De la data de 15 iunie 2017, teoretic, românii care călătoresc temporar în țările UE, Norvegia, Islanda și Liechtenstein (SEE) pot utiliza în roaming la fel ca acasă minutele, SMS-urile și datele naționale incluse în planurile tarifare și (extra)opțiunile asociate acestora, pentru consumul suplimentar în roaming aplicându-li-se tarifele naționale. Totuși, furnizorii pot stabili, cu respectarea reglementărilor europene, anumite limite rezonabile de utilizare a serviciilor în roaming în UE/SEE, pentru a preveni folosirea abuzivă sau anormală a „roam like at home”. Depășirea acestor limite poate conduce la plata unor suprataxe, ale caror valori sunt plafonate.
Conform normelor europene, furnizorii le pot aplica utilizatorilor români suprataxe pentru consum abuziv sau anormal dacă aceștia nu au reședința sau legături stabile cu România și folosesc o cartelă SIM (abonament sau cartelă preplatită) din România pentru a comunica în roaming în UE/SEE, folosesc permanent abonamentele sau cartelele preplătite pentru a comunica în ”roam like at home”, mai exact dacă într-o perioadă de monitorizare de cel puțin patru luni utilizatorii comunică mai mult în roaming decat național (atât consumul de resurse, cât și prezența în rețea sunt mai mari în roaming în UE/SEE față de național), înregistrează o lungă perioadă de inactivitate pe o cartelă SIM și folosesc aceeași cartelă preponderent sau chiar exclusiv în roaming în UE/SEE sau au cumpărat și utilizat succesiv în roaming în UE/SEE mai multe cartele SIM de la același furnizor.
Furnizorii care nu sunt în măsură să susțină comercial „roam like at home” pot fi autorizați de ANCOM să perceapă anumite suprataxe în plus față de tarifele naționale, chiar dacă utilizatorii nu au depășit limitele de utilizare rezonabilă a serviciului de roaming în UE/SEE.
În perioada 30 iunie 2017 – 30 iunie 2018, operatorul RCS&RDS este autorizat să aplice suprataxe de sustenabilitate de la primul minut efectuat sau primit/MB consumat în roaming in UE/SEE, în limitele plafonate de Autoritate.
Dacă operatorul tău nu îți respectă drepturile de utilizare a serviciului de roaming în spațiul UE/SEE, poți face o sesizare către ANCOM, anunță Agenția Prompt Media
0 Comentarii