Web Analytics
scris joi, 28.05.2015

Alocare bugetară cu iz penal la Câmpulung

# Consiliul Local a scos bani din buget pentru a dubla finanţarea proiectului de reabilitare

Alocare bugetară  cu iz penal la Câmpulung

Dezastrul implementării proiectului „Dezvoltarea infrastructurii turistice a Municipiului Câmpulung prin reabilitarea zonei istorice şi de agrement Complex Parc Kretzulescu” capătă în ultimul timp şi aspecte comice, dar şi tendinţă de înnegrire spre penal. Cu o valoare totală de execuţie estimată la peste 32 de milioane de lei, proiectul a primit un supliment dubios de 122.385 lei. Alocarea bugetară s-a făcut prin hotărâre de consiliu, iar acum aleşii câmpulungenilor intenţionează să şteargă din registre actul cu pricina, prin anularea acestuia.
Dintre toate problemele cu care se confruntă Câmpulungul în aceste vremuri, eşecul aducerii la îndeplinire a proiectului care a reprezentat obsesia fostului primar Călin Andrei a atins un nivel îngrijorător. Deşi destul de reţinut în a evidenţia defecţiunile trecutului, primarul interimar Liviu Ţâroiu a făcut o excepţie în cazul reabilitării centrului istoric al Câmpulungului, menţionând greşita abordare a problemei, în condiţiile în care finalizarea lucrărilor programate timp de doi ani a atins doar nivelul de 23% din total. Însă borcanul cu miere în care şi-ar putea băga degetele la anul, la alegeri, l-a făcut pe Ţâroiu să-şi piardă uzul raţiunii. După ce a expirat contractul de lucrări cu Grup Corint Alba Iulia, firma care a câştigat licitaţia organizată de către Ministerul Dezvoltării pentru realizarea proiectului de la Câmpulung, liderul PSD Câmpulung a promis că va deschide Grădina Publică „Mersi” la 1 mai 2015. Cel mai renumit parc din Câmpulung a fost reabilitat în proporţie de 80%, constituind obiectivul cel mai înaintat ca nivel al lucrărilor, acesta fiind motivul pentru care „interimarul” a crezut că poate fi redat curând folosului public. Înainte de data limită, la mijloc de aprilie, câmpulungenii nu au mai suportat situaţia şi au forţat intrarea în parc. Conştient de pericole – bănci instabile, cabluri la vedere, gropi, bazin neacoperit – Ţâroiu a blocat accesul, revenind cu promisiunea: „La 1 mai, liber în Grădina Publică!”. Numai că 1 mai a venit, a trecut şi porţile au rămas închise. Iar primarul interimar s-a repliat: „O să finalizăm lucrările cu forţe proprii şi vom deschide parcul în cursul lunii mai”. În grabă a fost convocată o şedinţă de consiliu şi s-a aprobat un proiect care prevede alocarea sumei de 122.385 lei pentru finalizarea instalaţiilor electrice şi sanitare plus achiziţionarea şi montarea de mobilier urban în Grădina Publică „Mersi”. Astfel s-a realizat o dublă finanţare a proiectului, la obiectivul Grădina Publică, în condiţiile în care existau deja bani pentru finalizarea acestuia, prin contractul de finanţare.

Finanţarea penală va fi retrasă

Alocarea banilor de la bugetul local a renăscut speranţa în inima lui Liviu Ţâroiu. „Vom redeschide parcul în cursul lunii mai, după ce vom interveni pentru amenajarea acestuia”. Numai că, între timp, cineva a sesizat izul penal al finanţării lucrărilor prin bugetul municipiului. Cei de la Administraţia Domeniului Public nu au mai intrat în parc pentru a-l pregăti de deschidere, iar cei din administraţia Câmpulungului se gândesc să anuleze hotărârea prin care au scos bani din buget. Întrebat despre legalitatea alocării de fonduri pentru lucrări la Grădina Publică, primarul interimar Ţâroiu a oferit un răspuns alambicat: „Ceea ce am făcut şi ceea ce putem face este să intervenim doar cu forţe proprii, fără a plăti cuiva pentru lucrări. Oricum, nu facem decât strictul necesar, ce poate face ADP-ul. Nu putem interveni financiar cu banii Consiliului Local”.

Un proiect cu final mult aşteptat

Deşi contractul de execuţie cu Grup Corint a expirat la începutul lunii aprilie, nu s-au făcut paşi importanţi în continuarea lucrărilor prin alte modalităţi. Consiliul Local Câmpulung a evitat să se implice în luarea unei decizii, astfel că Liviu Ţâroiu a fost nevoit să hotărască mersul lucrurilor, acest lucru însemnând organizarea unei noi licitaţii pentru partea de proiect rămasă neîndeplinită. Până atunci trebuie să se efectueze şi predarea-primirea obiectivelor, fapt care a fost amânat fără motiv. Mai mult, după expirarea contractului, cei de la Grup Corint au desfăşurat activitate în Câmpulung.
Cătălin Ion Butoiu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...