Web Analytics

„Am depăşit greutăţile cu sprijinul tatălui şi antrenorilor”

de | 24.08.2017 09:52 | Sport

13 Serban# Declară Eduard Şerban, proaspăt campion mondial de cadeţi la judo

# Cum ai ajuns să practici judo și nu alt sport?
– Înainte făcusem și alte sporturi, dar la vremea aceea, în 2010, atunci când m-am apucat eu, toți colegii mei făceau judo și am zis să încerc și eu.

# Ce alte sporturi ai mai făcut?
– Karate, înot și fotbal. Am fost legitimat doar la fotbal la clubul Municipal din Pitești.
# Cum se face că ai început judo mai târziu decât un copil obișnuit? Adică dacă majoritatea copiilor încep să facă judo la 6-7 ani, tu ai început la 11 ani.
– Prin cartier la vremea aceea toți colegii mei făceau judo. Ieșeam în parc, ne trânteam, făceam lupte și pur și simplu am zis să încerc și eu să văd cum e. Când am ajuns în sală eram cel mai micuț și cel mai slab și mă băteau cam toți. Ușor-ușor mi-am propus să-i bat unul câte unul… Așa pe rând… Și așa am și făcut. Exact cum mi-am propus.
# Este cea mai mare performanță obținută de tine și de judo-ul românesc. Ce ai simțit tu în Japonia prin obținerea acestui rezultat? Care au fost trăirile tale în acel moment?
– M-am simțit minunat, am fost fericit și mulțumit de mine însumi pentru tot ceea ce am făcut, pentru cât m-am pregătit în acești ani.
# În obținerea acestei performanțe a contat și situația mai delicată din familie?
– Sigur că da. Situația din familie, tatăl meu și antrenorii mei m-au motivat și m-au ajutat să trec peste multe alte lucruri și prin pregătire și prin viață. Am depăşit greutăţile cu sprijinul tatălui şi antrenorilor.
# Ce planuri ai pentru viitor?
– Îmi doresc în continuare să reprezint România, să câștig cât mai multe medalii pentru România și să ajung la Tokio în 2020. Ajungerea și obținerea unei medalii la Olimpiadă este scopul meu final.
# Știu că puteai să concurezi și la seniori, de ce nu ai făcut-o?
– Pentru că, sincer să fiu, încă nu sunt pregătit pentru seniori. Trebuie să trec ușor-ușor peste toate etapele: cadeți, juniori, tineret și tot așa.
# Ce ai avea tu de transmis colegilor, sportivilor și iubitorilor sportului în general din prisma unui campion mondial?
– Prin muncă multă iată că se poate face și mare performanță. Mult succes tuturor!

Cornel Pălărie, antrenorul lui Eduard Şerban: „Dacă Primăria, Argeşul, Piteştiul nu sunt în stare să sprijine un campion mondial, atunci îl lăsăm liber…”

13 PalarieCornel Pălărie, antrenorul proaspătului campion mondial: „El are probleme acasă, cu familia, o situație mai complicată, nu au o locuință, a rămas el cu tatăl său, mamă-sa nu e… Mă rog, sunt niște lucruri mai intime de familie și nu aș vrea să intru prea mult în detalii, dar trebuie ajutat. Deja oferte sunt pentru el, Steaua deja m-a sunat să facem ceva, să-l ajutăm, să-l creștem așa cum trebuie. Le-am spus să aștepte pentru că, pentru început, trebuie să rezolvăm noi problemele aici pe plan local. Dacă Primăria, Argeșul, Piteștiul nu sunt în stare să sprijine un campion mondial, atunci îl lăsăm liber… Exact cum s-a întâmplat cu Robert Glință, care iată acum este în America… Performanța obținută de Edi este una extraordinară pentru judo-ul românesc având în vedere că România are vreo 3.500 de sportivi legitimați la judo și ne luptăm iată cu Brazilia care are peste un milion de sportivi legitimați la acest sport, cu Franța care are vreo 750.000 de sportivi… Este un talent și chiar mai mult decât atât, l-a bătut pe japonez cu ippon, adică cu KO în box. În ceea ce privește recompensele acestui sportiv vă pot spune că Ministerul Tineretului și Sportului îl va premia în mod cert pe baza referatului făcut de Federația Română de Judo, la care se adaugă și clubul, dacă are, cu 50% din cât îi dă Ministerul și bineînțeles dacă există sponsori sau chiar Primăria Pitești și Consiliul Județean Argeș. Suma reglementată pentru obținerea unei asemenea performanțe de către MTS este de 11.000 de euro”.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii