Web Analytics

AFIR a anunţat joi că a efectuat plăţi în valoare de peste 8,4 miliarde de euro pentru investiţii în agricultură şi pentru dezvoltarea mediului rural

de | 3.03.2022 12:23 | Actualitate, Politica si Administratie

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunţat joi că a efectuat plăţi în valoare de peste 8,4 miliarde de euro pentru investiţii în agricultură şi pentru dezvoltarea mediului rural, precum şi pentru plăţi compensatorii (măsuri de mediu şi climă).

Citește și: Evenimentele Centrului Cultural Piteşti

”Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a primit şi a analizat 103.204 solicitări de finanţare în valoare de peste 12 miliarde de euro depuse, în intervalul martie 2015 – martie 2021, de fermieri, procesatori, antreprenori şi autorităţi publice şi finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Dintre acestea, AFIR a încheiat contracte de finanţare cu 74.053 de beneficiari privaţi şi publici, prin care se acordă fonduri nerambursabile totală de 5,9 miliarde de euro”, anunţă AFIR printr-un comunicat.

Cele mai multe investiţii finanţate prin AFIR sunt cele realizate în cadrul submăsurii 6.3 Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, respectiv 29.302 fermieri au contractat peste 256 milioane de euro pentru dezvoltarea fermelor mici, dar şi prin submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, în cadrul căreia 12.911 de tineri fermieri au contractat peste 506 milioane de euro.

Citește și: Sergiu Cicu revine în Consiliul Local

Cele mai multe fonduri au fost acordate de AFIR pentru 2.122 de investiţii în proiecte de utilitate publică, prin Măsura 7 Servicii de bază şi reînnoirea satelor în zonele rurale, valoarea totală a proiectelor însumând 1,43 miliarde de euro. Alte 871 de proiecte pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii agricole, silvice şi de irigaţii au fost contractate prin submăsura 4.3 Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice, valoarea investiţiilor realizate în mediul rural fiind de 707 milioane de euro. ”Rezultatele finanţărilor acordate prin AFIR sunt vizibile peste tot în satele româneşti, prin eforturile conjugate ale beneficiarilor acestor fonduri, dar şi ale angajaţilor Agenţiei. Absorbţia efectivă a fondurilor alocate este una bună până în prezent, dar trebuie să păstrăm acelaşi ritm intens pentru a absorbi în totalitate aceste finanţări, atât de necesare fermierilor şi investiţiilor care să asigure o dezvoltare durabilă a mediului rural”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii şi dezvoltării rurale.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *