Web Analytics

Aprindeţi lumina la sediul poliţiei, domnule comandant!

de | 7.08.2014 13:57 | Opinii

Chiar nu înțeleg poziția IPJ Argeș și a comandantului Ionel Ispir. Instituția se confruntă cu o gravă criză de imagine urmare a dezvăluirilor făcute de comisarul-șef Nicolae Baciu în interviul pe care ni l-a acordat săptămâna trecută și n-avem nicio reacție până acum, deși am făcut o solicitare oficială în acest sens. Baciu face o teribilă fișă clinică a pacientului numit IPJ Argeș, la nivelul actului de comandă, și șeful instituției preferă să bage capul în nisip, ca struțul. Pe indiferent ce fereastră am privi lucrurile, pe cea a lui Baciu sau pe cea a celor atinși de el cu biciușca acuzelor, priveliștea nu e deloc una reconfortantă. Repet, avem o criză de imagine și de încredere la nivelul unei instituții abilitate să se ocupe cu siguranța cetățeanului și nici măcar praf în ochi nu ni se servește, sub o formă minimală de comunicare publică numită comunicat de presă. Fie IPJ Argeș se situează în cretacicul comunicării prin lipsa oricărei reacții la dezvăluirile făcute publice de un ofițer al său, fie Baciu are dreptate și atunci toți șefii nominalizați de el ar trebui să plece din funcții.  Nu există jumătăți de măsură atunci când un comisar-șef de poliție intră în rolul avertizorului public, statut prevăzut de legile în vigoare, și vorbește despre multe, foarte multe anomalii, inclusiv despre responsabilitatea a trei dintre șefii de acum ai instituției, respectiv adjuncții Petre Ionițescu și Gabriel Gherghe, precum și șeful de serviciu  Costel Nedelescu, în scandalul permiselor auto.  Atenție, Baciu nu vorbește din filme, ci chiar dintr-un raport din 2008 al Corpului de Control al MAI, în urma căruia cei trei comandanți ar fi fost sancționați. Și atunci, dacă așa stau lucrurile, și suntem obligați să credem că așa stau din moment ce nu avem niciun punct de vedere din partea instituției sau măcar a celor trei vizați de rachetele sol-aer trase de Baciu, prima întrebare care îi vine în minte oricărui cetățean cu toate țiglele pe casă este ce mai caută acești oameni, și nu doar în funcții de conducere, ci chiar în poliție? Iar aceasta e mai mult decât o întrebare, este un diagnostic pus unei instituții căpușate, cangrenate, confiscate și paralizate la vârful ei de aceeași mână de oameni care s-au tot rotit în ultimul deceniu la comanda IPJ Argeș. Poate că Baciu bate câmpii cu grație, poate că Baciu are niște polițe de plătit la cât e de hăituit, dar poate și că Baciu are mare dreptate, din moment ce dinspre biroul de presă al IPJ Argeș nu se aude decât o tăcere mormântală.  Iată doar trei dintre frazele memorabile rostite de comisarul-șef Nicolae Baciu și care s-au propagat cu viteza luminii în ultima săptămână, și nu doar printre cei circa 1600 de polițiști argeșeni, ci și la nivelul societății civile din județ. 
1. „S-au judecat ei între ei pentru implicare în Scandalul Permiselor. Și-au dat mustrări unii altora. Între timp, cinci oameni au decedat, 21 au fost răniți grav și alți 33 au suferit răni ușoare din cauza Fabricii de permise de la Pitești”. 
2. „Persoanelor certate cu legea nu le e frică de sânge, ci mai degreabă de cerneală”. 
3. „Vreau să vadă și opinia publică, contribuabilul argeșean, ce se află dincolo de porțile și zidurile poliției”.
Adânci cuvintele lui Baciu, nu? La fel de adânci ca tăcerea și bezna în care s-a scufundat în aceste zile,  precum epava unui submarin eșuat, comanda IPJ Argeș. Absența comunicării publice nu risipește ceața, dimpotrivă, o face și mai groasă. Mult mai transparent s-a dovedit, și chiar îl felicităm și îl dăm  exemplu și subordonaților săi opaci de la Pitești, chestorul Ion Stoica, fost șef al poliției argeșene, actual secretar general al M.A.I. Omul nici nu s-a eschivat, precum Gabriel Gherghe, că n-are semnal și că nu ne aude, atunci când i-am solicitat un punct de vedere în legătură cu ce spune Baciu despre el, și nici n-a răspuns la telefon, precum ceilalți doi monștri acri ai poliției argeșene, Petre Ionițescu și Costel Nedelescu. Dacă de la Petre și Costel, acești doi eminenți absolvenți ai cursurilor de comunicare intensivă de la Academia Celly a „rectorului” Cătălin Spătaru, nici nu ne așteptam la altceva, parcă aveam pretenții mai multe de la Gabriel Gherghe. Fiindcă e un ofițer din tânăra generație și care ne-a dat impresia că știe carte, cel puțin din modul în care a lucrat sub comanda „proscrisului” Dan Nicolae în cele două mari dosare de evaziune „Cheresteaua” și „Balastiera”. Apropo de Dan Nicolae, despre care am spus și o s-o spun tot timpul că este cel mai performant polițist din istoria IPJ Argeș. Parcă lui Nicolae nu tot „absolvenții”  Academiei Celly i-au mâncat bojocii, până s-a săturat omul și a plecat în bejenie la București? Și cine a câștigat? Județul Argeș în niciun caz. Fiindcă a rămas pe mâna unora despre care Baciu spune, cu foarte mare tâlc și cu mare dreptate, că „persoanelor certate cu legea nu le e frică de sânge, ci mai degrabă de cerneală”. Ca să simplific, aprindeți lumina la IPJ Argeș și dați un comunicat de presă, domnule comandant Ispir! Altfel lăsați-o stinsă, dar închideți măcar ușa pe dinafară.
Gabriel Grigore  
  

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii