Luni, 29 iunie 2020, se împlinesc trei ani de când un camion s-a prăbuşit într-o râpă la Valea Urdii – Dâmbovicioara, provocând moartea a trei militari de la Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” şi rănirea altor nouă. Ancheta stagnează la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, iar rudele îndurerate nu au nicio explicație a celor întâmplate. Camionul în care se aflau 13 militari făcea parte dintr-un convoi de patru autovehicule, care se întorcea de la un exerciţiu efectuat în poligonul Cincu, de lângă Făgăraş (judeţul Braşov), şi era ultimul din coloană. În drum spre Câmpulung, într-o curbă periculoasă, şoferul a pierdut controlul volanului. Autocamionul a rupt parapetul din beton şi a căzut în gol. Șoferul s-a aruncat din mașină, salvându-și viața. Însă însoțitorii lui nu au avut nicio șansă. Unul din cei trei militari aflaţi în cabină a fost proiectat în decor la circa 30-40 m distanţă de vehicul şi a murit. Alţi doi au rămas încarceraţi. Imediat după accident cineva a sunat la 112 şi s-a dat alarma. Cei trei militari care au murit pe 29 iunie au fost plutonierul-major Mihai Ionuţ Toma, caporalul clasa a III-a George Emilian Catană şi caporalul clasa a III-a Petre Cristian Toader.
Caporalul Petre Cristian Toader a murit de ziua lui. Sâmbătă, familia îndurerată îi face parastasul de pomenire
Petre Cristian Toader avea 32 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Executase o misiune în teatrul de operaţii din Afganistan, fiind angajat al MApN din anul 2008. Caporalul, un coleg şi un prieten excepţional, aşa cum îl descriu cei care l-au cunoscut, îşi aniversase ziua de naştere pe 17 iunie, iar în fatidica zi de 29 iunie își sărbătorea onomastica. Era de Sf. Petru și Pavel atunci când nu se știe care superior, din nu se știe ce motiv, a dat ordin să plece chiar atunci și nu a doua zi, așa cum se știa…
Gheorghe Tița, socrul lui Toader Petre Cristian, are lacrimi în voce și acum, după ce au trecut trei ani de când și-a pierdut ginerele. „În ziua de Sf. Petru și Pavel, chiar de ziua numelui lui, se fac trei ani. Cum a trecut perioada asta? Foarte greu și încă e dureros, pentru că eu am ținut foarte, foarte mult la el. A fost ca și băiatul meu. M-a ascultat din toate punctele de vedere, mi-a arătat mult respect, am ținut și țin la el și, atât cât voi trăi, el nu o să dispară niciodată din sufletul meu. Este foarte greu și pentru că fetița lui crește. Deja are șase ani și jumătate, din toamnă va merge la școală, și o văd eu că simte nevoia de tată. Ceea ce mă deranjează cel mai mult este că se trage foarte mult de timp în legătură cu ancheta. De ce se întârzie cu ancheta? Vinovații trebuie pedepsiți! Am oameni care mi-au spus că ginerele meu a murit trăgând de volan. Șoferul a sărit în stradă să își salveze viața. Ginerele meu era în dreapta, între șofer și plutonierul Toma, care era comandant de mașină (n.red. – plutonierul major Mihai Ionuț Toma, și el decedat)”, ne-a declarat Gheorghe Tița.
Primarul de la Dâmbovicioara a donat teren la Valea Urdii, dar văduvele nu au reușit să strângă bani pentru o troiță
”Atunci, imediat după ce subiectul a apărut în presă, soția lui, fiica mea, a fost chemată o dată la Parchet și i s-a spus că la toate procesele care se vor desfășura văduvele vor fi chemate. Nu a mai chemat nimeni pe nimeni. Am înțeles că procurorul care se ocupa de caz a ieșit la pensie și cazul a fost reluat de la zero de un alt procuror, mai tânăr. Avem avocați angajați și noi și celelalte două familii, se mai interesează avocații din când în când, dar li se spune că deocamdată se fac cercetări. După câte am înțeles, parcul auto (al unității militare) a rămas același. Doar că transportul care se face acum la poligonul din Cincu se face organizat, nu ca atunci, când s-a făcut dezorganizat. Pur și simplu, camioanele alea (n.red. – în ziua de 29 iunie 2017) nu erau în coloană, nu erau însoțite de patrulă, de poliție militară, de salvare, de deschizător de drum. Atunci a fost totul alandala. Din câte mi-a spus o persoană de la Podu Dâmboviței, acum coloanele militare urcă spre Cincu în mod organizat, cu deschizător, închizător de drum, cu salvare, cu tot ceea ce este necesar într-o coloană militară. De asta vreau ca vinovații să fie trași la răspundere. Ei nu trebuiau să plece atunci, joi seara, către unitatea militară. Ei trebuiau să plece vineri dimineața. Cine a dat dispoziția de plecare, care era motivul, care era interesul? De ce șoferul a sărit? De ce șoferul a dat drumul la mașină pe liber? De ce mașina nu s-a blocat atunci când se știe că se blochează toate roțile? Sunt multe, multe întrebări la care vreau să știu și eu răspunsul! Nu doresc răul nimănui, dar vreau să știu! Acum o săptămână și ceva am fost la locul accidentului. Am pus un drapel, să se vadă că acolo au murit niște eroi. M-am mai îngrijit un pic de cruce… Totul a fost lăsat într-o stare deplorabilă. Am vrut să fac și o troiță; nu am reușit să strâng banii necesari, deși Primăria Dâmbovicioara, prin intermediul domnului primar Secăreanu, căruia vreau să îi mulțumesc, pentru că este un om extraordinar, ne-a donat de la început terenul pentru o troiță. A fost o tentativă de a strânge bani, dar nu am reușit. Cu voia lui Dumnezeu, cu văduvele tinerilor militari, poate vom reuși și asta! Sâmbătă o să facem un parastas de pomenire la biserica de la Mărcuș; luni o să meargă din cadrul armatei, cadre militare, la locul unde a avut loc accidentul pentru o comemorare”, ne-a mai spus socrul caporalului Petre Cristian Toader.
Iar mama militarului, Ana, a scris, cu câteva zile în urmă, un mesaj sfâșietor pe facebook: ”Dragul și scumpul meu Cristi, astăzi era ziua ta, ai fi împlinit 35 de ani, dar Dumnezeu a hotărât altfel… De trei ani, tu îți sărbătorești ziua în cer, alături de îngeri, departe de noi, cei care te iubim și îți ducem dorul… La mulți ani eterni, îngerul meu! Dumnezeu să te odihnească în pace!!!”.
Un accident de prost si nimic mai mult !