Web Analytics

A absolvit la Oxford şi coordonează un târg de ştiinţe în Piteşti

de | 19.09.2019 13:27 | Actualitate

# Elevii geniali ai Argeșului vin la Pitești Science Festival!

După modelul târgurilor de științe care sunt foarte populare în țările occidentale, în Pitești va avea loc un important eveniment educațional, poate cel mai important din ultima perioadă, Pitești Science Festival, parte a proiectului Romanian Science Festival. Acesta a avut loc și în alte două orașe, Baia Mare și Timișoara. Festivalul reprezintă o întâlnire între diaspora academică și elevii din România.

Astfel, la Pitești Science Festival vor participa 12 mentori români, care sunt studenți sau cercetători la universități de prestigiu din străinătate sau din țară, majoritatea de la Oxford. Aceștia vor ține ateliere în liceele din oraș și vor coordona voluntarii care s-au înscris să facă experimente.
Festivalul durează două zile. Pe 20 septembrie, cei 12 studenți și cercetători vor face prezentări interactive în 4 licee din oraș: Colegiul Național „Ion C. Brătianu“, Colegiul Național „Zinca Golescu“, Colegiul Economic „Maria Teiuleanu“ și Colegiul Național „Alexandru Odobescu“. Ei le vor povesti celor prezenți despre ce înseamnă cercetarea, despre experiența lor de studiu sau despre carieră. În a doua zi de festival, voluntarii, sub coordonarea mentorilor, vor organiza un târg de experimente în aer liber.
Dacă ai între 3 și 103 ani, ești binevenit la festival, ne spun organizatorii, care sunt români cu rezultate remarcabile: Sandor Kruk, Oana Romocea, Ciprian Ploștinar, dar şi o piteșteancă de-a noastră, Eliza Casapopol.

„Este multă muncă pentru festival, dar este de 10 ori mai multă satisfacție”

Eliza Casapopol are 24 de ani, a absolvit Colegiul Naţional „I.C. Brătianu“ din Piteşti ca şefă de promoţie și este unul dintre fondatorii Romanian Science Festival, dar și coordonatoarea de la Pitești Science Festival. În ianuarie 2017, Eliza a fost aleasă cel mai bun student român din Europa la Gala Ligii Studenţilor Români din Străinătate. Ea a terminat un master în matematică la Universitatea Oxford, iar acum lucrează în Olanda în domeniul inteligenței artificiale. Tânăra a fost de acord să ne povestească despre festivalul care va avea loc în Pitești la finalul acestei săptămâni.
„Întregul proiect a început în urma unei experiențe pe care am avut șansa să o trăiesc când eram studentă la Universitatea Oxford, unde am organizat un festival de 2 zile, exclusiv pentru promovarea matematicii. Mi s-a părut o idee fantastică de a atrage tinerii, copiii, bunicii să vadă știință altfel și am vrut să experimentăm asta și în România. Aici proiectul ne aduce numeroase bucurii, văd tineri voluntari implicați 100% în proiect. Sunt foarte mândră de ei și mă bucur să cunosc astfel de elevi! Văd profesori care își petrec ore întregi pentru a face tot acest proiect să funcționeze perfect și să îi ajute pe experimentatori. Este multă muncă pentru festival, dar este de 10 ori mai multă satisfacție la finalul zilei”, a povestit, pentru Jurnalul de Argeș, absolventa de la Oxford.

Șase mentori de la Pitești Science Festival s-au născut în Argeș

Eliza Casapopol ne-a vorbit și despre mentorii care vor participa la Pitești Science Festival și a explicat de ce au fost aleși. „În Pitești vom avea în total 12 mentori studenți și absolvenți ai unor universități prestigioase, precum Oxford și Cambridge. Dintre cei care se alătură, 6 sunt tineri care au studiat în Argeș școala generală și liceul. Sunt niște tineri cu care ne mândrim și care peste tot în lume s-au remarcat prin rezultatele și munca lor. Ei au fost aleși deoarece au cu adevărat o poveste bună de zis, pot să inspire tinerii să aibă vise înalte, iar experiență lor de viață și traseul academic sunt impresionante.”
Printre mentorii care participă se numără Andreea Oncescu, originară din Câmpulung Muscel, cercetătoare în inginerie la Universitatea Oxford, și Radu Bîzgă, absolvent al Colegiului Naţional „I.C. Brătianu“, care lucrează în domeniul chimiei biologice la Universitatea Cambridge. Emil Cențiu este un alt absolvent al Colegiului „I.C. Brătianu”. În prezent, el studiază informatica la Universitatea Bristol din Marea Britanie. Prezentă va fi și Nadia Șorici, absolventă a Colegiului Național „Vlaicu Vodă” din Curtea de Argeș, care realizează studii de cercetare în domeniul microbiologiei la București. O altă absolventă a Colegiului Naţional „I.C. Brătianu“ care vine la festival este și Teodora Simion. În prezent, ea studiază matematica la Universitatea Oxford și a devenit președinta Societății de Români din Oxford. Aceștia sunt doar câțiva dintre tineri geniali care vor participa la Pitești Science Festival.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii