Am trăit s-o vedem şi p’asta! Un copil pupă picioarele lui Tecău

de | 9.03.2017 14:18 | Dezvăluiri

7 FlorinTecauNu e ficțiune, e realitate. Florin Tecău, îmbrăcat în togă împărătească roșie, cu broderii, acceptă senin ca un copil să îi sărute picioarele. Fotografia a fost făcută în timpul unei slujbe la Biserica Armenească din Pitești, în 2015. Împricinatul era șef al județului și în această calitate a primit o invitație de la Datev Hagopian, arhiepiscopul armean la București și de la fostul paroh al bisericii din Pitești, preotul vicar Bogdan Ezras. De altfel, veșmintele preoților prezenți la ritual sugerează că momentul era parte dintr-o slujbă de Joia Mare. Din fotografie se observă că președintele Consiliului Județean, care venea după devastatorul scandal sexual de pe Facebook, nu părea deloc stânjenit de ipostaza ca un copil să-i pupe picioarele, chiar dacă acest gest era parte a unui ritual. Puțină decență din partea oricărui demnitar, în a se expune la astfel de ipostaze, nu strică niciodată. Cu atât mai mult s-ar fi impus ea din partea unui personaj controversat, cum era Florin Tecău la momentul acela. Iar chipul radiant al fostului șef al județului nu ne indică faptul că acesta ar fi predispus la pocăință, ba, dimpotrivă, îi place tare ce i se întâmplă și se complace voios în penibilul situației. Degeaba declară Tecău mai jos că el n-a făcut decât să accepte o invitație (mai rămânea să sugereze că a fost răpit de pe stradă, precum sclavii de la Berevoești), că nu-l salvează nimeni de la ridicol. Prin comparație, Papa de la Roma este cel care spală picioarele drept credincioșilor în piața San Pietro, exersând umilința, nu invers.  Ca să n-o mai lungim, fostul președinte al CJ Argeș recunoaște singur că armenii aveau un interes în a-i arăta obediență, prin faptul că doreau să-i ajute să acceseze „niște fonduri europene”. Colac peste pupăză, întâlnirea cu Tecău s-a dovedit cu ghinion pentru parohul armean Bogdan Ezras, care a fost exilat mai târziu la un schit din Armenia, după ce l-a înjurat în public pe episcopul Datev Hagopian, pe care l-a acuzat că vrea să fure proprietățile armenilor din România. Oameni serioși, ca și Florin Tecău!

„Au ales un copil şi au zis să vin acolo. Am acceptat invitaţia”

# Am văzut o fotografie cu dvs la un ritual de spălare a picioarelor, dacă vă amintiți…
– Nu mai știu, probabil că da…
# Cu ce ocazie? Era cu prilejul vreunei sărbători sau…
– Cred că era în Săptămâna Mare, când se face chestia aia în Săptămâna Mare. Am fost invitat de arhiepiscopul Armeniei la București, care a venit aici, în Argeș. În 2015 a fost?
# Cred că da, erați președinte de Consiliu Județean!
– Eram președinte, da. Păi altfel nu eram invitat, cred!
# Dar oare predecesorul dvs, domnul Constantin Nicolescu sau acum domnul Dan Manu au fost tratați în mod asemănător? Adică spălați și sărutați pe picioare?
– Nu știu.
# Ce înseamnă, mai exact, acest ritual prin care un copil v-a pupat picioarele?
– Ăsta îl fac și ortodocșii… Spălarea picioarelor este un ritual care se face în săptămâna mare, atunci când Hristos a spălat picioarele apostolilor, mi se pare.
# Eu vă știam un ortodox practicant, știu că obșnuiți să mergeți la biserica Mavrodolu, unde ați fost consilier parohial.
– Sunt consilier și acum.

„Ei vroiau, de fapt, să atragă niște fonduri europene”

# Păi și nu este în neregulă faptul că, ortodox fiind, v-ați dus să vi se spele și sărute picioarele la armeni?
– Din câte am înțeles, biserica armeană are aceleași principii ca și biserica ortodoxă, nu diferă în credință și în ritualuri. Ai văzut biserica înăuntru? Mie mi se pare un monument de cult extraordinar. Atunci am avut și niște discuții, ei vroiau, de fapt, să atragă niște fonduri europene să o reabiliteze.
# Și cu această ocazie v-au făcut ritualul ăsta care, din câte am aflat, poate fi folosit ca un descântec de „curățare a drumurilor de dușmani”? Erați într-o situație tensionată la Consiliul Județean, imediat după scandalul „Sex pe Facebook”…
– Acolo, slujba a fost în limba lor. Eu nu am înțeles nimic. Au ales un copil și au zis să vin acolo. Ei m-au invitat și eu am acceptat invitația.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii