Web Analytics

„Am trimis două eleve de la Colegiul Zinca cu burse în Iran”

de | 30.03.2016 20:33 | Cultură

# Interviu cu dr. Mihai Cernătescu, profesor de limbă persană la cursurile organizate la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu”

# Care a fost primul contact cu civilizaţia persană?
– Primul contact a fost în timpul studenţiei, când am citit „Vârtejul” de James Clavell. Am continuat apoi citind tot ce am găsit în ţară despre istoria şi civilizaţia iranienilor.
# Ce studii aţi făcut la Teheran?
– În anul 2003 am obţinut bursa bilaterală care m-a dus în Iran. Un an de zile am învăţat limba persană într-un orăşel de provincie pentru ca apoi să merg la Teheran unde mi-am obţinut masteratul de Istoria Islamului în 2006 şi doctoratul în acelaşi domeniu în 2012. Făcând toate aceste studii în limba persană, trăind printre iranieni, am ajuns să le cunosc foarte bine atât limba cât şi cultura.
# Cum v-a venit ideea cursurilor de limba persană la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” şi de câţi ani faceţi aceste cursuri?
– Întors în ţară în 2012 am observat că românii nu cunosc aproape deloc civilizaţia persană. Mi-am amintit de anii trăiţi în Iran, când atât de bine am fost primit de iranieni, încât nu am simţit niciodată că aş fi străin în această ţară. Căldura şi ospitalitatea poporului persan depăşesc toate celelalte naţii pe care le-am cunoscut. Am simţit ca un sentiment de datorie să promovez cultura acestor oameni atât de primitori. În plus, trebuia să folosesc la ceva limba persană, să nu o uit. Căutând degeaba un loc de muncă pe domeniul pe care m-am specializat, am ajuns să fac din predarea limbii persane şi promovarea culturii iraniene locul de muncă pe care l-am tot căutat. La Biblioteca Județeană am ajuns pentru că am fost întotdeauna îndrăgostit de cărţi şi a fost întotdeauna a doua casă pentru mine. Mai mult decât atât, am găsit aici sprijin pentru ideile mele, astfel încât predau aici din 2012 cursuri de limbă şi civilizaţie persană. Cursurile sunt cu totul gratuite pentru argeşeni, care au astfel acces direct la o civilizaţie milenară impresionantă prin valoare şi dimensiuni.
# Ce cuprinde cursul pentru începători şi ce cuprinde cel pentru avansaţi şi în ce zile, la ce ore, se desfășoară aceste cursuri?
– În momentul de faţă, miercurea, am două grupe de cursanţi avansaţi, unde nu mai pot primi doritori. Una dintre ele învaţă încă gramatica limbii persane; cu a doua grupă am terminat gramatica iar acum lucrăm texte, citim poveşti, facem compuneri, facem dialoguri, ascultăm şi traducem muzică, citim ziarul, glumim în limba persană. Joia de la ora 17.30 am o grupă de începători, unde predau încă fonetica şi alfabetul, grupă unde mai pot veni doritori.
# Mai există în România, la ora actuală, cursuri de persană gratuite pentru orice categorie de vârstă şi profesională, precum cele organizate de Biblioteca Judeţeană Argeş?
– În România, limba persană se mai predă numai la Universitatea Bucureşti. Mai predau eu tot în Bucureşti, contra cost, la o fundaţie privată. Am încercat întotdeauna să mă adresez celor care doresc mai mult, care caută performanţa. În fond este o limbă rară şi nu mă aştept să se înscrie jumătate din Piteşti. Dar o limbă rară îţi aduce a şansă în plus, îţi poate schimba viaţa. Fiind într-o relaţie de amiciţie cu ambasada iraniană de la Bucureşti am reuşit în ultimii doi ani de zile să trimit două eleve de la Zinca Golescu, cele mai silitoare eleve ale mele, cu bursă o lună de zile la cursuri de persană în Iran. Le-a plăcut foarte mult şi am rămas prieteni în continuare deşi ele au terminat cursul. În fond, cursurile mele se bazează pe prietenie, pe dorinţa de a căuta ceva nou, de a descoperi valoarea şi frumuseţea departe de România.
Emilia Popa

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii