# Exclusiv! O spune și raportul Curții de Conturi anexat în dosarul fraudei de la Spitalul Județean # „Ordinele de plată au fost semnate de către persoanele desemnate de către conducerea Spitalului Județean Argeș, fără că aceasta din urmă să asigure condițiile necesare legalității plăților efectuate. Atât persoanele care au aprobat ordonanțierile de plată, cât și persoanele care au acordat viza controlului financiar preventiv au confirmat în mod nelegal corectitudinea sumelor de plată”, scrie negru pe alb în raportul auditorilor din mai 2017, anexat în dosarul civil de la Tribunalul Argeș prin care Spitalul Județean cere recuperarea prejudiciului # Cu toate acestea, singura împotriva căreia conducerea Spitalului Județean a făcut plângere penală rămâne economista Amalia Dumitrașcu
Noi detalii ies la iveală în dosarul celei mai mari fraude din istoria sistemului sanitar argeșean. Este vorba despre delapidările de peste 3,9 milioane de lei comise la Spitalul Județean Argeș în perioada 2012-aprilie 2017 de către fosta contabilă Amalia Dumitrașcu. Pentru a recupera prejudiciul uriaș, Spitalul Județean Argeș a acționat-o în instanță pe latură civilă pe Amalia Dumitrașcu. Procesul a început în această toamnă la Tribunalul Argeș. Am consultat dosarul aflat pe rol și am descoperit documente ce arată clar că Amalia Dumitrașcu nu este singura responsabilă în dosarul delapidării a aproape un milion de euro de la Spitalul Județean Argeș.
Una dintre cauzele fraudei: nefuncționarea sistemului de control intern și managerial
Metoda prin care acționa Amalia Dumitrașcu este deja cunoscută: erau întocmite ordine de plată în care la rubrica beneficiar era înscrisă denumirea unui furnizor fictiv al Spitalului Județean, iar la contul IBAN și identificarea fiscală erau trecute datele Rivertex Project, o firmă cu patroni din Ștefănești. Și totul s-a întâmplat în condițiile în care, așa cum se precizează și în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Argeș, ”nu existau în evidența Spitalului Județean Argeș facturi emise de Rivertex Project, vizate pentru bun de plată, care să ateste că aceasta ar fi livrat bunuri, ar fi executat lucrări sau ar fi prestat servicii Spitalului Județean Argeș”. Și, în mod bizar, deși toată procedura legată de ordinele de plată trecea prin filtrul mai multor persoane, inclusiv cu funcții de conducere, delapidarea unor sume foarte mari a fost posibilă ani în șir.
Așa cum se arată și în acțiunea formulată în instanță de către Spitalul Județean Argeș, ”cauza plăților nelegale în sumă de 3,9 milioane lei către Rivertex Project o reprezintă îndeplinirea necorespunzătoare a sarcinilor de serviciu de către persoanele din cadrul entității cu atribuții referitoare la verificarea legalității, realității și conformității cu prevederile privind întocmirea ordonanțărilor de plată și a ordinelor de plată, pe de o parte, și nefuncționarea sistemului de control intern/managerial pe de altă parte”.
Isabela Din a descoperit frauda, fosta directoare economică Beșliu n-a văzut-o
Frauda a fost descoperită în aprilie 2017 de către directorul economic Isabela Din, cea care îi luase locul Rodicăi Beșliu, pensionată în vara lui 2016. Totul a pornit de la două ordine de plată emise în primăvara lui 2017 la care datele nu concordau cu cele de pe facturi: contul bancar și codul fiscal difereau față de cele de pe factură, iar numele furnizorului era același”.
După ce frauda a fost descoperită, o echipă de la Curtea de Conturi a venit în control. Iar concluziile auditorilor sunt devastatoare și arată că sunt mai multe persoane responsabile din cadrul Spitalului Județean Argeș pentru frauda uriașă.
”Atât persoanele care au aprobat ordonanțierile de plată, cât și persoanele care au acordat viza controlului financiar preventiv au confirmat în mod nelegal corectitudinea sumelor de plată, în condițiile în care nu au existat livrări de bunuri și nu au fost executate lucrări sau servicii de către Rivertex Project. Documentele de plată au fost întocmite prin eludarea cadrului legal aplicabil, neexistând concordanța obligatorie între rubricile privind datele de identificare ale beneficiarului plății. Toate ordinele de plată au fost semnate de către persoanele desemnate de către conducerea Spitalului Județean Argeș, fără ca aceștia din urmă să asigure condițiile necesare legalității plăților efectuate, respectiv fără a verifica existența documentelor care să justifice plățile, existența obligațiilor entității față de beneficiarul menționat în ordinele de plată, concordanța între denumire CUI și cod IBAN în vederea asigurării că beneficiarul sumelor este cel îndreptățit”, scrie negru pe alb în raportul Curții de Conturi.
Cu toate acestea, pe 18 mai 2017, Spitalul Județean Argeș a făcut plângere la Parchetul Judecătoriei Pitești doar împotriva Amaliei Dumitrașcu și a administratorilor Rivertex Project. Dosarul a ajuns ulterior la DIICOT Pitești, unde este și în prezent pe rol.
Așa cum “Jurnalul de Argeș” a scris în mai multe rânduri, Amalia Dumitrașcu mai are o fraudă masivă la activ, dată BCR Pitești între 2002 și 2005, împreună cu o altă colegă. În acel dosar, Amalia Dumitraşcu a scăpat de închisoare prin prescrierea faptelor, fiind doar obligată să achite băncii despăgubiri în valoare de 1.604.205 lei.
Ordine de plată pe numele unor firme fictive
Așa cum se arată în raportul Curții de Conturi din mai 2017, numai în 2013 au fost emise ordine de plată în valoare totală de 178.423 lei, ordine în care la rubrica beneficiar erau înscrise persoane juridice inexistente (AA Rivertex, AA Med Rivertex Logistic, AG MED Rivertex). La o simplă lecturare, se poate vedea că o parte din numele fictiv e identic cu cel al firmei unde ajungeau banii delapidați, în speță Rivertex Project. Însă nimeni dintre cei de la Spitalul Județean Argeș care trebuia să verifice ordonanțierile de plată și ordinele de plată nu a găsit de cuviință să verifice dacă respectivele firme existau cu adevărat și dacă datele de identificare corespundeau și dacă aveau contracte cu spitalul.
Softul Hipocrate și haosul din aplicația informatică a Spitalului Județean
Tot echipa de la Curtea de Conturi a mai constatat că în softul Hipocrate, aplicația informatică cu ajutorul căreia se gestionează activitatea desfășurată de către Spitalul Județean Argeș, inclusiv modulele de achiziții publice, în perioada 1 ianuarie 2012-30 iunie 2017, identificarea furnizorilor s-a făcut după denumire și nu după CUI, ”ceea ce a creat confuzie, existând astfel în evidența contabilă furnizori cu denumiri multiple, generate de modul de operare neuniform al operatorilor ce au introdus date în aplicație”.
Şi auditul intern a constatat mai multe nereguli la Spitalul Judeţean
Între 2 și 15 mai 2017, la Spitalul Județean Argeș a fost făcut și un audit intern. Iar neregulile găsite au fost importante: organizarea neconformă a contabilității conturilor de capitaluri proprii aparținând Spitalului Județean Argeș; lipsa inventarierii capitalurilor proprii la 31 decembrie 2016 și lipsa monitorizării riscurilor la nivelul serviciului contabilitate, acolo unde lucra Amalia Dumitrașcu. Tot în raportul de audit intern s-a scris că, în cazul mai multor solduri ale furnizorilor, sumele erau înregistrate pe note contabile, ”fără explicații, fără documente justificative și fără verificarea notelor contabile întocmite”. Concluziile auditului intern fac clar referire și la vina managementului spitalului (oare cum s-or simți directorul Sorin Vasilescu și directoarea economică Rodica Beșliu?), care ”nu a asigurat măsurile necesare implementării, evaluării și efectuării corecțiilor în situațiile constatării unor abateri de la obiective”.
Ce spun foştii manageri despre delapidarea uriaşă şi responsabili
Am luat legătura cu toți cei care s-au aflat la conducerea Spitalului Județean între 1 ianuarie 2012 și 25 aprilie 2017 (perioada în care și-a făcut Amalia Dumitrașcu de cap), întrebându-i cum comentează raportul Curții de Conturi, în care se precizează clar că sunt mai mulți responsabili pentru delapidarea comisă, nu doar economista cercetată penal acum. I-am întrebat, de asemenea, cum comentează faptul că Amalia Dumitrașcu a fost singura angajată a Spitalului Județean împotriva căreia s-a făcut plângere penală, în condițiile în care ea nu a acționat de capul ei în spital.
Sorin Vasilescu: „Toate documentele semnate de mine erau legale”
Sorin Vasilescu, manager al spitalului până în 2015, ne-a declarat: „Eu știu un singur lucru: toate documentele pe care eu le-am semnat erau absolut legale”.
Adriana Tuțescu: „Nu am niciun comentariu”
Am luat legătura și cu doctorița Adriana Tuțescu, cea care a fost timp de trei luni manager al Spitalului Județean Argeș în 2015. „Nu am niciun comentariu de făcut legat de acest subiect”, spune Adriana Tuțescu.
Dan Olariu: „Rodica Beșliu ar fi putut, cu mai multă atenție, să identifice problemele, mai ales că delapidarea s-a întins pe ani de zile”
Mult mai comunicativ și deschis a fost chirurgul Dan Olariu, cel care a fost managerul Spitalului Județean Argeș în perioada septembrie 2015-septembrie 2016. „Pot să îmi reproșez că nu am reușit să identific metodele prin care erau sustrași banii. Bănuiesc că au fost mai mulți implicați, nu știu dacă și din cadrul spitalului. Cred că directorul economic din acea perioadă, doamna Rodica Beșliu, putea, cu mai multă atenție, să identifice problemele, mai ales că delapidarea nu s-a întins pe câteva luni, ci pe ani de zile. E ciudat… Cum ciudat este și faptul că furnizorii nu semnalau faptul că nu erau plătiți”, ne-a precizat dr. Dan Olariu.
Reamintim că acum un an chirurgul Dan Olariu declara pentru Jurnalul de Argeș și că a chemat-o pe directoarea Rodica Beșliu și pe șefa de birou de la Contabilitate și le-a cerut în mod expres să o supravegheze pe Amalia Dumitrașcu și să monitorizeze toate documentele semnate de ea.
Aurelian Gheorghe: „Plângerea împotriva Amaliei trebuia formulată. E treaba justiției să vadă dacă sunt și alte persoane implicate”
Legat de faptul că singura din spital împotriva căreia a fost formulată plângere este economista Amalia Dumitrașcu, fostul manager Aurelian Gheorghe, cel în al cărui mandat a fost descoperită frauda, spune că „plângerea trebuia formulată. Acum e treaba justiției să vadă dacă sunt și alte persoane implicate sau nu. Juriștii au făcut sesizarea, împreună cu cei de la auditul intern. M-am detașat complet de problema asta”.
L-am întrebat pe Aurelian Gheorghe și cum comentează concluziile raportului Curții de Conturi, unde scrie negru pe alb că sunt mai mulți responsabili pentru delapidare. „Curtea de Conturi a venit după ce am plecat eu”, ne-a declarat Aurelian Gheorghe.
Adriana Molfea: „Curtea de Conturi nu este organ de cercetare”
Am dorit să luăm legătura și cu Adriana Molfea, actualul manager al Spitalului Județean Argeș, pentru a ne spune de ce spitalul a făcut plângere doar împotriva Amaliei Dumitrașcu și cum comentează concluziile raportului Curții de Conturi privind delapidarea uriașă și legat de faptul că sunt mai multe persoane implicate.
„Curtea de Conturi nu este organ de cercetare. Plângerea penală a fost formulată anterior constatărilor Curții de Conturi. Eu nu eram manager la data formulării plângerii. Oricum, în momentul în care se va întocmi rechizitoriul, vom ști exact cine și ce a făcut. Până la pronunțarea unei hotărâri definitive, nu putem acuza pe nimeni direct”, ne-a declarat Adriana Molfea.
Fostul director economic Rodica Beşliu: „Am rămas stupefiată când am aflat de acest caz”
Am reușit să stăm de vorbă și cu Rodica Beșliu, fostul director economic de la Spitalul Județean Argeș. Legat de faptul că fostul manager Dan Olariu i-ar fi cerut în mod expres să o supravegheze pe Amalia Dumitrașcu și să monitorizeze toate documentele semnate de ea, Rodica Beșliu spune că „dacă ar fi cerut în mod expres asta, trebuia să existe un document de monitorizare. Și nu cred că există un asemenea document”.
Cum a fost totuși posibil ca sume uriașe să fie delapidate ani de zile de la Spitalul Județean Argeș, deși documentele de plată treceau prin mai multe filtre? „Lucrul acesta îl vor stabili în mod cert instituțiile abilitate. Eu nu pot să mă exprim în vreun fel, pentru că este un dosar în cercetare”, precizează Rodica Beșliu.
Am întrebat-o pe fosta directoare economică și dacă are să își reproșeze ceva legat de cazul delapidării uriașe de la Spitalul Județean Argeș. „După ce văd ce hotărâri iau instituțiile abilitate, o să îmi spun și eu punctul de vedere. Există o ierarhie într-o instituție, sunt mai mulți angajați… Am rămas stupefiată când am aflat de acest caz”, ne-a declarat Rodica Beșliu, care a mai adăugat că a fost până acum audiată o singură dată în acest dosar.
0 Comentarii