Au trecut doi ani și o lună de când jurnaliștii de la activenews.ro au încercat să afle, pe căi normale, un răspuns de la Ministerul de Externe al României la o întrebare foarte fierbinte la ora aceea: cine a dat aprobarea din partea română pentru dragarea ilegală de către Ucraina, până la adâncimi de 9 metri, a Canalului Bâstroe din Rezervația Deltei Dunării și pentru tranzitarea acestuia de către nave de mare tonaj.
Citește și: Şefele condamnate ale APIA Argeş pot fi obligate să restituie miliardele plătite de instituţie pentru avocaţi
Operațiunea, efectuată în secret față de opinia publică românească, încălca numeroase tratate internaționale care țin de prezervarea Biosferei naturale Delta Dunării și atenta totodată la securitatea națională a României.
„Cei care au dat această aprobare – respectiv chiar responsabilii MAE – au făcut-o fără nicio acoperire legală, sfidând legislația națională și internațională. Actul în sine, ascuns ministerelor de resort din cadrul Guvernului României – respectiv al Transporturilor și Mediului – se înscrie și la posibilă culpă de trădare națională” – potrivit ActiveNews.
Ei bine, pentru aflarea adevărului, jurnaliștii au dat MAE în judecată, iar după doi ani de procese, Curtea De Apel București l-a obligat pe pârât (adică pe minister) să dea mai multe informații solicitate.
„După doi ani de procese, în urma refuzului MAE de a răspunde la cererile noastre punctuale, în interesul opiniei publice, după ce am câștigat și la fond, unde ni s-a dat dreptate indubitabil, și după ce, sfidând libertatea presei și normele democratice, angajații MAE au contestat decizia primei instanțe, am primit o sentință definitivă și executorie: MAE e obligat să răspundă.
Cu toate acestea, dincolo de luna pe care le-am acordat-o pentru a-și putea reveni din șocul sentinței, angajații Ministerului de Externe continuă să facă pe proștii. Din păcate nu ne rămâne decât soluția executării MAE, respectiva a intrarii cu executorii judecătorești în sediul MAE și a sigila Biroul de Presă până la primirea răspunsului pe care instanța i-a obligat să ni-l dea, prin sentință definitivă.
Pe parcursul procesului, juriștii MAE au încercat să acrediteze ideea că singura aprobare care s-a dat a fost printr-o Notă Verbală, pe care nu o pot pune la dispoziția publicului, „conform uzanțelor diplomatice”. Nimic mai FALS! Cu excepția comunicațiilor clasificate, conform normelor serviciilor speciale, orice comunicare, orice act și orice corespondență purtată de un funcționar public, pe gură, pe hârtie, pe telefonul plătit de noi, prin mijloace electronice, pe whatsapp sau chiar și prin intermediul Only Fans, dacă e cazul, este PUBLICĂ.
De asemenea, ceea ce poate opinia publică nu cunoaște, și așa-numita Notă Verbală invocată este, de fapt, tot scrisă. Deci are și o semnătură pe ea.
Așteptăm să o vedem, conform hotărârii Curții de Apel București și, dacă se poate, înainte de a intra cu executorii judecătorești în sediul MAE pentru a o obține noi din biroul actualului ministru sau al direcției de specialitate” – au scris cei de la ActiveNews, care redau AICI hotărțrea Curții de Apel București.
0 Comentarii