Web Analytics

ABC-ul familiei – de la ascultare la colaborare în relaţia cu copilul tău

de | 2.03.2017 12:46 | Cultură

9 ABCBiblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a găzduit miercuri, 22 februarie, în cadrul Secției Tinerilor, workshopul cu tema „ABC-ul familiei. De la ascultare la colaborare în relația cu copilul tău”. Sub îndrumarea psihologului Andreea Iuliana Bâță, reprezentant al „Asociației Psihoeu – Copii și adulți în echilibru”, atât părinții, cât și cadrele didactice participante și-au expus, pe rând, experiența proprie în interacțiunea cu copiii lor.
Participanții au primit informații despre conceptul de „parenting”, dintr-o perspectivă mult mai profundă, și anume aceea a conștientizării de sine. În afara unor rețete prescrise, obiectivul workshopului a fost acela de a reflecta asupra propriilor trăiri emoționale, în relație cu copiii. Conștientizarea acestora reprezintă un pas spre evoluție și vindecare. Când o situație riscă să devină tensionată, reacția părintelui poate să o detensioneze sau, din contră, să stârnească o adevărată furie.

Cea mai mare responsabilitate a unui părinte este aceea de a fi conștient de sine

Rănile din copilărie sunt cele care  ne împiedică să ne creștem copiii așa cum ne dorim cu adevărat, iar starea de negare a lor, nu face altceva decât să împiedice maturizarea și evoluția noastră interioară, ducând la un regres major în relația cu cei mici. Trebuie să admitem faptul că cea mai mare responsabilitate a unui părinte este aceea de a fi conștient de sine, de experiențele sale din copilărie, de emoțiile pe care le trăiește în relația cu propriul copil. Cu cât părintele va fi mai atent la propria stare interioară, cu atât, la nivel cognitiv și acțional, va putea găsi strategiile de reglare și funcționare potrivite în interacțiunea cu copilul.
Gestionarea cu responsabilitate a furiei și exercițiile pe care trebuie să le facem pentru a ne autoeduca în acest sens, au stârnit interesul persoanelor prezente, care și-au manifestat dorința ca această serie de activități psiho-educative să continue și pe alte teme.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii