Web Analytics
scris sâmbătă, 07.09.2024

A murit Sonia Iovan, prima gimnastă româncă medaliată la Jocurile Olimpice

FR Gimnastică anunţă, vineri seară, decesul Soniei Ivan, componentă a primei echipe tricolore medaliată la JO – Melbourne 1956, transmite news.ro. ”Componentă a primei echipe de gimnastică medaliate la Jocurile Olimpice, bronz la Melbourne în 1956, Sonia Iovan a plecat să facă gimnastică în cer. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, transmite FRG.

A murit Sonia Iovan, prima gimnastă româncă medaliată la Jocurile Olimpice

Citește și: Cornel Dinu, internat la Spitalul Universitar de Urgență Elias

Născută în 1935, la Cluj-Napoca, Sonia Ivan a fost multiplă campioană naţională şi componentă timp de un deceniu a loturilor naţionale, la care a fost pregătită de antrenorii Maria Simionescu, Petre Dungaciu şi Caius Jianu.

A fost campioană internaţională a României în 1960 (sol), 1961 (sărituri, paralele şi bârnă), 1963 (individual compus, paralele şi bârnă), 1964 (sărituri şi paralele), participând şi la trei ediţii de Jocuri Olimpice: 1956 (Melbourne) – prima medalie olimpică de bronz pe echipe şi locul 14 la individual compus; 1960 (Roma) – medalie de bronz pe echipe, 2 locuri 5, la individual compus şi la sărituri, 2 locuri 6, la sol şi paralele; 1964 (Tokyo) – locul 6 cu echipa şi 14 la individual compus. La CM din 1958 (Moscova) – medalie de bronz cu echipa (prima medalie obţinută la CM), iar la ediţia din 1962 (Praga) – locul 9 cu echipa şi 20 la individual compus, potrivit FRG, care citează volumul Inscripţii pe columna gimnasticii româneşti.

Citește și: Irina Begu s-a calificat în semifinale la Montreux

Participantă la trei ediţii ale Campionatelor Europene a obţinut următoarele rezultate: 1957 (Bucureşti) – argint la bârnă, 2 medalii de bronz la individual compus şi la sărituri, locul 4 la sol şi 5 la paralele; 1959 (Cracovia) – argint la sol, bronz la individual compus, locul 4 la paralele; 1961 (Leipzig) – locul 8 la individual compus.

În anii 1966-1967, Sonia Iovan a fost antrenor federal, iar apoi şi-a desfăşurat activitatea în învăţământ, până la nivelul de profesor universitar la Academia de Studii Economice, unde a fost şefa Catedrei de educaţie fizică.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...