Se fac trei ani de la condamnarea lui Vasile Tofan și a firmei Global Eco Center în procesul pentru deșeurile de pe fosta platformă ARO, dar substanțele periculoase sunt tot acolo, în pofida deciziei instanței de evacuare a acestora. Și s-au împlinit și zece ani de la incendiul care a pus Câmpulungul pe harta localităților cu risc pentru mediu. În timp ce condamnările penale își produc efectele, pe latură civilă lucrurile sunt blocate din cauza faptului că firma de la Iași se află în procedura insolvenței, fiindu-i cerut falimentul încă din 2014.
Tofan a primit trei ani cu suspendare pentru ceea ce s-a întâmplat la Câmpulung, fiind încă sub control judiciar, iar firma a fost amendată penal cu 600.000 de lei. Iar acestor pedepse penale i s-a adăugat, pe latură civilă, obligarea la plata a două milioane de lei către Ministerul Mediului, Agenția pentru Protecția Mediului Argeș. Doar că lucrurile s-au mișcat greu, iar într-un an de zile de la autorizarea executării celor doi debitori, Tofan și firma, s-au încasat doar puțin peste cinci mii de lei. Și sunt șanse mici ca cei obligați la plată să se conformeze obligației, așa că Agenția de Mediu s-a înscris la masa credală pentru a obține banii. Iar în procedura falimentului s-au înscris pentru a-și recupera pierderile cauzate de relația cu Global Eco Center nu mai puțin de 47 de creditori. Doar că procedura e greoaie, termenul următor de înfățișare în fața judecătorului sindic este 17 ianuarie 2024 și surprizele nu sunt excluse. Așa cum s-a întâmplat pe 24 mai, atunci când lichidatorul desemnat inițial, adică în decembrie 2014, a fost înlocuit cu un altul.
Dacă firma lui Tofan nu s-ar fi aflat în insolvență, teoretic lucrurile s-ar fi rezolvat mai ușor în sensul recuperării sumei de două milioane de lei. Și asta pentru că s-a pus sechestru pe două bunuri, un teren deținut de Vasile Tofan și soția sa în comuna Oituz, Bacău, și un imobil în suprafață de 1.800 mp, proprietatea Global Eco Center, situat în Iași.
Citește și Cum a scăpat de puşcărie Vasile Tofan, administratorul Global Eco Center
Practica spălatului pe mâini
Ce fac autoritățile în acest caz? Mai nimic, iar această atitudine este justificată în diverse feluri, de regulă invocându-se legislația deficitară sau prohibitorie.
APM Argeș s-a spălat pe mâini! Cu sentința în mână, s-a adresat Executărilor penale de la Judecătoria Curtea de Argeș, instanța de acolo fiind cea care a soluționat cazul în primă instanță, a ajuns apoi la un executor judecătoresc din Iași, iar acela a cerut executarea silită a inculpaților. Adică și executorul s-a spălat puțin pe mâini. Totul sub rezerva atât a respectării legilor, cât și a condiționărilor impuse de derularea procedurii de insolvență.
Și prefectul de Argeș s-a sesizat. Și a sesizat problema. Nu la ONU, ca Dem Rădulescu, ci în spațiul public, declarând că se nu se respectă o hotărâre judecătorească. Aici accentul a fost pus pe dispoziția instanței de a se goli depozitul de la Câmpulung. Spălare pe mâini…
Primărița Elena Lasconi a avut câteva atacuri la baionetă împotriva vinovaților. Câteodată dând impresia că vrea să ia pulsul opiniei publice în privința asta. Un ultim asalt a fost cel cu PRO TV-ul adus să filmeze. Și entuziasmul de început de mandat se cam pierde. ”Simt că lupt cu morile de vânt”, a declarat Lasconi vizavi de situația deșeurilor.
Citește și Decizie definitivă pentru Marius Manole, primarul comunei Aninoasa. Patru ani la închisoare
Guvernul nu vrea, susține Lasconi
Problema halei cu substanțe periculoase se află, totuși, în atenția administrației locale. Și, susține primărița, chiar recent a discutat despre problemă cu ministrul Mediului. ”Am fost la o emisiune televizată și acolo m-am întâlnit cu ministrul Mediului și am rediscutat despre asta. Există un răspuns cum că Ministerul, prin Agenția de Protecție a Mediului, ar trebui să recupereze 2 milioane de lei care să se fie folosiți pentru a neutraliza deșeurile. O să continui să fac demersuri. Din păcate noi suntem legați de mâini și de picioare pentru că nu putem face nimic pe banii câmpulungenilor, nu putem să intrăm acolo. Chiar am luat în discuție dacă ar putea să facă proprietarul de la Landmark chestia asta, dacă ne-am mobiliza, cum a fost un leu pentru ateneu, să donăm pentru treaba asta, ca să scăpăm de deșeuri. Nu am găsit încă o cale. Cea mai sigură – și a și venit oficial răspunsul – este acesta: în mod normal, dacă Guvernul ar vrea să ne ajute, ar putea să pună din fondul de urgență banii respectivi în conturile Ministerului Mediului sau ale Agenției de Protecție a Mediului și să facă deja demersurile, dar cred că nu există niciun interes din partea lor. Asta până se vor face executările împotriva persoanei respective și a firmei”, a declarat Lasconi.
Problema constituie o preocupare și pentru senatorul de Argeș Dănuț Bica, cel care nu o dată s-a adresat guvernanților pentru a cere rezolvarea problemei. O ultimă întrebare pe subiect a transmis-o Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor la finalul lunii noiembrie, încă neprimind un răspuns. Dar se știe dintr-o interpelare anterioară că la Câmpulung încă zac peste o mie și jumătate de tone de deșeuri.
Cătălin Ioan Butoiu
0 Comentarii