A doua emisiune de titluri de stat pentru populaţie în lei şi euro, vândute prin bănci şi listate la bursă, în cadrul programului FIDELIS

de | 18.11.2020 12:03 | Actualitate, Economie, Home

BT Capital Partners&Banca Transilvania, BCR şi BRD au pus în vânzare începând de luni, 9 noiembrie 2020, a doua serie din acest an de titluri de stat pentru populaţie în lei şi titluri de stat denominate în euro, care vor fi listate automat la Bursa de Valori Bucureşti, având maturităţi de 1 si 3 ani pentru moneda naţională şi de 5 ani pentru euro.

Dobânzile anuale oferite la titlurile de stat în lei sunt de 3,5% pentru scadenţa de 1 an şi 4,0% pentru scadenţa la 3 ani, iar titlurile de stat în euro au o dobândă anuală de 1,85%. Aceste dobânzi acordate peste nivelul actual al pieţei scad riscul investiţional până la maturitate şi oferă oportunitatea lichidării imediate şi cu minimum de costuri pentru populaţie în cazul unor nevoi imediate prin vânzarea acestora pe piaţa secundară.

Oferta de titluri de stat din cadrul programului Fidelis se derulează în perioada 9 – 27 noiembrie 2020.

Citește și

CNSP: Angajații din sistemul public – salarii mai mari cu 45% decât cele din mediul privat

Am promis românilor că vom încerca să venim periodic cu instrumente sigure de economisire pentru populaţie, instrumente guvernamentale lichide. Cred că aceste momente de criză în sănătate şi economie sunt un prilej pentru a arăta coeziunea şi o şansă pentru populaţie de a face investiţii sigure şi cu randamente bune, care nu vor fi erodate în anii următori. Succesul din vară a fost o primă dovadă că am procedat corect”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

În tranşele lansate la mijlocul verii, Ministerul Finanţelor Publice a atras de la populaţie suma lunară record de peste 2 miliarde de lei (1,22 miliarde lei şi, respectiv, 168,4 milioane euro). Oferta primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS) s-a derulat în perioada 15 iulie – 7 august.

Pentru subscrierea iniţială a titlurilor nu se aplică comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

Valoarea nominală a unui titlu de stat este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de Euro pentru emisiunea în Euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de Euro. În emisiunea de titluri de stat FIDELIS pot investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani, până la data închiderii Ofertei, inclusiv.

Procedura de subscriere:

Emisiunea în lei

    • Pe baza unui formular de subscriere, în cazul BT Capital Partners&Banca Transilvania şi BRD – Groupe Société Générale S.A., sau în baza unui contract de investiţii financiare pe piaţa bursieră deschis la unul din membrii Sindicatului (BTCP, BCR, BRD) sau la intermediarii autorizaţi care au semnat cu Lead Manager-ul (BT Capital Partners&Banca Transilvania) angajamentul privind respectarea condiţiilor ofertei;

    • Pentru subscriere, încasarea cupoanelor şi a valorii nominale la scadenţă, investitorii trebuie să menţioneze un cont bancar pentru plăţi ulterioare.

Emisiunea în Euro

    • Se realizează doar în baza unui contract de investiţii financiare pe piaţa bursieră deschis la unul din membrii Sindicatului de intermediere sau la intermediarii autorizaţi pentru tranzacţii la Bursa de Valori Bucureşti care au semnat cu Lead Manager-ul angajamentul privind respectarea condiţiilor ofertei.

Prospectul de bază şi termenii finali ai emisiunilor pot fi consultaţi pe site-ul http://www.mfinante.ro, Bursei de Valori Bucureşti şi al fiecărui membru al sindicatului de intermediere ( www.btcapitalpartners.ro, www.bcr.ro, www.brd.ro/mfp ).

Ridicarea sumelor datorate deţinătorilor titlurilor de stat emise în cadrul Programului FIDELIS 2015 şi 2016

De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice aduce la cunoştinţa deţinătorilor titlurilor de stat destinate populaţiei emise în cadrul Programului FIDELIS în anii 2015 şi 2016 (simbol R1706A, cod ISIN RO1517DBP010 şi simbol R1808A, cod ISIN RO1618DBP016) necesitatea de a se prezenta la agenţiile Raiffeisen Bank S.A. (Raiffeisen) şi respectiv agenţiile Băncii Comerciale Române S.A (BCR) pentru a solicita plata sumelor ce li se cuvin, totalul acestora reprezentând cca 26 milioane lei.

În prezent sunt cca 958 deţinători care nu au revendicat sumele datorate ca urmare a deţinerii titlurilor de stat aferente emisiunilor de mai sus, sub forma dobânzilor, bonusurilor de dobândă şi chiar a valorilor nominale investite, iar aceste sume nu generează dobânzi în favoarea acestora.

Plăţile vor fi realizate astfel:

– pentru titlurile de stat emise în anul 2015 şi scadente în anul 2017 (simbol R1706A, cod ISIN RO1517DBP010), plata se va face prin transfer bancar într-un cont al cărui titular este respectivul deţinător. În acest sens, deţinătorii care nu au revendicat sumele datorate se vor prezenta la una din agenţiile Raiffeisen cu actul de identitate în original şi un extras al contului bancar în care doresc transferul sumelor datorate.

– prezentarea la una din agenţiile BCR pentru ridicarea sumelor aferente titlurilor de stat emise în anul 2016 şi scadente în anul 2018 (simbol R1808A, cod ISIN RO1618DBP016).

Lista agenţiilor Raiffeisen şi BCR se poate consulta pe website-urile băncilor, respectiv www.raiffeisen.ro şi www.bcr.ro, cu menţiunea că vizitele în agenţiile BCR se fac doar pe bază de programare telefonică în prealabil, apelând numărul agenţiei dorite, de luni până vineri în intervalul 09:00 – 16:30, disponibil pe www.bcr.ro/programare.

În situaţia în care deţinătorii sunt interesaţi în reinvestirea acestor disponibilităţi neridicate la scadenţă aferente emisiunilor din anii anteriori, aceştia au posibilitatea subscrierii în cadrul emisiunilor de titluri de stat în cadrul programelor de titluri de stat pentru populaţie FIDELIS şi TEZAUR.

Acest articol este despre: bcr,fidelis,raiffeisen bank

Distribuie!

Articol scris de Alina Crangeanu

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 comentarii

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Furt de lemne la Curtea de Argeș, Călinești și Bughea de Sus
Furt de lemne la Curtea de Argeș, Călinești și Bughea de Sus

În ziua de 26 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș au depistat un bărbat de 55 de ani, din Curtea de Argeș, care transporta, cu un motocultor, pe strada Valea Sasului de pe raza municipiului Curtea de Argeș, 0,6 mc de...

Pitești. Se extinde spațiul verde de pe Strada Victoriei
Pitești. Se extinde spațiul verde de pe Strada Victoriei

Primăria Municipiului Pitești, prin Administrația Domeniului Public, efectuează lucrări de reamenajare la intersecția Bulevardului Republicii cu strada Victoriei pentru a mări suprafața spațiului verde. Citește și:Simona Bucura-Oprescu: „De pe Dealul Sasului pot fi...

345 de cazuri noi Covid-19 înregistrate în Argeș
345 de cazuri noi Covid-19 înregistrate în Argeș

Instituția Prefectului Argeș informează că, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică din județ se prezintă astfel: -incidența pe ultimele 14 zile: 5,83 (ieri 5,49) -persoane internate la ATI: 23 (ieri 23) -persoane internate...