Candidat din partea Alianței România Dreaptă pe colegiul nr 7 Pitești pentru Camera Deputaților, Ana Stan privește cu îngrijorare fenomenul violenței în școli. Reacția domniei sale vine în primul rând din faptul că este mamă și în al doilea din faptul că societatea românească are nevoie de stabilitate și siguranță.
Scenele tot mai dure prezentate de mass-media privind violența în școli și mesajele de neputință din partea autorităților de a stopa acest flagel au determinat-o pe Ana Stan să ia atitudine. „Nu pot permite ca copiii noștri să trăiască într-o stare de confuzie și nesiguranță pentru că adulții, cei care au responsabilitate nu fac nimic concret și stau cu mâinile în sân. Susțin cu toată tăria o inițiativă legislativă pentru eradicarea violenței din școli. Niciun părinte nu va accepta vreodată ca fiul sau fiica sa să fie umiliți sau loviți, de aceea în numele meu ca părinte, vă cer să ne unim forțele pentru a ne proteja copii”, a precizat Ana Stan. În acest sens, domnia sa a identificat cauzele acestei probleme și a căutat soluții pentru ele. În afară de specificul vârstei, de evoluțiile genetice la care sunt supuși copiii, apar cauze de ordin extern, precum moralitatea societății, situația socio-economică din cadrul unor familii, anumite mesaje brutale ale mass-media, natura pedagogică, criza societății sau carențele legislative. Pentru toate acestea există măsuri care pot fi aplicate în așa fel încât violența în școli să scadă semnificativ a precizat domnia sa.
Legea elevului
Ana Stan, candidat din partea Alianței România Dreaptă pe Colegiul Nr. 7 Pitești propune un set de măsuri pentru scăderea violenței în școli. „Se impune respectarea strictă a regulamentului școlar și a regulamentelor de ordine interioară și cunoașterea sa de fiecare părinte, elev și profesor în parte, acest lucru urmând a se realiza prin popularizarea sa. Un alt pilon care trebuie obligatoriu respectat este întărirea pazei și ordinii în școli prin încheierea unor contracte ferme cu firme de pază și protecție. În plus este necesară monitorizarea video a unităților de învățământ și legarea lor de serviciul unic de urgență. Indiferența față de violență este o altă problemă și trebuie oprită, iar organele de ordine ale statului trebuie sesizate. Cred cu tărie că temele de dirigenție pe tema deviației comportamentale, delincvenței juvenile, violenței de orice fel, infracţionalității, la toate clasele, cu conținut adaptat vârstei și caracteristicilor clasei sunt obligatorii”, a precizat Ana Stan. În planul său amplu pentru stoparea violenței în școli, domnia sa va susține inițierea unei legi a elevului, cu drepturile și obligațiile clare ale elevilor, profesorilor și părinților în cadrul rapoartelor educaționale.