Web Analytics
scris joi, 16.11.2023

Adina Sima, la 18 ani, şi-a dorit un… cal cadou!

Mai zilele trecute, Piteștiul a fost invadat de afișe prin care un cântăcios de folclor anunța că aniversează… 10 ani de carieră! Carieră, probabil, pe la nunți și restaurante, altfel, un nume totalmente necunoscut. Jalnic demers.
În schimb, mezzosoprana Adina Sima, care are… 50 de ani de muzică în spate, nu s-a gândit să se autosărbătorească. Își vede de rolul său în opereta „Rebecca”, de la Teatrul Național de Operetă din București, de cursurile sale de canto la Palatul Copiilor, de promovarea tinerelor talente prin organizarea de festivaluri internaționale.
Puțină lume îi cunoaște cariera Adinei Sima. La 4 ani a debutat la radioul național. Pentru că nu ajungea la microfon, a fost urcată pe un scaun. A interpretat muzică populară. Învățase de una singură să cânte, prin ce asculta la tv și radio. Intrând în școală, a învățat să cânte singură la chitară. De la folclor a trecut la muzica folk. Știa pe de rost tot ce se cânta la Cenaclul „Flacăra” al lui Adrian Păunescu, deși nu a participat niciodată, pe viu, nici ca spectatoare, la spectacolele acestuia.

Adina Sima, la 18 ani, şi-a dorit un… cal cadou!

Folclor, folk, dar a învățat să cânte singură și la pian. Pasiunea pentru muzică era copleșitoare. A urmat Școala Populară de Arte, cântând de toate – folclor, folk, chitară, pian. Așa a ajuns, din dorința de a-i învăța și pe alții, să intre la Liceul Pedagogic din Câmpulung. A intrat prima. A terminat prima. La terminarea anlilor de liceu, i-a pus o condiție tatălui său. „Îmi cumperi un cal!” tatăl a fost șocat. Unde să-l țină, în apartamentul din Pitești era imposibil. „Îl ținem la bunica”, și-a îndrăznit norocul Adina. Dar nu a fost să fie.
A ajuns învățătoare. Într-un sătuc din comuna Moșoaia. Ani de zile a făcut naveta pe jos, din Pitești până la Moșoaia. Îi era greu iarna, prin zăpadă. Dar nu s-a dat bătută. Îi învăța pe copiii de la țară să cânte, făcea cu ei montaje literar-artistice. În ceea ce o privește, ba câștiga Marele trofeu de la Slatina, pentru muzică folk, ba marele trofeu de muzică ușoară de la „Laleaua de Aur” de la Pitești, ba marele trofeu de romanțe de la „Crizantema de Aur” de la Târgoviște.

A fost admisă artist liric, normal, la Filarmonica Pitești. A cântat în premiera mondială a lui Garry Dilwortt, într-un muzical. Mai apoi, a dat concurs la Operetă, a luat, ca mezzosoprană. De 12 ani, numele său e scris cu litere de un metru pe clădirea Teatrului de Operetă bucureștean. E „Rebecca”!
Recapitulăm: muzică populară, chitară, folk, pian, artist liric, mezzoprană, profesoară de canto, organizatoare de concursuri internaționale. Pe scurt, Adina Sima. Dacă o întrebi ce a reușit în carieră, îți va vorbi de tinerele vlăstare pe care le-a descoperit și promovat pe plan național și internațional.
Un viitor proiect, poate de Zilele Piteștiului, stabilit împreună: „Piteșteni de Ziua Piteștiului”. De ce nu?
P.S. Adina Sima are timp să și repete. Acasă. Poate cânta… șapte ore fără să obosească! O ține vocea! Și iar comentăm! Am participat la sute de concerte în care soliștii puteau cânta live două cântecele. Adina cântă 7 ore fără pauze!

Citește și Cum se putea pierde timpul, cu graţie, acum 50 de ani

Citește și Muzeul Județean Argeș, implicat în organizarea expoziției de fotografie „Armata Română și Casa Regală” din Chișinău

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită