# Un monument istoric valoros din centrul Piteştiului e lăsat în paragină de proprietari
Aflată pe lista monumentelor istorice și cu o structură arhitectonică specială, Casa Coculescu din centrul Piteștiului este de mai mulți ani într-o stare avansată de degradare. Niciunul dintre proprietarii de până acum nu a investit în ea. După ce a fost în proprietatea fraților Adrian și Cristi Prodănel, casa a ajuns să fie deținută din 2015 de doi tineri afaceriști, iar aceștia vor să o transforme într-un local cu terasă. Până atunci însă, se degradează în mod accelerat.
Datând din secolul al XIX-lea, Casa Coculescu se află chiar lângă Școala „Ion Pillat”, pe strada Arman Călinescu, și este un imobil de tip muscelean, cu pivniţă înaltă de zid şi locuinţă din lemn la etaj, care a aparţinut primarului Coculescu, cel care a încercat, în jurul anului 1850, o primă colectare a apelor de suprafaţă printr-un şanţ paralel cu terasa.
După ce firma Motor AG a fraților Adrian și Cristi Prodănel a dat faliment, Casa Coculescu a fost scoasă la vânzare de Unicredit Leasing Corporation prin biroul executorului judecătoresc Emil Gigoi. Inițial, prețul cerut în 2015 a fost de 225.000 de euro, scăzând ulterior la 190.000 de euro și apoi și mai jos. Miza principală a afacerii este terenul de peste 1.000 mp aflat într-o zonă ultracentrală, lângă pub-ul Colibri și peste drum de fostul sediu al clubului FC Argeș.
În noiembrie 2014, Primăria Pitești a ales să nu își exercite dreptul de preempțiune pentru achiziționarea Casei Coculescu, emițând și o Hotărâre de Consiliu Local în acest sens.
Casa, ce a aparținut până în 2015 fraților Adrian și Cristi Prodănel, a fost în cele din urmă vândută către doi oameni de afaceri – Preda Georgian și Preda Cornel, suma tranzacției fiind confidențială. „Casa a fost vândută în 2015 oamenilor de afaceri care dețin restaurantul de lângă Casa Coculescu. De tranzacție s-a ocupat fratele meu, nu vă pot da mai multe detalii”, ne-a declarat omul de afaceri Cristian Prodănel.
Însă nici noii proprietari nu au investit vreun leu în reabilitarea Casei Coculescu, iar degradarea s-a accentuat, fără ca autoritățile să ia vreo măsură. Și nu e singura casă-monument istoric din Pitești ce a ajuns într-o stare jalnică.
Cocea: „Proprietarii au fost notificați ca până în vară să înceapă refacerea”
Am stat de vorbă cu Cristian Cocea, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Argeș, legat de degradarea avansată a Casei Coculescu și de viitorul acestei bijuterii arhitectonice de pe vremuri.
Cei care dețin în prezent Casa Coculescu au primit în 2017 aviz de la Direcția Județeană de Cultură Argeș pentru reabilitarea și consolidarea casei, plus extindere în spate și amenajare terasă.
„Le-am trimis notificări repetate ulterior. Proprietarii mi-au răspuns că întâmpină probleme la consolidarea structurii din lemn”, spune Cristian Cocea, care adaugă că o mare problemă la clădirile-monument istoric este reprezentată de faptul că statul nu îi ajută financiar pe proprietari, cu excepția scutirii modice de impozit. Iar în România sunt foarte puțini arhitecți specializați pe proiecte privind monumentele istorice. Plus că un proiect de reabilitare a unei astfel de case costă minimum 10.000 de lei, în afară de investițiile ulterioare.
„Proprietarii Casei Coculescu au un proiect de refacere și au fost notificați ca până în vară să înceapă lucrările la acest proiect. Proiectul va trece și prin Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, cred că au și luat autorizația de construcție. Din câte știu, proprietarii vor să facă acolo o terasă. Problema este că ei nu au găsit până acum o soluție de consolidare foarte eficientă pentru a păstra specificul acelei case”, ne-a precizat Cristian Cocea.
80% din plângerile pentru degradarea monumentelor au primit NUP
O soluție, însă și ea cu șanse mici de a da rezultate așteptate, ar fi trimiterea unei plângeri la poliție pentru degradare și distrugere. Însă și aici șansele de a se întâmpla ceva sunt mici, pentru că proprietarii pot invoca faptul că nu au bani pentru reabilitarea casei și păstrarea structurii sale arhitectonice, așa cum prevede legea. În Argeș, în 80% dintre plângerile privind distrugerea și degradarea monumentelor istorice s-a dat NUP până acum.
Proprietarul Cornel Preda: „Deocamdată nu găsim meşteri pentru a reabilita casa”
Am vorbit și cu Cornel Preda, unul dintre cei doi oameni de afaceri care dețin Casa Coculescu. „Da, este adevărat, avem un proiect în lucru. Nu am început lucrările de reabilitare până acum, pentru că deocamdată nu găsim meșteri pentru a reabilita casa și pentru a îi păstra structura arhitectonică”, spune Cornel Preda.
– O asa darapanatura inca mai exista ?! O poza si atat ; e mai mult decat suficient . Mai moale lasati-o cu potcoave de cai morti , vedeti in viitor ! C-altfel … // cu voi/noi viitoru’ trece. //