# Am „desecretizat” Raportul de control al IGPR, făcut imediat după arestarea lui Vlăsceanu şi Voinea # Primul vinovat identificat de raportul ținut la secret: comisarul-șef Petre Ionițescu, șeful IPJ din 2008, urmat de adjunctul său, Costel Nedelescu. Nu scapă de vinovăție nici actualii șefi ai IPJ Argeș, comisarii-șefi Ionel Ispir și Gabriel Gherghe, la rândul lor vip-uri în respectivul raport # Acest raport incendiar va fi publicat în serial în Jurnalul de Argeş.
Poștașul sună întotdeauna de două ori. La Jurnalul de Argeș a sunat prima dată acum două săptămâni, când ne-au fost livrate primele dovezi despre mușamalizarea ordinară a cercetărilor în scandalosul dosar al permiselor auto. Deși acestea au fost dispuse de la cel mai înalt nivel, respectiv de către IGPR, și au avut la bază raportul Corpului de Control al MI (aprobat, atenție!, atât de către ministrul în funcție, Cristian David, cât și de către șeful Poliției Române de la acea dată, chestorul Gheorghe Popa), ele au fost „amețite” sub bagheta șefului poliției argeșene, tot de la vremea aceea, comisarul-șef Petre Ionițescu. Și nici nu putea avea alt deznodământ incendiarul raport, decât o mușamalizare cu grație, de vreme ce unul dintre principalii responsabili pentru dezastrul de la Permise și, pe cale de consecință, din cadrul IPJ Argeș din 2008, era chiar șeful instituției, comisaruuuuul-șeeeeef….Petre Ionițescu. Nimeni altul decât actualul adjunct al Inspectoratului, dovadă că, așa cum lui Codruț Vlăsceanu îi șade bine cu pușcăria, fostului său șef, Petre Ionițescu, îi șade bine numai cu… funcția. Și cum să-i judece Ionițescu pe cei vinovați, cu el în frunte, din moment ce alinierea planetelor în cazul dezastrului de la Permise s-a petrecut fix cu el la comandă? N-avea dreptate hăituitul comisar-șef Nicolae Baciu, atunci când a declarat că șefii poliției s-au judecat între ei pentru mizeria de la Permise și că și-au dat mustrări unii altora, pentru ca mascarada să fie totală? Să revenim însă. Și pentru că a văzut că suntem un ziar foarte serios, publicând întocmai modul de operare al șefului IPJ Argeș din 2008, cms-șef Petre Ionițescu, în mușamalizarea cercetărilor disciplinare dispuse de la București (am și dat un prim exemplu, respectiv cercetarea de cacao a șefului poliției Ștefănești, Mihai Dorin), poștașul a sunat și a doua oară la Jurnalul de Argeș. De data aceasta, ne-a lăsat raportul integral. Pregătiți-vă, așadar, de un serial cu cele mai eclatante dezvăluiri din istoria poliției argeșene, comparabil ca dimensiune și suspans cu celebrul serial Dallas.
Incredibil! IGPR îi adresează „rugămintea” lupului Petre Ionițescu să dispună cercetarea prealabilă a subordonaților săi
Să vă povestim. Documentul primit la redacție a fost secretizat (ca să nu afle nimeni și niciodată adevăratele cauze ale cancerului de la Serviciul Permise Argeș) sub nr. 631.260/S1/MM/18.12.2008 și se numește „Raportul Direcției de Control Intern din IGPR, aprobat de conducerea M.I.R.A”. Lucrarea conține 110 (una sută zece) file. Raportul a fost întocmit de comisarul-șef de poliție Popescu Ion din cadrul IGPR și e adresat „Inspectoratului de Poliție al Județului Argeș, În atenția domnului inspector-șef” (recte Petre Ionițescu, comandantul de la acea dată) cu, cităm exact, „rugămintea de a dispune punerea în aplicare a măsurilor de cercetare prealabilă a lucrătorilor, cu excepția punctelor 1,2,5 și 9. Rugăm ca modul de executare să ne fie comunicat prin intermediul structurii management resurse umane din unitatea dvs pentru informarea celor în drept”.
Comandantul Petre Ionițescu n-are încotro și rezoluționează materialul cu adnotarea din data de 29.12.2008, în atenția SMRU (Serviciul Management Resurse Umane): „Dispoziție privind cercetarea prealabilă a ofițerilor și agenților nominalizați în Raportul Direcției Control Intern, conf. Anexei în temeiul OMA 400/2000”. Însă cum au fost cercetați mai departe cei vinovați, am aflat încă de acum două săptămâni, în două cazuri punctuale. Șeful Poliției Ștefănești, comisar-șef Mihai Dorin, a fost mângâiat pe creștet de cea care a făcut controlul, comisar-șef Felicia Grigoroiu (șefa Serviciului Cabinet din IPJ Argeș), care mai mult l-a lăudat, și încă la modul dizgrațios, pe cel cercetat. În loc să propună schimbarea lui Mihai Dorin din funcție pentru că, sub comanda acestuia la Poliția orașului Ștefănești, ofițerii și subofițerii din subordine au făcut sport la greu cu mutații fictive în vederea obținerii de permise auto, de către diverși infractori veniți din diverse colțuri ale țării, Felicia Grigoroiu a evidențiat faptul că Mihai Dorin „în 2007 (taman în perioada în care subordonații săi practicau Daciada cu mutații fictive – n. red) a fost avansat în grad înaintea expirării stagiului minim” și că „de la numirea în funcția de șef al Poliției Ștefănești cms-șef Mihai Dorin a fost apreciat numai cu calificativul „foarte bun”, iar în perioada 2005-2008 i s-au acordat soldă de merit și recompense în bani”. La fel și în celălalt caz cercetat și prezentat de noi, cel al agentului-șef Aurel Ungureanu de la Secția 4 de Poliție Pitești. Cel care a fost nominalizat de comandantul Petre Ionițescu să facă cercetarea, cms șef de poliție Constantin Ionescu, s-a făcut că nu vede gravitatea faptului că agentul șef în cauză a produs „în mod nemijlocit” mutații fictive în Pitești, pe raza Secției 4, unde lucra, pentru nu mai puțin de 123 de cetățeni din alte județe ale țării, precum și că alți colegi de-ai lui Ungureanu (Purcaru Ion, Costache Iulian, Mijoiu Claudiu) au mers până acolo încât au luat la ei în spațiu diverși doritori de permise. Cam astea au fost efectele cercetărilor dispuse de comandantul Ionițescu: dezastruos de blânde, spre nule. Din fericire, însă, avem spre comparație Raportul făcut de IGPR (cu toată secretizarea sub care a fost el ferecat până acum, vreme de cinci ani) și în cadrul căruia este evidențiată practic responsabilitatea fiecăruia, pe căprării. De la șeful cel mare, cms șef Petre Ionițescu, și până la ultimul agent din IPJ Argeș care a făcut sport cu mutații (pe bani sau alte avantaje) în vederea obținerii de permise auto. Practic, niciun șef din comanda poliției argeșene n-a scăpat de vinovăție. La fel, niciun șef de poliție municipală, orășenească, sau de secție de poliție din Pitești, n-a scăpat fără să fie nominalizat în acest raport dinamită, fiecare cu vinovăția sa.
Bilanțul haosului sub șefia lui Ionițescu: 1924 de mutații ilegale
Dar iată și ce cuprinde raportul, principalele constatări și concluzii în urma verificărilor asupra formațiunilor de Ordine și Siguranță Publică cu atribuțiuni în domeniul evidenței populației în cadrul IPJ Argeș. Verificările au fost derulate până spre sfârșitul anului 2008, cum spuneam, în toate secțiile de poliție de pe raza municipiului Pitești, în celelalte orașe argeșene, dar și în mai multe posturi de poliție din județ, campioane la mutații. Fără excepție, în toate unitățile controlate, ofițerii din IGPR au constatat grave încălcări ale legii și fapte de corupție, săvârșite în scopul obținerii unor foloase materiale, așa cum a rezultat și din audierea unor martori. Toți cei cercetați au acționat, practic, după aceeași rețetă, după cum veți vedea în continuare.
Așadar, în perioada 20 iunie-6 septembrie 2008, un colectiv de ofițeri din cadrul Direcției de Control Intern a verificat modul de implicare a polițiștilor din IPJ Argeș în soluționarea cererilor pentru eliberarea actului de identitate în cazul unor cetățeni care au obținut permis de conducere ca urmare a stabilirii domiciliului sau a reședinței în județul Argeș. Au fost astfel verificate 1924 de cereri și materiale anexe ale unor persoane din alte județe, care, în perioada 1.01.2006-13.06.2008, au solicitat stabilirea domiciliului sau aplicarea vizei de reședință în localități din Argeș și ulterior au obținut permise de conducere. Din examinarea documentelor a rezultat implicarea polițiștilor argeșeni în 548 de cazuri, care, prin aplicarea de mențiuni pe cererile tip adresate Serviciului de Evidența Populației (cereri formulate, în multe cazuri, ulterior întocmirii referatelor de verificare în teren) de către polițiști care nu aveau această atribuțiune printre sarcinile de serviciu. Situația exactă, pe unități și subunități, o vom prezenta într-un serial dinamită, începând de săptămâna viitoare. Pentru că ceea ce citiți în această ediție este un episod pilot. Vom începe cu secţiile de poliţie comunale campioane, şi ele, la mutaţii ilegale, vom continua cu oraşele Costeşti, Ştefăneşti, Topoloveni, Mioveni, Curtea de Argeş, Câmpulung şi vom termina cu perla coroanei, Piteştiul. Veți observa că niciun oraș important din Argeș n-a rămas nevirusat de mafia mutațiilor fictive, fără de care nu puteai obține buletinul care să-ți deschidă ușa la „Fabrica de permise”.
Primul vinovat, conform raportului: comandantul Petre Ionițescu
Practic, ofițerii Corpului de Control Intern al IGPR au găsit nereguli în toate subunitățile de pe raza județului și ce au propus ei spre cercetare trebuia să aibă drept efect dabarcarea imediată a întregii conduceri a IPJ Argeș de la nivelul anului 2008. Iar asta ar fi fost sancțiunea cea mai blândă. Primul găsit vinovat, cum e și firesc, a fost șeful inspectoratului de la acea dată, comisarul-șef Petre Ionițescu. Dar să-i dăm Cezarului Ionițescu ce-i al Cezarului și să cităm întocmai din raport: „Având în vedere cele constatate, avem onoarea să vă propunem (șefului IGPR de la acea dată, chestor de poliție Gheorghe Popa, n.red):
A. Înaintarea prezentului raport conducerii Ministerului Internelor și Reformei Administrative în vederea analizării oportunității (SIC! – n. red) declanșării procedurii disciplinare pentru „neglijență manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu și a dispozițiilor primite de la șefii ierarhici prevăzute de art.12, alin.1 lit.b din OMAI nr.400 din 29. 10. 2004, față de comisarul-șef de poliție Ionițescu Petre, șeful IPJ Argeș, conform competențelor stabilite pe linie de resurse umane față de următoarele aspecte de fapt, reținute în sarcina ofițerului:
– gestionarea necorespunzătoare a activităților desfășurate pe linie de Evidența Populației de către polițiștii de siguranță publică, atât în calitate de adjunct al șefului Inspectoratului, cât și în cea de șef al Inspectoratului, ce a condus la o abordare și aplicare neuniformă a dispozițiilor legale în domeniu la nivelul Inspectoratului;
– nu a acordat atenția cuvenită activității de îndrumare, analiză și control, astfel a permis factorilor care au gestionat și coordonat nemijlocit structura de ordine publică, în perioada de referință, să trateze cu superficialitate activitatea în acest domeniu, dând posibilitatea polițiștilor să se angreneze în activități care le exced competențelor. În acest context, cu girul documentelor întocmite de polițiști „fără competență materială și uneori fictive”, solicitanții și-au stabilit domiciliul pe raza județului Argeș, fapt ce le-a permis ca ulterior să participe la examenul pentru obținerea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice și să obțină facil permisul de conducere”
Al doilea vinovat: Costel Nedelescu, adjunctul inspectorului-șef
B . Declanșarea cercetării prealabile față de comisar-șef de poliție Costel Nedelescu, șeful Serviciului de Ordine Publică (și adjunct al inspectorului-şef, n.red) în vederea stabilirii existenței sau inexistenței abaterii disciplinare de „neglijență manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu și a dispozițiilor primite de la șefii ierarhici”.
– Lipsa de exigență manifestată în exercitarea prerogativelor manageriale de îndrumare, analiză, control și monitorizarea structurilor de ordine publică din mediul urban și rural, fapt ce a condus la implicarea acestora în activități ce le exced competențelor.
Și actualii șefi ai IPJ Argeș au fost găsiți vinovați: Ispir a fost propus pentru „atenționare”, iar Gherghe pentru „cercetare prealabilă”
De asemenea, conform aceluiași raport al IGPR, s-a propus declanșarea cercetării prealabile împotriva mai multor șefi, după cum urmează: comisarul-șef de poliție Ștefan Radu, adjunctul șefului poliției municipiului Pitești, cms-șef de poliție Ion Grigorescu, șeful Secției 1 de Poliție Pitești, a cms-șef Constantin Răduță, șef al Secției nr 2 Poliție Pitești (actual șef al Poliției Pitești), a cms-șef Mihai Neagoe, șeful Secției nr 3 de poliție (ulterior promovat ca șef al Poliției Pitești), cms-șef Leonard Bâlă, șef al Secției nr 2 Poliția Pitești, cms-șef Luigi Moraru, șef al Secției 5 Poliția Pitești, cms-șef Eduard Bâlă și cms-șef Vasile Luțu, sefi ai Secției 2 Poliția Pitești (primul e în prezent șeful Serviciului Investigații Criminale din IPJ Argeș, iar al doilea șeful Serviciului Cazier Judiciar), cms-șef Marius Balaban, adjunctul șefului Secției 1 Pitești, subcomisar Gabriel Gherghe (actual comisar-șef și adjunct al IPJ Argeș), cms șef Dorin Mihai, șeful Poliției Ștefănești. Surpriză, nici actualul comandant al IPJ Argeș, comisar-șef Ionel Ipsir, n-a scăpat de vinovăție, el fiind propus la capitolul „Atenționări”, alături de cms-șef Marian Dorojan, șeful Poliției Municipiului Pitești, cms-șef Constantin Stoica, șeful biroului de Poliție Rurală din cadrul Poliției Municipiului Pitești, cms-șef Ion Iacobescu, șef Poliție oraș Costești, scms Marius Adrian Florescu, șef al Poliției Topoloveni (actualmente șeful Secției nr 4 de poliție Pitești) și subcomisar de poliție Constantin Din, adjunct al șefului poliției Topoloveni.
Dreptate până la capăt: Vlăsceanu și Voinea în pușcărie, Ionițescu și Nedelescu în continuare șefi
Ca un remember, în celebrul dosar al permiselor, au fost cercetați și condamnaţi la închisoare cu executare doar 14 inculpaţi, printre care și patru polițiști: comisarii-șefi Codruț Vlăsceanu și Vasile Voinea, respectiv ofițerii Daniel Zidaru și Laurenţiu Bălan. Cei care se fac vinovați de proliferarea cancerului de la Permise și care le-au creat, practic, teren favorabil lui Vlăsceanu și Voinea sunt nu doar în libertate, ci dețin în continuare funcții de comandă la nivelul IPJ Argeș. Deși raportul IGPR evidențiază fără echivoc gradul lor de implicare și, logic, de vinovăție, niciunul n-a pățit nimic. Și asta pentru că au fost ”condamnați”, de către București, să se judece între ei și să se sancționeze reciproc. Și s-au sancționat, după cum a dezvăluit și proscrisul comisar-șef Nicolae Baciu: „lupul” Ionițescu le-a dat „mustrări” leoparzilor Costel Nedelescu și Gabriel Gherghe sau doar „atenționare” pentru „tigrul” Ionel Ispir.
Material realizat de Alina Crângeanu