Web Analytics

„Amalia Dumitraşcu opera prin conturile spitalului de opt ani şi ţinea o contabilitate dublă”

de | 15.06.2017 22:20 | Dezvăluiri

5 amalia dumitrascu# EXCLUSIV. Dr. Dan Olariu, fost director al Spitalului Judeţean Argeş, dezvăluie # „De la nivelul salariatului şi până la nivelul managerului, undeva a fost o ruptură de informaţii”, declară şi dr. Sorin Vasilescu, referitor la comunicarea Parchetului privind cercetarea Amaliei Dumitraşcu pentru delapidare, despre care niciunul dintre foştii manageri ai spitalului nu are habar

Deşi Jurnalul de Argeş a avertizat încă din august 2014, de când scandalul celei mai mari fraude din istoria BCR Piteşti – aproximativ 700.000 euro – a devenit public,  economista Amalia Dumitraşcu a continuat să lucreze la Serviciul Financiar Contabil al Spitalului Judeţean. Şi asta în ciuda faptului că era acuzată de delapidarea a peste 16 miliarde lei vechi de la bancă, situaţie comunicată şi unităţii sanitare de către procurorii Parchetului Argeş. Cert este că niciunul din managerii care s-au perindat de-a lungul timpului la conducerea Judeţeanului nu a luat vreo măsură în ceea ce o priveşte pe Amalia. Toţi cei care au condus unitatea sanitară din 2008 (momentul angajării economistei) şi până la actualul director, Aurelian Gheorghe, care a depus plângere la Parchet pentru deturnare de fonduri, s-au limitat la a afirma că nu ştiau de problemele cu banca sau că nu pot desface contractul de muncă în lipsa unei sentinţe definitive şi irevocabile a instanţei. Finalul a fost unul previzibil: auditul efectuat la Serviciul Financiar a arătat că Amalia a făcut o uriaşă gaură de 40 de miliarde lei vechi în bugetul spitalului, de două ori şi jumătate mai mare decât prejudiciul cauzat BCR Piteşti. Iar faptul că niciunul dintre directorii Judeţeanului nu a luat vreo măsură pentru a preîntâmpina deturnarea banului public, arată fie incompetenţa celor care au condus de-a lungul timpului unitatea sanitară, fie faptul că Amalia Dumitraşcu a fost, în tot acest timp, protejată de cineva din spital.

Decembrie 2008 – Amalia s-a angajat la spital. Cu două luni în urmă banca făcuse plângere împotriva ei

În 2005, Amalia Dumitraşcu a fost dată afară de la BCR Piteşti, pe motiv disciplinar, după ce un client a reclamat-o la poliţie că i-a golit, fără consimţământul său, contul bancar. La scurt timp, a fost angajată de cumnatul său, George Dumitraşcu, la firma de transporturi pe care acesta o deţinea, SC Trans Iberia Expres SRL. Pe 29 octombrie 2008, deşi târziu, BCR Piteşti a depus plângere împotriva Amaliei Dumitraşcu şi finei acesteia, Marilena Ciontu – Tuiu, pentru sustragerea, începând din anul 2002, a peste 30 de miliarde lei vechi din conturile mai multor societăţi cliente ale băncii. În decembrie 2008, Amalia s-a angajat la Spitalul Judeţean Argeş, pe baza unei recomandări de la firma cumnatului şi fără să pomenească nimic despre motivul pentru care a fost concediată de la bancă. În aceeaşi perioadă, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş a înştiinţat conducerea Spitalului Judeţean că femeia era cercetată pentru detrunarea a peste 16 miliarde lei vechi din conturile clienţilor BCR Piteşti, însă nimeni nu a luat nicio măsură iar economista a continuat să lucreze cu banul public. În ianuarie 2014, Amalia Dumitraşcu şi fina ei, Marilena Ciontu-Tuiu, au fost trimise în judecată de Parchetul Argeş sub acuzaţia de delapidare. Pe 8 decembrie 2015, Amalia a fost condamnată în primă instanţă, de Judecătoria Piteşti, la 8 ani de închisoare cu executare şi obligată să achite băncii daune materiale în valoare de peste 16 miliarde lei vechi, în timp ce fina ei, care a formulat autodenunţ, a primit cinci ani de închisoare, plus plata unor despăgubiri de 14 miliarde lei vechi către BCR. Numai că naşa şi fina au declarat apel, iar pe 30 ianuarie 2017, magistraţii Curţii de Apel Piteşti au desfiinţat sentinţa Judecătoriei Piteşti şi au rejudecat cauza. Amalia Dumitraşcu a scăpat de închisoare, fiind doar obligată să achite băncii despăgubiri în valoare de 1.604.205 lei, după ce fapta i s-a prescris. Fina sa, Marilena, cealaltă inculpată din dosar, a fost condamnată la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare şi încarcerată la Penitenciarul Mioveni, plus plata unor daune în valoare de 1.422.144 lei. Câteva luni mai târziu, pe numele Amaliei a fost depusă la parchet o nouă sesizare formulată de actualul manager al Spitalului Judeţean, Aurelian Gheorghe, pentru deturnarea a circa 40 de miliarde lei vechi din conturile unităţii sanitare.
Cum a fost posibilă angajarea şi menţinerea Amaliei Dumitraşcu pe postul de economist în unitatea sanitară nr. 1 din judeţ, deşi era cercetată pentru delapidare? I-am contactat pe foştii manageri ai Spitalului Judeţean în subordinea cărora a lucrat Amalia şi vă prezentăm în cele ce urmează reacţiile acestora.

