Web Analytics

Alex Găvan escaladează vârful nr. 2 din lume fără oxigen suplimentar

de | 7.01.2021 13:09 | Actualitate

# Pe 1 ianuarie, alpinistul argeșean a ajuns în tabăra de bază
Alex Găvan este unul dintre cei mai cunoscuți alpiniști români, originar din Argeș, care a pornit de mai multe zile într-o nouă expediție. Argeșeanul (38 ani) a escaladat şapte vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya, fără oxigen suplimentar şi fără porteri de altitudine. De data aceasta, și-a propus să escaladeze, iarna și fără oxigen suplimentar, vârful K2 (8611 m), al doilea ca înălțime din lume, după Everest. Ascensiunea va fi făcută alături de alpinista Tamara Lunger (34 ani) din Italia.

Citește și Alex Găvan a escaladat şase vârfuri de peste 8.000 m, fără oxigen suplimentar

Citește și Una dintre cele mai importante expediții ale lui Zsolt Torok a fost în Himalaya, cu argeșeanul Teo Vlad și prahoveanul Romică Popa

Alex Găvan: „K 2, singurul dintre cei 14 optmiari care nu a fost urcat niciodată în sezonul de iarnă”

„De puțină vreme am pornit într-o mare călătorie a sufletului, împreună cu buna mea prietenă de șapte ani de zile, Tamara Lunger. Ascensiunea vârfului K2, de 8611 m, singurul dintre cei 14 optmiari care nu a fost urcat niciodată în sezonul calendaristic de iarnă (nu că la mare altitudine nu ar fi iarnă tot timpul)”, a scris Alex Găvan pe pagina sa de facebook în data de 23 decembrie, din Pakistan.
Din postarea alpinistului mai înțelegem că pe 23 decembrie cei doi alpiniști erau în Skardu, un oraș din Baltistan. Pe 24 au plecat spre satul Askole, locul în care drumul de mașină se oprește și de unde, în prima zi de Crăciun, și-au început drumul pe jos, de peste 110 km până în tabăra de bază, la 5000 de metri altitudine. „Unde se termină Alpii, de-abia începe K2”, a mai scris Alex Găvan.
Pe 1 ianuarie, cei doi alpiniști au ajuns la tabăra de bază. Tamar Lunger a scris pe pagina sa de facebook că până acum s-au confruntat cu mai puțin frig și cu mai puțină zăpadă decât anul trecut, dar că, desigur, nu se poate spune că a fost cald…Italianca a mai mărturisit că a plâns de emoție când a ajuns în tabăra de bază, la Concordia.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii