Web Analytics

În ajun de Sf Maria, CNAIR a semnat contractul pentru construcția primei secțiuni din Autostrada Pitești- Sibiu cu austriecii de la Porr Construct

de | 16.08.2019 14:00 | Actualitate

 

Conform unui comunicat, CNAIR și Porr Construct SRL au semnat, în ajun de Sfânta Maria, la Palatul Victoria, în prezența premierului Viorica Dăncilă și a ministrului transporturilor, Răzvan Cuc, contractul pentru proiectarea si execuția Secțiunii Sibiu – Boița, cunoscută și ca secțiunea 1 a Autostrăzii Pitești-Sibiu. Compania austrică nu a fost lipsită de acuzații de fraudare a fondurilor europene prin licitații trucate, DNA declinându-și, însă, competența, în 2015. Valoarea contractului cu a lungime de 13,17 km, este de 612.647.863,38 lei, fără TVA (echivalentul a 129 milioane euro). Durata de realizare a contractului este de 48 luni, din care 12 luni (1 an) pentru proiectare și 36 luni (3 ani) pentru execuția lucrărilor. Valoarea estimată a procedurii de licitație a fost de 765.838.999,48 lei, fără TVA (aproximativ 161 mil. euro), iar valoarea contractului semnat este de aproximativ 80% din valoarea estimată. Autostrada Sibiu – Pitești (în lungime totală de aproximativ 123 km), va asigura conexiunea cu rețeaua TEN-T, respectiv coridorul IV Pan European.

PS. În 2015, DNA Timişoara a clasat dosarele în care austriecii de la Porr Construct SRL erau acuzaţi de fraudarea fondurilor europene, apreciind că fapta nu există, iar eventualele infracţiuni ar fi de competenţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara. Ulterior, reclamantul a depus la Tribunalul Timiş o plângere împotriva soluţiei de neurmărire/netrimitere în judecată dispuse de DNA, dar, printr-o decizie emisă pe 06.01.2016, şi judecătorul de cameră preliminară a dat dreptate procurorilor anticorupţie: „Soluţia de clasare şi declinare a competenţei este temeinică şi legală, iar plângerea formulată împotriva soluţiilor procurorului este neîntemeiată”. Informaţiile aflate la dosar relevă însă o serie de evidenţe foarte interesante. Practic, DNA nu neagă nicăieri faptul că Porr Construct a folosit acte false, ci se cramponează exclusiv pe ideea că, potrivit definiţiilor legale, firma nu poate fi acuzată de infracţiuni la fondurile europene, ci de alte infracţiuni, care nu mai ţin însă de DNA, ci de alte parchete.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Prea lunga boala ! Nu stii ce sa mai crezi, se face ori nu se face ?!
    Mai bine se semna cu americanii, cel putin aveam o certitudine: nu se face si pace.