Web Analytics

Adrian Miuţescu, preşedintele PNL Argeş: „Guvernul nu poate suporta plata unor salarii medii pentru peste un milion de salariaţi. Cealaltă parte trebuie să o susţină compania”

de | 26.03.2020 13:30 | Actualitate, Economie, Politica si Administratie

# Pandemia poate atrage după sine o prăbușire economică și deja câteva companii anunță că trimit oamenii acasă. Prin ce măsuri previne Guvernul PNL un colaps economic?
– Guvernul a încercat să vină cu o serie întreagă de propuneri, de ordonanțe care să rezolve această problemă și, când spun asta, mă gândesc, evident, la a reuși să mențină forța activă de muncă în special în companiile care au într-adevăr un număr mare de salariați și care reprezintă o forță economică importantă. Exemplul trebuie să-l dau cu Dacia și societățile pe orizontală care sunt în pachetul Dacia și acest lucru este foarte important. Evident că ordonanța care privește introducerea plății pentru șomajul tehnic se referă și la celelalte societăți și la celelalte firme, că sunt ele private sau de stat, pentru că într-adevăr trebuie protejată această forță de muncă activă. Noi trebuie să ne gândim la ceea ce urmează după ce va trece această criză de sănătate și trebuie să reușim să repunem în lucru cât mai rapid toată forța aceasta economică din România și evident vorbesc și de Argeș acum.
# În legătură cu subiectul Dacia, cum vedeți situația suspendării activității pe platforma de acolo?
– În primul rând a fost o măsură pentru a proteja salariații. Eu așa am înțeles-o și așa am văzut-o și cred că a fost o măsură bună. Acum sigur că va trebui să vedem cât va dura și cum vom reuși să scăpăm de această situație, pentru că, evident, pe primul plan ne preocupă sănătatea oamenilor și trebuie să ne gândim cu toții la cum vom putea salva și scăpa oamenii de această problemă. Criza aceasta din sănătate reprezintă prioritatea tuturor și evident că trebuie să fie și prioritatea celor care ne guvernează și evident că trebuie să investească guvernul în primul rând pentru a găsi soluții pentru spitale, pentru refacerea stocurilor de materiale, pentru tot ceea ce înseamnă instrumentarul acesta de măsuri și de materiale pentru a putea face față crizei. Asta este prioritatea numărul 1.

„În perioada de izolare m-am gândit la sănătate și viață, la toți prietenii, cunoștințele mele, colegii, rudele mele”

# Revenind la Dacia, cum vă explicați faptul că guvernul susține angajații de acolo cu 75% din salariul de bază, în vreme ce angajatorul a anunțat deja plata a 85% din salariu, cu toate sporurile, primele și drepturile aferente negociate în contractul colectiv de muncă?
– Nu trebuie să-mi explic. Trebuie să înțelegem că este o problemă pe care trebuie să o înțelegem în ansamblul ei, al potențialului prin care se pot compensa aceste sume. Cealaltă parte trebuie să o susțină compania. Guvernul și bugetul nu pot suporta sume care la un moment dat or să se ridice la plata unor salarii medii pentru peste un milion de salariați. Trebuie să ne gândim că este un buget limitat, iar eforturile sunt destul de mari, iar ele vor trebui completate și de firmă pentru a putea să trecem cu toții cu bine această perioadă.
# Când veți ieși din izolare și cum a fost în această perioadă?
– A fost o perioadă care mi-a dat mai mult posibilitatea să mă gândesc la ceea ce este mai important pentru noi, și anume sănătatea și viața. Evident că m-am gândit la toți prietenii, cunoștințele mele, colegii, rudele mele și am avut posibilitatea să vorbesc cu ei și să țin aproape, cel puțin telefonic, și mă bucur să constat că nu am avut nimic în legătură cu testul inițial pentru coronavirus, adică faptul că acesta a fost negativ. Am mai făcut și testele pentru finalul perioadei de izolare și urmează să primesc rezultatele la cele două teste din ziua a 12-a și a 13-a. După ce voi încheia această perioadă, va trebui să revin la treabă și să mă implic în mod direct în tot ceea ce facem.

„Nu mă gândesc acum la politică și nici la alegeri”

# Cum vedeți politica în continuare și mă refer la alegerile parlamentare și la cele locale?
– Sincer, nu mă gândesc acum la politică și nici la alegeri. Probabil că alegerile, din câte am auzit, se vor amâna. Important pentru noi este – și prioritatea numărul 1 – această criză din sănătate. Trebuie să convingem oamenii că cea mai simplă și ieftină soluție este să ne protejăm, să avem grijă de sănătatea noastră, să nu ieșim în aglomerații și să respectăm ceea ce s-a stabilit la nivelul celulei de criză națională de la Ministerul Administrației și Internelor.
# În privința candidaturii vicelui PSD, Sorin Apostolniceanu, din partea PNL la Primăria Pitești ce ne puteți spune?
– Nu am discutat acest subiect în perioada aceasta și evident că nu politica ne preocupă în aceste momente. După ce vom vedea că lucrurile sunt pe o pantă pozitivă, când se vor îndrepta lucrurile într-o lună, poate o lună și jumătate, atunci să ne gândim și la altele.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

3 Comentarii

  1. Dl Miutescu,
    De ce faceti reduceri de salarii doar la agentii economici,motorul economiei?Ce faceti cu salariile bugetarlor?
    Trebuiesc reduse cu 25%-50% salariile
    funcționarilor din primarii,consilii locale,judetene,care si asa au redus activitatea,economii care pot fi o sursă financiară pentru spitale.

  2. Dl Miutescu,
    De ce faceti reduceri de salarii doar la agentii economici,motorul De ce nu reduceti salariile ,sporurile bugetarlor?
    Reduceti cu 25%-50% salariile
    funcționarilor din primarii,consilii locale,judetene,care si asa au redus activitatea,.Aceste economii pot fi o sursă financiară pentru dotarea spitalelor cu materiale sanitare,medicamente,vaccinuri,etc.

  3. Atunci de ce Miutescule ați angajat de când ați preluat guvernarea alți 12600 de acolitii, amante, contributori la interesele PNL , obligații electorale, neamuri etc ?