Da, e un titlu senzaţional, ca de tabloid sau televiziune care amestecă disonanţele lingvistice cu influenţele paranoice! Dar, din păcate, aşa este. Iar referirea este la ceea ce s-a întâmplat în municipiul cu stâlp în mijlocul străzii, cu bătăi cu săbii în centru, urs pe stadion şi primar cu maşina de serviciu parcată taman în faţa porţii unui sărbătorit în ultima zi de stare de urgenţă.
Spitalul Municipal Câmpulung s-a frământat în ultimii ani. A trecut prin perioada de acreditare – cu succes! – a gestionat bine situaţia tragică a accidentului din 2017 de la Valea Urdii, apoi managerul cu state vechi, un medic, Grigore Stănescu, a intrat în colţii tociţi ai lupilor tineri liberali din Consiliul local. „Câinii latră, ursul trece” a fost zicala care s-a confirmat, dar, până la urmă, lui Gore Stănescu i s-a luat şi a demisionat. Prima dată în 2015, revenind asupra deciziei, apoi la final de 2018, irevocabil. Locul i-a fost luat, ca interimar, de Marinela Cristian, directorul financiar-contabil al unităţii medicale. O persoană cerebrală, cu bun simţ şi lipsită de nevoia de a ieşi în faţă pe care o va arăta ulterior un alt economist. Sau un viitor director medical pasionat de mobilierul din birou. Interimatul a durat mai mult decât s-a anticipat, iar motivele au fost diverse, dirijate în principal de dorinţa administraţiei locale de a nu schimba culoarea managementului.
Concursul pe post a fost organizat în luna mai a anului 2019, cu interimarul Marinela Cristian cu reţinere de participare. Din trei candidaţi, doar unul a trecut de selecţia dosarelor, acesta fiind piteşteanul Nicolae Alexe, pe atunci şef al Serviciului Managementul Serviciilor Medicale din cadrul Spitalului Câmpulung, un personaj contestat deja în cadrul Consiliului Local şi cu legături în sistem, soţia fiind şefă de birou în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş şi fost membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Câmpulung chiar şi când Alexe fusese angajat.
Circul a continuat, fiindcă şi celorlalţi candidaţi li s-a permis să participe la concurs, după ce comisiile de verificare/soluţionare/examinare au amestecat deciziile. Iar Alexe a ieşit în frunte, deşi rezultatul a fost din nou contestat, finalul aparţinând celor din Consiliul de Administraţie. Revenind la comisii, trebuie spus şi faptul că acestea au avut numeroase schimbări în componenţă, bun motiv de iscare a suspiciunilor continue, apogeul fiind atins atunci când una dintre formule a decis că nu poate decide!
Apoi a apărut un alt memoriu împotriva rezultatului concursului, primarul Liviu Ţâroiu se făcea că nu e la Primărie când stătea Alexe la uşă cu contractul de management pentru a fi semnat… A trecut o lună până când s-a intrat în legalitate. Asta se întâmpla pe 20 iunie 2019.
Nebunia din perioada de pandemie
Ultimele evenimente au fost pe larg prezentate de noi, începând cu mustrarea publică a lui Alexe pe care i-a făcut-o primarul Ţâroiu şi continuând cu atitudinea liderului de sindicat Gabriel Eana, consumatorul de gâturi de pui căruia i-a dat managerul Trăilă cu meniul în cap până l-a apucat laringita şi a fost transferat, pozitiv, de la Mioveni la Câmpulung. Pe asistentul-sindicalist care s-a supărat pe ziar pentru informaţiile despre marşul său către sporul de Covid-19 l-a reapucat cheful de activitate în ceea ce trebuia să fie perioada de izolare, protejat, probabil, de măştile de la fiica sa, despre care a tot scris presa din judeţ. Apoi au fost cele cu schimbările managerului. Alexe a fost suspendat pe 30 aprilie, Andrei Aron a fost numit interimar, cu prelungire din 15 mai. Alexe s-a plâns pe 18 mai că nu se întoarce la locul de muncă de la care plecase în concediu, făcându-se că uită în buzunar cheia de la birou. Ţâroiu l-a ascultat, i-a păsat şi l-a reprimit în spitalul Covid pe 25 mai.