Dr. Copciag:  „Pe vremea mea nu a fost nicio delapidare, iar hârtie de la procuratură la mine sigur nu a venit”

5 copciagDr. Gabriel Copciag, managerul Spitalului Judeţean în decembrie 2008, când Amalia s-a angajat la Servicul Financiar Contabil: „Dosarul ei de angajare de la Serviciul RUNOS nu avea nicio problemă semnalată, nicio atenţionare din partea băncii sau a cuiva la CV sau la raportul ei de activitate. Pe vremea mea nu a făcut nicio ilegalitate, a fost un director economic care era şeful ei şi era sub control. Nu am avut nicio atenţionare din partea procurorilor. A fost semnalată târziu abaterea şi procesul pe care l-a avut cu BCR. Ce a urmat după mine, la ceilalţi manageri, asta este treaba lor. Pe vremea mea nu a fost nicio delapidare, nimic. Nu am avut niciun conflict cu ea, avea doi şefi deasupra ei. Directorul contabil Gabriela Burcea nu s-a plâns de nimic în privinţa ei. Am aflat şi eu din ziare că a avut o problemă cu BCR-ul. Postul pe care a fost angajată s-a scos la concurs. Ea avea studiile necesare. Că după-aia a început să facă ce a făcut e răspunderea ei! A fost un concurs normal, managerul nici nu participă la chestiile astea. De cine să fie recomandată? Nu am ştiinţă de chestia asta. Dacă nu are în CV probleme, nu ai de unde să le sesizezi, iar hârtie de la procuratură, la mine sigur nu a venit!”.

Dr. Sorin Vasilescu: „De la nivelul salariatului şi până la nivelul managerului, undeva a fost o ruptură de informaţii”

5 vasilescuÎn declaraţia sa, dr. Sorin Vasilescu lansează ipoteza că adresa în care Parchetul înştiinţa conducerea Judeţeanului că Amalia Dumitraşcu este cercetată pentru delapidare ar fi fost dosită chiar de angajaţii spitalului şi din acest motiv niciunul din foştii manageri nu ar avea ştiinţă de ea. „Nu am avut contacte cu respectiva angajată (n.r ed. Amalia Dumitraşcu). Erau trei, patru persoane până la nivel managerial. Au fost un şef de serviciu, şef de birou, de strictă specialitate. La mine veneau documentele după ce erau toate verificate. Eu nu am avut niciun document de la Parchet. Înţeleg că aceste lucruri s-au perpetuat până acum, deci şi în mandatul actualului manager. Vedeţi dvs, în momentul în care am plecat eu am predat toate lucrurile sensibile, cum a fost cu ATI-ul, cu descinderile, următorului manager, ca să ştie, că altfel nu avea de unde să ştie. Este exact situaţia asta de care povestiţi dvs. Probabil că adresa Parchetului a rămas acolo, în dosar, dar nici înaintea mea n-au fost sesizaţi managerii că a trimis Parchetul această comunicare: domne vedeţi că este o problemă, este în cercetare. Sigur că, dacă este în curs de cercetare penală, angajatul are restricţii şi interdicţii de a face anumite sarcini de serviciu şi-atunci probabil că i se dau alte sarcini. De la nivelul salariatului şi până la nivelul managerului, undeva a fost o ruptură. Nu ştiu să vă spun unde. Aşa cred eu, a fost o ruptură de informaţii, că dacă ştia cineva că este acolo adresa de la Parchet trebuia să spună şefului de birou, şefului de serviciu, directorului, managerului. Nu ştiu dacă cei din subordinea mea au avut o asemenea informaţie, dar la mine clar nu a ajuns. E bine că s-a descoperit şi că s-au sesizat organele abilitate să facă această cercetare şi vom vedea. E groaznic ce s-a întâmplat, e o situaţie neplăcută pentru spital. Cât ne-am chinuit noi să reducem din datoriile pe care le avea spitalul, pentru că avea datorii foarte mari când l-am preluat, e cumplit ce s-a întâmplat”.

Dr. Olariu: „Reuşea în acelaşi timp să sustragă bani şi să achite, după o perioadă, şi furnizorii”

5 DanOlariuDr. Dan Olariu, în mandatul căruia Amalia a fost condamnată, în primă instanţă, de Judecătoria Piteşti la opt ani de închisoare cu executare: „Nu cred că exista acea adresă de la Parchet la dosarul ei. Şi dacă a existat o înştiinţare de la Parchet, spitalul nu are nicio variantă de a da un angajat afară doar pe baza unei înştiinţări de cercetare penală. Este foarte dificil de spus cum s-ar fi putut preîntâmpina această situaţie. Cum să preîntâmpinăm? Să-i schimbăm ei comportamentul, adică să nu mai fie hoaţă? E o chestiune care ţine de alegerea fiecăruia, dacă vrea să fure sau nu bani! Iar noi, ca spital, trebuie să înţelegeţi că documentele pe care le semna managerul şi toţi ceilalţi oameni implicaţi în semnături erau absolut în regulă. Falsul se petrecea undeva după ce documentele plecau de la spital. Probabil ea ţinea un fel de contabilitate dublă, adică nişte documente false. A fost un moment în care ea primise o condamnare, iar eu am întrebat dacă e în regulă ca ea să rămână angajata noastră fiind condamnată, iar oficiul juridic al spitalului ne-a precizat că atâta timp cât n-are o condamnare definitivă nu putem lua noi măsura desfacerii contractului de muncă. Directorul financiar contabil, în principiu, avea atribuţii în a o supraveghea. Nu am avut nicio sesizare din partea dnei Rodica Beşliu că ar fi lucruri în neregulă, nici măcar o suspiciune. Niciunul din furnizori nu ne-a semnalat nimic, sigur în afară de întârzierile pe care le avea Spitalul Judeţean, de regulă, către furnizori, dar nu au semnalat că ar lipsi bani. Adică la un moment dat furnizorii primeau banii. Nu reuşesc să îmi dau seama prin ce mecanism reuşea dumneaei să facă treaba asta, să sustragă în acelaşi timp şi bani şi totuşi să achite, după o anumită perioadă, furnizorii. Mă gândesc că, totuşi, în opt ani de zile cu siguranţă nişte furnizori ar fi dat spitalul în judecată dacă nu şi-ar fi primit banii. Nu ştiu sub ce formă îşi primeau furnizorii banii, e un mecanism întreg. Nu ştiu dacă reuşea să facă singură treaba asta sau existau şi persoane implicate din altă parte, din Trezorerie, habar n-am. Nu ştiu cum reuşea ea să plece de la noi cu documente reale, în regulă şi undeva, pe parcurs să se întâmple deturnarea de bani”.

Aurelian Gheorghe: „Furnizorilor li s-a cerut să confirme ce facturi aveam noi cu ce aveau ei”

5 AurelianGheorgheAurelian Gheorghe, actualul manager al Spitalului Judeţean: „Auditul a avut rostul de a vedea dacă se confirmă suspiciunile sau nu, dar dacă e vinovată sau nu va stabili întâi Parchetul, ca şi cercetări, apoi instanţa. Ştiind de litigiul cu BCR, tocmai de-aia le-am cerut, şi şefei de serviciu şi directoarei economice, să fie foarte vigilente. S-a descoperit acum pentru că ea (n.red. Amalia Dumitraşcu) era atât de abilă încât în mod curent era mai greu să constaţi, dar la un anumit moment trebuie să pui lucrurile cap la cap. Furnizorilor li s-a cerut să confirme ce facturi aveam noi cu ce aveau ei. De vigilenţă se poate vorbi în cazul celor care au constatat problemele, adică actualul director economic Isabela Din, care e de 7-8 luni, nu de mult. Dumneaei mi-a spus că are suspiciuni şi-atunci am întrerupt auditul din spital pentru a face un audit ad-hoc strict pentru ce suspicionase directorul economic”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii