Web Analytics
scris joi, 09.03.2023

Aida Șușter Boțan, la Închisoarea Pitești: „Adevăratul sens al suferinței l-am înțeles de la acești trăitori ai Ortodoxiei, care au luat asupra lor păcatele unui neam întreg”

Vă spuneam că joi, 9 martie, de sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, cât și de Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989, Memorialul Închisoarea Pitești a organizat câteva evenimente dedicate memoriei foștilor deținuți politici.

Aida Șușter Boțan, la Închisoarea Pitești: „Adevăratul sens al suferinței l-am înțeles de la acești trăitori ai Ortodoxiei, care au luat asupra lor păcatele unui neam întreg”

Citește și: Slujbă dedicată victimelor regimului comunist la Memorialul Închisoarea Pitești

După o slujbă religioasă dedicată victimelor regimului comunist și care a avut loc în Camera 4 Spital, participanții, veniți în număr mare, au participat la vernisajul expoziției „Mărturisitori din temnițele comuniste”, realizată de artista Aida Șușter Boțan.

„Despre Fenomenul Pitești, partea cea mai dură din istoria acestei închisori”

În deschidere a vorbit, însă, Maria Axinte, director al Memorialul Închisoarea Pitești: „Expoziția este dedicată atât deținuților politici, cât și martirilor, pentru că mulți dintre cei care au trecut prin închisorile comuniste sunt astăzi considerați martiri. Am decis să aducem doar o parte dintre portretele pe care artista Aida Șușter Boțan le-a creat de-a lungul timpului, pentru că se leagă într-o măsură sau alta de această închisoare de la Pitești.

Aida Șușter Boțan și Maria Axinte

O să vedeți figurile unor persoane care au trecut prin Închisoarea Pitești, cum ar fi Elisabeta Rizea, una dintre femeile care au ajuns aici, odată cu cei care au fost arestați în legătură cu grupul de rezistență din Argeș, Arsenescu-Arnăuțoiu. Veți mai vedea figuri precum cea a lui Valeriu Gafencu, care a trecut pe aici înainte de reeducare și a avut șansa să plece înainte de pornirea violențelor în celula unde stătea. La fel și Ianolide. Și o să mai vedeți și figuri de duhovnici care fie au avut legătură cu Piteștiul, au trecut pe aici, fie au vorbit de-a lungul timpului, după ce au ieșit din detenție, despre această închisoare și, mai ales, despre Fenomenul Pitești, care este partea cea mai dură din istoria acestei închisori”.

Apoi, Mihai Alexandrescu, director al Muzeului Național Brătianu și, totodată, reprezentant al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, a vorbit despre libertate și toleranță, ca drepturi fundamentale cele mai de preț ale omului.

Treptat, am înțeles că suferința este ca oglinda prin care noi ne vedem exact așa cum suntem

La final a luat cuvântul, emoționată, și artista Aida Șușter Boțan. ”Inițial, expoziția a cuprins 36 de lucrări și s-a născut acum 10 ani. A devenit foarte reprede un periplu expozițional, călătorind în mai multe locuri din țară, la muzee și galerii de artă, din Iași, Suceava, Cluj, Alba Iulia, Sibiu, București și, în final, o parte, la dumneavoastră, aici. De ce m-am aplecat asupra acestui subiect? La început, datorită unor frământări interioare, a unor întrebări la care nu găseam răspuns și a unor lucruri pe care eu nu le acceptam în viața mea. Iar mai târziu, datorită dorinței mele, ca artist, să mă manifest la un nivel mai înalt, pentru a integra partea spirituală a lucrurilor în artă, în creație.

Întrebările pe care mi le puneam erau legate de suferință. De ce există suferința sau de ce există durerea. Încercam să-mi explic de ce cu toate că Dumnezeu vede suferința noastră, El îngăduie această suferință, nu o ridică. O permite datorită faptului că noi avem nevoie de ea. Treptat, am înțeles că suferința este ca oglinda prin care noi ne vedem exact așa cum suntem. Prin ea, prin această suferință, Dumnezeu ridică boala, ridică păcatul și ne transformă, în așa măsură încât să ne placă și nouă de noi.

Adevăratul sens al suferinței, al jertfei l-am înțeles însă de la acești mai trăitori ai Ortodoxiei, oameni care și-au asumat, au luat asupra lor conștient această Cruce a Neamului, au luat exemplul christic, luând asupra lor păcatele unui neam întreg. Pentru mine a fost tulburător. Ei au devenit pentru mine modele, cu atât mai mult cu cât sistemul meu de valori s-a schimbat radical; valorile exterioare au fost înlocuite cumva de valorile interioare, de cele morale, de credință, de iubire, de ajutor, de altruism, de ortodoxie și de curaj, mai ales, de demnitate, de care avem mare nevoie. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a îngăduit să mă apropii de ei prin acest mod” – a spus joi, 9 martie, la Închisoarea Pitești, Aida Șușter Boțan.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită