Web Analytics

Andrei, „fiul regimentului”, face naveta 20 km pe zi ca să ajungă dansator

de | 21.03.2019 13:00 | Actualitate

# La doar 12 ani, un tânăr din ansamblul Doina Bascovului e un apreciat dansator la nivel național # Maestrul Dorin Oancea, despre dansatorul Andrei Ileana: „Rar mi-a fost dat să văd un asemenea talent și o asemenea maturitate”

Ansamblul Doina Bascovului este unul dintre cele mai cunoscute grupuri de dans folcloric din țară. Anul trecut, dansatorii acestui grup s-au făcut cunoscuți și la televizor, după ce au câștigat «Duelul Ansamblurilor». Nu este singura apariție televizată a grupului din Bascov. Andrei Ileana este unul dintre membrii acestui ansamblu folcloric și unul dintre cei mai talentați.

Andrei Ileana are doar 12 ani și este elev în clasa a VI-a la Școala din Budeasa, Argeș. De trei ani este membru al ansamblului folcloric Doina Bascovului și a ajuns să fie cunoscut în urma unor concursuri televizate la care a participat împreună cu grupul. „Vă pot spune că este un copil hărăzit de Dumnezeu, este dotat cu un talent ieșit din comun, are dăruire, are har, are dorință de a persevera. Orice lucru pe care îl arăt copiilor, el este printre primii sau chiar primul care asimilează tot. Dacă ar putea să danseze zilnic, ar face-o. Dacă l-aș chema la repetiții în fiecare zi, ar face-o. Oriunde este nevoie de prezența lui, este gata să se afirme. Au fost televiziuni care l-au solicitat. Este un fenomen, lucrez de zeci de ani cu copiii. Mi-au trecut prin mână zeci de mii de copii, rar mi-a fost dat să văd un asemenea talent și o asemenea maturitate în exprimare, pentru că, în general, toți copiii sunt foarte talentați și asimilează rapid, dar când ajung la redare, la scenă, încep emoțiile. Eu trebuie doar să strig din margine la el și iese. Pentru el, ceea ce se petrece pe scenă este cu adevărat din altă lume, din altă dimensiune”, ne povestește cunoscutul Dorin Oancea, coregraful grupului Doina Bascovului, cel care dansează de la 14 ani și este cunoscut și pe plan național.

„Ne întoarcem noaptea și unul dintre părinți merge întotdeauna cu el”

Pasiunea pentru dans a descoperit-o de când era mic. Primele mișcări le-a învățat de la mama sa. „Când încep să dansez, parcă îmi vine atunci, pe loc, o energie foarte mare”, ne spune Andrei Ileana.
La început, s-a inițiat în tainele dansului popular în cadrul şcolii de la Budeasa. Văzându-l așa de pasionat, părinții l-au înscris la ansamblul Doina Bascovului și îl susțin în totalitate, chiar dacă amândoi au serviciu. „Nu e ușor să vii cu un copil la spectacolele noastre, care sunt prin alte localități. Ne întoarcem noaptea și unul dintre părinți merge întotdeauna cu el. Nu le este ușor, probabil că și dragostea lui pentru părinți este mare”, mai spune Dorin Oancea.
Andrei sau „fiul regimentului”, așa cum l-a numit instructorul său, face naveta, pentru a-și atinge visul, vreo 20 de kilometri, de două ori pe săptămână. „Eu dansam de mic. Mi-au plăcut mișcările foarte mult și când dansam mă simțeam foarte bine. Am devenit mai organizat de când dansez”, mai spune Andrei. De curând, tânărul a început să facă și dans modern la școala din Budeasa. Ne-a mărturisit că își dorește să ajungă profesor de dans, aici, în România.
„De fiecare dată, eu spun că o să-l las în locul meu. El va fi următorul instructor. Să-i dea Dumnezeu să reușească, pentru că e pasionat. (…) Este o muncă extraordinar de mare. Îți trebuie multă dorință și renunțări ca să faci performanță, exact ca la orice alt sport. La dans nu ai satisfacții imediate, sunt satisfacții de grup. Pe Andrei, pentru că a fost așa mititel și talentat, l-am făcut solist și a ieșit în față tot timpul. Sigur că i-a crescut inimioara”, spune coregraful Dorin Oancea.

„Orice privire din sală alunecă spre el”

Între Andrei și restul ansamblului Doina Bascovului există o frumoasă relație de prietenie. „Poate că Andrei este cel care aduce toți copiii. Cei 30-40 din grupa mică, poate datorită lui au venit, părinții văzându-l la televizor de atâtea ori. El este «fiul regimentului». Toată lumea îl iubește. Coafează fetele, le împletește, e foarte talentat”, consideră Dorin Oancea.
La scurt timp după ce a fost primit în cadrul ansamblului de la Bascov, Andrei a fost mutat de la grupa mică la cea de seniori. „A ars etapele. A trebuit să îl iau de la grupa mică, pentru că acolo nu mai avea ce face, se plictisea. La început nu mă gândeam, dar, la un moment dat, el a depășit copilașii cu care dansa. Peste tot, oriunde ar fi, el se impune. Orice privire din sală alunecă spre el, indiferent cât ar fi ceilalți de valoroși, pentru că el este mititel și dansează excelent”, adaugă maestrul Oancea, care este convins că în Argeș există din plin interes pentru folclor și dans tradițional românesc. Drept dovadă, la Doina Bascovului sunt aproape 40 de dansatori la grupa seniori și alți 30-40 la grupa mică.
„Părinții sunt dornici să îi aducă, vin și de la 3-4 ani. Există o pasiune grozavă pentru folclorul coregrafic, mai ales în județul Argeș. Sunt extrem de multe localități unde se muncește extraordinar, la Bârla, Priboieni, două ansambluri care s-au făcut remarcate «La Măruță». Ambele au avut rezultate extraordinare. Priboieniul a luat locul trei pe țară. Pe urmă, la Hârsești, la Stolnici, în nordul județului sunt extrem de multe formații foarte puternice. Sunt conducători de instituții și primari care își doresc să aibă formații. Aproape că nu cred să existe localitate din Argeș fără o formație de dansuri. Avem și ansambluri extraordinar de puternice, la Curtea de Argeș, la Câmpulung, la Costești, la Mioveni, în toate orașele”, încheie Dorin Oancea.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii