Web Analytics

Ajutorul social – suspendat dacă beneficiarul refuză să meargă la școală sau la agenția pentru forța de muncă

de | 14.09.2021 09:03 | Actualitate, Politica si Administratie

Ministerul Muncii vrea ca beneficiarii de ajutoare sociale să le piardă dacă nu merg la programul educațional ”A doua șansă” sau dacă absentează nemotivat la convocările agenției pentru forța de muncă, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență transmis Comitetului Economic și Social (CES).

CITEȘTE ȘI: Orban, liberalilor din Olt: „Nu vreau să vă spun cum stăm în sondaje, ca să nu vă demoralizez…”

”Campania efectuată la începutul anului pentru a verifica modul de stabilire și de acordare a ajutorului social a permis efectuarea unei radiografii a situației beneficiarilor de ajutor social de la nivelul comunităților supuse verificării, precum și identificarea de persoane vulnerabile aflate în nevoie. Dincolo de aspectele evidențiate, care țin de nevoia de instruire școlară și calificare profesională pentru cei apți de muncă din familiile vulnerabile, s-a constatat și necesitatea introducerii de stimulente pentru creșterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor apți de muncă. Venim astăzi cu un set de propuneri concrete pentru a da o mână de ajutor reală celor care vor să iasă din starea de vulnerabilitate.”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, potrivit anunțului postat pe pagina web a ministerului.

CITEȘTE ȘI: Certificatul verde european ar putea fi necesar pentru a participa la nunți

În ceea ce privește școlarizarea, proiectul de OUG introduce prevederi referitoare la înscrierea beneficiarilor de venit minim garantat, care sunt apți de muncă, în programul educațional de tip” A doua șansă”. În acest program, gestionat de Ministerul Educației, se poate înscrie orice persoană.
Înscrierea în acest program se va face la recomandarea agențiilor pentru ocuparea forței de muncă (AJOFM), pe baza locurilor disponibile comunicate de inspectoratele școlare. Refuzul unui beneficiar de venit minim garantat de a participa la programele de educație va duce la încetarea ajutorului social și interzicerea solicitării unui nou drept pentru o perioadă de 12 luni.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii