Web Analytics
scris sâmbătă, 31.08.2024

Alegeri parlamentare 2024: Ce trebuie să știe cei ce vor să voteze la scrutinul din 1 decembrie

După cum s-a stabilit în iulie, alegerile parlamentare, în cadrul cărora se stabilește componența Senatului și a Camerei Deputaților, vor avea loc chiar de Ziua Națională a României, respectiv pe 1 decembrie. Cetățenii români își pot exercita dreptul la vot la aceste alegeri atât din țară, cât și de peste hotare.

Alegeri parlamentare 2024: Ce trebuie să știe cei ce vor să voteze la scrutinul din 1 decembrie

Citește și Începe programul „Litoralul pentru toți”. 38 de lei pe noapte pentru o cameră la hotel în septembrie

În primul rând, data alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din 2024 a fost stabilită, prin HG 755/2024, pentru 1 decembrie, care este și Ziua Națională a României.

Apoi, Guvernul a stabilit recent, prin intermediul mai multor acte normative (HG 1034/2024HG 1035/2024HG 1036/2024), atât calendarul acțiunilor ce trebuie desfășurate în perioada electorală a alegerilor parlamentare, dar și o serie de detalii pentru buna desfășurare a acestora.

Astfel, există mai multe date și informații importante pentru cei ce vor să voteze la alegerile parlamentare din acest an.

Mai exact, 16 septembrie este termenul-limită până la care alegătorii cu domiciliul în țară și cu reședința în străinătate, precum și cei cu domiciliul în străinătate se pot înregistra în Registrul electoral cu adresa din străinătate cu opțiunea pentru votul la secția de votare(online, pe site-ul votstrainatate.ro).

Din aceeași dată, misiunile diplomatice și oficiile consulare comunică Autorității Electorale Permanente propunerile privind sediile secțiilor de votare din străinătate.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...