Animaţie la Consiliul Local, monotonie la Consiliul Judeţean

de | 16.12.2010 20:02 | Opinii

Nu-mi plac dialogurile violente şi jignirile din Consiliul Local Piteşti. Dacă fac, însă, abstracţie de ele, consider că oricare şedinţă în plen a legislativului municipal este mai interesantă, mai vie, decât oricare şedinţă a Consiliului Judeţean. Ca jurnalist, nu-mi pot reprima tentaţia să le compar.
Din punct de vedere politic, situaţiile sunt similare: atât în Consiliul Judeţean, cât şi în Consiliul Local Piteşti, Partidul Social Democrat deţine majoritatea, majoritate confortabilă. PDL şi PNL sunt opoziţia şi într-o parte şi în cealaltă. Aceleaşi două formaţiuni politice au, însă, prin reprezentanţii lor în instituţiile respective, atitudini complet diferite. În timp ce consilierii municipali, în special democrat-liberalii, exprimă puncte de vedere şi au opinii critice la adresa proiectelor propuse de primarul Tudor Pendiuc, la „judeţ” există un singur consilier care îl „deranjează”, constant, cu întrebări pe Constantin Nicolescu: liberalul Marius Postelnicescu.
Ştiu că fostul preşedinte al PNL Piteşti comite şi gafe când vorbeşte în şedinţele în plen ale Consiliului Judeţean şi că sunt destui, în politică şi în presă, care îl iau peste picior. Chiar dacă mai greşeşte şi chiar dacă unora le stârneşte amuzamentul, este de apreciat pentru că nu stă ca mutul. Nu stă ca cei mai mulţi dintre colegii săi consilieri judeţeni de la PNL sau ca pedeliştii.
Apropo de PDL, este aproape surprinzător cum unul şi acelaşi partid are în Consiliul Municipal o cu totul altă conduită decât în Consiliul Judeţean sau viceversa. De pildă, la „municipiu”, mai zilele trecute, Ştefan Ciocănel a „reuşit” să-l scoată din pepeni pe Tudor Pendiuc. Dincolo, la Consiliul Judeţean, care democrat-liberal va avea vreodată „tupeul” să-l enerveze pe Nicolescu? Dănuţ Bica? Iulieana Tuţă?
Până şi comportamentul social-democraţilor este diferit de la o instituţie la alta. În şedinţele Consiliului Local Piteşti, spre deosebire de şedinţele Consiliului Judeţean, sunt pesedişti cu atitudine. Nu, nu îl critică pe primar, ar fi fost mult prea mult, dar îşi prezintă părerile, apăsat şi cu argumente. Arată că sunt acolo, că sunt o voce. Îi dau ca exemple în acest sens pe Adrian Prodănel, Nicolae Zărnescu şi Dumitru Tudosoiu.
Este adevărat că proiectele votate în Consiliul Local Piteşti sunt, fatalmente, din motive obiective, care ţin de limitele atribuţiilor pe care le are fiecare dintre cele două instituţii, mai incitante decât cele supuse aprobării în Consiliul Judeţean şi că, pe cale de consecinţă, predispun la dezbateri aprinse. Sunt mai incitante şi mai multe. Dar nu asta face diferenţa. În definitiv, cheia problemei sunt oamenii. N-am nicio îndoială că dacă ordinea de zi a unei şedinţe de Consiliu Judeţean ar fi la fel de provocatoare şi de aglomerată ca la „municipiu” starea de monotonie ar rămâne neschimbată cu actuala formulă de consilieri.
Mihai Paul Codunas

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

”Good vibes” pentru prima oară pe scena Filarmonicii Pitești
”Good vibes” pentru prima oară pe scena Filarmonicii Pitești

Festivalul internațional de canto pentru copii și tineret ”Good vibes” s-a desfășurat la Pitești, în perioada 20-21 mai 2022.  La această competiție, s-au înscris peste 200 de copii, din care au rămas 100 de copii, după preselecții, din România, Republica...

Pitești: Reabilitarea scărilor publice, pe strada Făgăraș
Pitești: Reabilitarea scărilor publice, pe strada Făgăraș

Primăria Municipiului Pitești, prin Administrația Domeniului Public, a executat lucrări aferente proiectului ”Reabilitare scări publice strada Făgăraș, zona blocurilor E1-E2, E2-E3, E3-E4 - Școala Gimnazială Alexandru Davila, municipiul Pitești, județul Argeș”....


Loading RSS Feed