-a îmbunătățit semnificativ, iar sechelele cu care rămân pacienții după un infarct miocardic sunt net diminuate. Este un lucru extraordinar.

Ce vă lipsește?

– Noi ne-am dori și sperăm ca, pe viitor, cu ajutorul d-lui manager, să reușim să aducem și un medic care implantează stimulatoare cardiace. Pentru secția noastră de cardiologie, acesta este lucru care ne-ar completa activitatea și, practic, ne-am putea desfășura activitatea de specialitate cam ca într-o clinică universitară.

Câți bolnavi se internează anual la Cardiologia Spitalului Județean?

– Aproximativ 2.000 de pacienți, nu numai din Argeș, ci și din județe limitrofe, cum ar fi Vâlcea, Olt…

Care este mortalitatea?

– A scăzut de la 12-13%, cât era în 2019, când am preluat eu șefia de secție, la 5-6%. Practic, a scăzut la jumătate.

Citește și Pretextul sub care poliția bate la ușa celui care postează pe Internet

Citește și Omul de afaceri Sorin Gomoiu a scăpat de procesul pentru fraudarea fondurilor europene, dar trebuie să înapoieze banii

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită