Web Analytics
scris sâmbătă, 03.05.2025

Acțiunile considerate propagandă electorală. Ce este interzis să faci

Acțiunile considerate propagandă electorală. Ce este interzis să faci

Campaniile electorale s-au încheiat oficial în această dimineață la ora 7, fiind deci interzisă continuarea propagandei electorale.

Printre acțiunile considerate propagandă electorală se numără sfătuirea alegătorilor să voteze sau nu voteze anumiţi candidaţi, dar şi transmiterea către utilizatori a mesajelor text sau audio-video prin care se urmăreşte influenţarea opţiunii privind exercitarea votului.

Reprezentanții Poliției, Jandarmeriei și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș au susținut, sâmbătă, o declarație de presă în care au reiterat că este interzisă influențarea opțiunii privind exercitarea dreptului de vot.

Citește și Poliția din Argeș a primit două sesizări în legătură cu procesul electoral

Ce să nu faci până la încheierea votării

Potrivit Deciziei Biroului Electoral pentru alegerea Președintelui României, prin continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale se înțelege:

• afișarea, lansarea, plasarea, promovarea, publicarea distribuirea și/sau difuzarea de materiale publicitare politice, respectiv materiale de propagandă electorală de orice tip care se referă la alegeri.

• difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegeri în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private ori prin intermediul unor vehicule special amenajate.

• sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiți candidați.

Citește și În ziua votului, 1000 de angajați MAI vor fi pe teren în Argeș

IPJ Argeș subliniază că menținerea conținutului cu caracter electoral care a fost publicat pe durata campaniei electorale pe pagini de internet și pe platforme online de socializare și care rămâne afișat pe respectivele pagini sau aplicații, FĂRĂ A FI PROMOVAT, NU constituie acțiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, cu excepția versiunii respectivului material care a fost redistribuită ulterior încheierii campaniei electorale.

„Precizăm, de asemenea, că este interzisă transmiterea către utilizatori a mesajelor de tip text sau audio-video prin care se urmărește influențarea opțiunii privind exercitarea dreptului de vot”, mai transmite sursa citată.

Totodată, organizatorii evenimentelor de orice gen și participanții la acestea nu pot derula acțiuni de propagandă electorală în intervalul cuprins între momentul încheierii campaniei electorale și până la încheierea votării.

Când se termină votarea

În ţară, votarea începe duminică, 4 mai, la ora 7:00, şi se încheie la ora 21:00, ora României (cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot).

Votarea în străinătate a început în zilele de vineri şi sâmbătă, la ora locală 7:00, şi se încheie, la ora locală 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23:59 pentru cetăţenii care, la ora locală 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot).

Duminică, votarea în afara ţării va începe la ora locală 7:00 şi se va încheia la ora locală 21:00, fără a depăşi ora 21:00 a României (cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare).

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită