Web Analytics

O altă investiţie la Spitalul Judeţean. Săptămâna viitoare se alege firma ce va realiza Laboratorul de Radioterapie

de | 30.05.2019 13:21 | Politica si Administratie

Până în toamna lui 2020, Spitalul Județean Argeș va avea unul dintre cele mai moderne laboratoare de radioterapie din România.
În aprilie a.c., Consiliul Judeţean Argeş a aprobat studiul de fezabilitate, devizul general şi indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiţii mai mult decât necesar pacienţilor oncologici din Argeş. Este vorba de un laborator de radioterapie. Și, după cum spune Adriana Molfea, managerul Spitalului Județean Argeș, până pe 3 iunie se așteaptă ofertele pentru contractul de proiectare și execuție al viitorului Laborator de Radioterapie. Până acum au fost depuse două oferte.
”Va fi un imobil nou, în curtea spitalului, lângă secția Oncologie. Buncărele vor fi amplasate la un subsol de 9 metri înălțime. Deasupra va fi un demisol, ca un spațiu-tampon între subsol și parter”, precizează Adriana Molfea.
Viitorul Laborator de Radioterapie va avea în dotare mai multe componente performante, printre care accelerator liniar de particule, computer tomograf simulator, sistem de planificare tratament, staţie de conturare, sistem de înregistrare şi verificare, sistem de imobilizare şi sistem de dozimetrie.
Ca termen de execuție, se estimează trei luni pentru proiectul tehnic și 9 luni pentru execuția propriu-zisă.
Tehnologia de ultima generaţie IMRT – VMAT cu care va fi dotat acest laborator asigură unul dintre cele mai performante tratamente de radioterapie disponibile în lume şi permite acoperirea întregului lanţ de tratare a afecţiunilor oncologice, ceea de va accelera obţinerea unui număr cât mai mare de pacienţi salvaţi. Prin acest proiect se doreşte construirea unui corp de clădire cu funcţiunea de Laborator de Radioterapie, accesibil de la nivelul terenului, la care se va conecta printr-un tronson de legătura secţia Oncologie existentă. Laboratorul de Radioterapie va fi o construcţie cu cinci niveluri (S1+S2+D+P+1E parţial).
Construcția buncărului ar urma să fie susținută din fonduri de la Consiliul Județean Argeș, iar dotarea cu aparatul de radioterapie de Ministerul Sănătății, printr-un program care are ca destinație alocarea de fonduri pentru aceste achiziții atât de necesare tratamentului afecțiunilor oncologice. Costurile totale se ridică la 10 milioane lei fără TVA.
În fiecare an, în Argeş sunt diagnosticaţi cu boli oncologice peste 1000 de bolnavi, dintre care aproximativ 500 necesită tratament prin radioterapie. Un tratament pe care la Spitalul Judeţean Argeș nu-l pot face la ora actuală. În plus, la nivel de judeţ, în evidenţă oncologică se află un număr total de 17.745 pacienţi, iar pentru mulţi dintre ei s-a pierdut deja perioada optimă de tratament, în multe cazuri din cauza faptului că aşteptarea pentru accesul la tratamentele radioterapeutice variază între două şi cinci luni.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii