# „Estimativ, avem nevoie de 150.000-200.000 euro”, spune Bogdan Vârvoreanu, strănepotul eroinei din Nucșoara # „Aproape în fiecare week-end vin turiști să vadă casa străbunicii și ne bucurăm”, precizează strănepotul # Casa Regală sprijină proiectul, Primăria Nucșoara a dat ceva bani, dar se dorește un ajutor și de la Consiliul Județean
Asociația „Elisabeta Rizea” a demarat lucrările de consolidare și restaurare a Casei „Elisabeta Rizea” din Nucșoara. Bogdan Vârvoreanu, strănepotul Elisabetei Rizea și președintele asociației, ne-a vorbit despre proiectul de suflet de transformare a casei bătrânești într-o casă memorială cu circuit public. „Acum două luni au început lucrările. Am terminat doar ce ține de temelie. Subzidirea s-a făcut și centura de susținere a temeliei. Folosim aceleași materiale ca în construcția inițială”.
În comuna Nucșoara din Argeș, la 60 de kilometri nord de Pitești și 175 kilometri nord-vest de București, se află casa în care a locuit Elisabeta Rizea, eroină a luptei anticomuniste din România, întemnițată și torturată de comuniști pentru că îi ajuta cu haine și mâncare pe membrii rezistenței anticomuniste „Haiducii Muscelului”. Casa a fost ridicată în 1931 de către soții Rizea, iar în prezent se află în stare de degradare.
Anul trecut, strănepotul Elisabetei Rizea a început o campanie de strângere de fonduri pentru restaurarea casei, proiect numit CER (Casa “Elisabetei Rizea”). Casa va fi o parte dintr-un complex mai amplu, care va cuprinde o mică sală multifuncțională pentru seminarii, șezători și proiecții de film, o grădină de vară, precum și o anexă – casă de oaspeți. Casa soților Rizea va fi amenajată cât mai aproape de forma ei originală. CER este un proiect comun al Asociației „Elisabeta Rizea” și al Centrului de Studii în Istorie Contemporană. Asociația „Elisabeta Rizea” este înființată din 2017 de Bogdan Vârvoreanu, cu scopul de a susține înființarea Casei „Elisabeta Rizea”. Proiectul de arhitectură a fost realizat de arh. Matei Damian și arh. Iulia Barbu, lucrările de consolidare vor fi realizate de o firmă locală, iar Asociația „Prietenii Școlii de la Bunești” (APSB) va oferi consultanță pentru restaurare. Expoziția permanentă de obiecte care le-au aparţinut soților Rizea va fi creată de Centrul de Studii în Istorie Contemporană (CSIC).
Casa Regală a României sprijină proiectul CER
Fondurile pentru a merge mai departe și a duce la bun sfârșit proiectul de restaurare a casei pot fi strânse doar cu ajutorul donațiilor, de aceea nu există un calendar fix pentru terminarea reabilitării. Conturile în care doritorii pot dona sunt scrise pe pagina de facebook a Asociației „Elisabeta Rizea”. „Estimativ, avem nevoie de 150.000-200.000 euro. Abia am avut bani să facem subzidirea și întărirea temeliei”, ne-a spus strănepotul, care își dorește ca reabilitarea să fie gata cât mai repede. Mai multe informații despre modul în care pot fi făcute donații pot fi găsite pe pagina www.casaelisabetarizea.ro.
Bogdan Vârvoreanu speră și că proiectul va fi sprijinit de Consiliul Județean Argeș. „Deocamdată, pe plan local, Primăria și Consiliul Local ne sprijină. Din banii Primăriei s-au făcut 90% din lucrări.” Bogdan Vârvoreanu caută în continuare sponsori, persoane fizice și juridice, pentru a acoperi toată suma necesară reabilitării casei. „Noi tot încercăm, dar e foarte greu să găsim, din păcate.”
Proiectul este susținut și de Casa Regală a României. „În fiecare toamnă facem câte o serată la dânșii, la Palatul Regal Elisabeta, și încercăm prin această serată să vină oameni de afaceri care vor, care pot să doneze, să ne ajute.” Principele Radu a fost în 2018 la casa Elisabetei Rizea din Nucșoara pentru a susține inițiativa CER.
Odată ce proiectul va fi finalizat, Bogdan, în calitate de reprezentant al asociației și administrator al spațiului memorial, va fi gazda și ghidul tuturor grupurilor de vizitatori. Chiar dacă se află într-o stare de degradare, casa Elisabetei Rizea este încă vizitată de cei care vor să afle povestea eroinei din Nucșoara și a partizanilor din Subcarpați: grupul de rezistență „Haiducii Muscelului”. „Vin turiști, chiar ne bucurăm. Aproape în fiecare weekend ne întâlnim cu turiști. Vin în zonă și vor să vadă și casa străbunicei”, ne-a mai spus Bogdan Vârvoreanu.
Cine a fost Elisabeta Rizea
Elisabeta Rizea, simbol al luptei anticomuniste, s-a născut în 1912 în Domnești, Argeș. A fost nepoată a liderului țărănist Gheorghe Șuța, ucis de comuniști în 1948. Aceasta a sprijinit luptătorii anticomuniști din Munții Făgărașului. Soțul ei, Gheorghe, a făcut parte din organizația de partizani „Haiducii Muscelului”, condusă de Toma Arnăuțoiu și Gheorghe Arsenescu. Elisabeta Rizea nu i-a trădat niciodată pe partizani și a îndurat chinurile și torturile timp de 12 ani, cât a fost întemnițată în închisorile comuniste. Elisabeta Rizea a încetat din viață în 2003, la 91 de ani. În memoria ei și a grupului de rezistența armată anticomunistă „Haiducii Muscelului”, a fost ridicată și sfințită o troiță, realizată de meșterul local Nicu Onea din satul Mușetești.
Una dintre camerele casei eroinei din Nucșoara „a fost locul în care au depus jurământul partizanii lui Toma Arnăuțoiu, în primăvara anului 1949. În aceeași cameră a înnoptat Regele Mihai I în tinerețe, câțiva ani mai devreme, atunci când a vizitat satul Nucșoara și când a cunoscut-o pentru prima dată pe Elisabeta Rizea, la șezătoarea satului”, se arată pe site-ul oficial al casei. Regele Mihai a vizitat-o de mai multe ori pe Elisabeta Rizea, ultima oară a fost în 2001.
0 Comentarii