Web Analytics
scris joi, 09.07.2020

Zeci de mistreţi extraşi de „Conservation Carpathia” din zona Rucăr

Începând de anul trecut, două echipe de intervenție rapidă formate din reprezentanți ai gestionarilor de fonduri cinegetice „Carpathia”, ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Argeș și medici veterinari patrulează atât pentru a preveni eventuale daune cauzate de misteți sau urși, cât și pentru a descuraja potențiale acte de braconaj, în zonele Rucăr, Sătic, Lerești, Voinești, Pojorâta, Valea Mare-Pravăț, Nămăiești, Dragoslavele, Lăicăi, Bughița – Albești, Stoenești și Piatra Stoenești. Activitatea este realizată în cadrul proiectului „Crearea unei zone de natură sălbatică în munții Făgăraș, România”, implementat de Fundația „Conservation Carpathia” în parteneriat cu Ocolul Silvic „Carpathia” și Asociația de Vânătoare „Piatra Craiului Făgăraș Conservation”, cu sprijin financiar din partea Fundației „Arcadia”, prin Programul pentru Peisaje Amenințate, și din partea Comisiei Europene, prin programul LIFE. Practic, este vorba despre acțiuni destinate gestionării conflictelor om-animale sălbatice.

Zeci de mistreţi extraşi de „Conservation Carpathia” din zona Rucăr

Mihai Zotta: „Organizăm acțiuni de îndepărtare a mistreților și urșilor”

În această perioadă s-a răspuns la peste 120 de sesizări directe sau recepționate prin intermediul Inspectoratului de Situații de Urgență. „Până în prezent, am răspuns la circa 125 de sesizări. Suntem sunați direct sau mobilizați prin intermediul Inspectoratului de Situații de Urgență. Organizăm acțiuni de îndepărtare a mistreților și urșilor și, unde toate celelalte metode de management preventiv nu au succes, cerem aprobări de la Ministerul Mediului: am relocat un urs și am eliminat alți doi, care au cauzat pagube în comuna Rucăr, ultimul recent, în luna martie 2020. În cazul mistreților, pe fondul 22 Rucăr am primit de la minister o cotă de 21 de exemplare, din care am extras până acum 19. Și pe celelalte fonduri cota alocată pentru perioada mai 2019 – mai 2020, cu prelungire încă 60 de zile în contextul pandemiei Covid-19, este îndeplinită în proporție de 95%. Diferența este că nu organizăm vânătoare pentru trofee sau de sport/plăcere, ci extragem doar exemplarele care produc pagube, în special în apropierea localităților”, susține Mihai Zotta, şef Ocol Asociația Ocolul Silvic „Carpathia”.
Cătălin Ioan Butoiu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...