Săptămâna trecută, Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş a găzduit simpozionul naţional „Educaţia transdisciplinară – de la teorie la practică, de la instruire la evaluare” organizat de Şcoala Gimnazială de Excelenţă „Sf. Muceniţă Filoteea” şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Argeş. Invitatul special al acestui eveniment a fost academicianul Solomon Marcus, matematician român, membru al Academiei Române. Deşi domeniul principal al cercetărilor sale a fost analiza matematică, matematica şi lingvistica computaţională, a publicat numeroase cărţi şi articole pe diferite subiecte culturale, din poetică, lingvistică, semiotică, filosofie sau istoria ştiinţei şi a educaţiei.
În ultimii ani transdisciplinaritatea şi interdisciplinaritatea sunt doi termeni promovaţi cu insistenţă în limbajul pedagogic, reprezentând dezideratele unui învăţământ modern.
În cadrul evenimentului, academicianul Solomon Marcus le-a vorbit celor prezenţi (cadre didactice, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean Şcolar, elevi) despre carenţele din învăţământul românesc şi despre faptul că trebuie să respectăm drepturile şi nevoile fundamentale ale copiilor, nevoi nemateriale, ci nevoi psihice şi să facem în aşa fel încât să nu ucidem curiozitatea copiilor, să le dăm libertate, dreptul de a reuşi sau de a greşi.
„Scopul în educaţie nu e să fii primul, scopul este să ajungi la o ocupaţie în care poţi să dai un randament bun. Asta nu se întâmplă în şcoala românească şi există tendinţa de a aşeza educaţia sub imperiul datoriei. Educaţia trebuie să-i ajute pe copii, să-i orienteze spre direcţia potrivită. Trandisciplinaritatea este un ideal, nu o realitate, acest deziderat trebuie să-l ajute pe copil să se descopere şi să se dezvolte, iar accentul trebuie să-l punem pe satisfacţia personală pe care o capătă un tânăr atunci când obţine răspunsul la o curiozitate personală. Ceea ce este esenţial în educaţie este să reuşeşti să înţelegi. Asimilarea trebuie dublată de înţelegere”, a spus matematicianul Solomon Marcus.
Miruna Matei