Ţâroiu invocă legea, Aron faptele
Deşi nu este recunoscut pentru disponibilitatea de comunicare, primarul Liviu Ţâroiu a fost nevoit să reacţioneze după ce s-a trezit în mijlocul situaţiei create de comentariile deloc favorabile pe marginea îndepărtării de la şefia spitalului a doctorului Andrei Aron. A emis un comunicat în care a încercat să explice cum au stat lucrurile, evidenţiind ceea ce el consideră a fi mai important, adică existenţa temeiului legal care i-a permis să-i resusciteze mandatul de manager al lui Nicolae Alexe. Nu a omis Ţâroiu nici să nu îl împungă puţin pe Aron. „Dacă ne referim la activitatea domnului dr. Aron Andrei în cele 24 de zile, cât s-a aflat la conducerea Spitalului Municipal Câmpulung, putem afirma că dumnealui a continuat activităţile şi măsurile demarate de domnul Alexe Nicolae. După cum ştiţi, alocarea financiară de la bugetul local şi diligenţele pentru primirea sponsorizării de la Holcim pentru achiziţionarea aparatului de testare de tip PCR, inclusiv achiziţia acestuia s-au făcut în perioada când manager al spitalului era domnul Alexe Nicolae. Despre proiectele de milioane de euro pe care domnul dr. Aron Andrei afirma că le avea în vedere pentru spital nu am informaţii”, a conchis primarul Câmpulungului.
Replica lui Aron nu a întârziat, mai ales că medicul stomatolog a dat semne că nu acceptă prea uşor cele întâmplate, analizând chiar posibilitatea de a contesta în instanţă înlăturarea sa din fruntea spitalului. Oricum, dincolo de orice speculaţii, a anunţat că va dona victimelor Covid indemnizaţia primită pentru perioada cât a fost manager interimar. Andrei Aron se întreabă cum de a fost posibilă acceptarea situaţiei de către primar, în sensul că Ţâroiu nu l-a luat niciodată de perciuni pe Alexe pentru a-i cere explicaţii ale creării situaţiei grave constând în infectarea personalului medical. „În ce priveşte activitatea mea ce ar fi continuat liniile conducătoare lăsate de dl. Alexe, aş aminti legat de aparatul de testare de tip PCR că, deşi oferta Holcim era de pe la începutul lui aprilie, abia cu câteva zile înainte de sfârşitul lunii se decidea achiziţionarea lui. Mai exact, doar a aparatului, pentru că de echipamentele conexe absolut necesare şi de spaţiu şi amenajarea spaţiului care să găzduiască un adevărat laborator de testare moleculară a trebuit să mă descurc după capul meu fără a mai beneficia de activitatea înaintaşului meu, ghidat de autorul, pardon autoritatea tutelară, Primarul”, a precizat Aron, întrebându-se retoric: „Oare de ce este aşa interes pentru aparate scumpe şi nejustificate pentru spital, când Secţia Boli Infecţioase arată ca în secolul trecut, toaletele sunt încă rare şi pe holuri, iar unele instrumente sunt mai vechi decât mine?”. Şi nu ezită nici el să îl atace pe Ţâroiu, cu referire la proiectele cu finanţare europeană pentru Spitalul Câmpulung, în condiţiile în care, spune Aron, „mă tem că, dacă se vor face beneficiind de expertiza Primăriei în accesarea fondurilor europene, vor avea şanse de realizare mici, dacă nu de-a dreptul nule”.
Alexe cel rău şi Alexe cel bun
Liviu Ţâroiu e un „Hopa-Mitică” al deciziilor. Şi nu e vorba doar de cum reacţionează când îl pune familia Răuţoiu cu fundul în balta unor lucrări veşnic neîncepute sau etern nefinalizate, ci şi de modul cum a procedat în cazul spitalului. Aminteam că anul trecut îl ţinea pe Alexe pe la uşă, ezitând să-i confirme preluarea conducerii, iar deunăzi am văzut că nu mai prididea să găsească pixul cu care să-l repună pe post. Fiindcă asta a făcut pe 25 mai, încheind perioada de interimat a medicului Andrei Aron. Dar…
Ţâroiu a invocat legea, dar hai să ne uităm pe lege: „Autorităţile publice locale, pentru unităţile sanitare din subordine, exercită atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în cadrul acestor unităţi în condiţiile legii”.
Asta prevede hotărârea Parlamentului din 20 mai pentru încuviinţarea stării de alertă şi a măsurilor instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Adică legea permite, nu obligă. Însă primarul tot invocă neclarificarea situaţiei din partea Ministerului Sănătăţii şi a Direcţiei de Sănătate Publică, în sensul că nu i s-a spus la liniuţă ce boacăne a făcut Alexe în timp de pandemie. Dar, că tot aminteam de carenţele în comunicare publică, poate că nu a aflat de susţinerile Avocatului Poporului, conform cărora, citez: „Spitalul Municipal Câmpulung fie nu a identificat produsele pe piață (la începutul stării de urgență), fie produsele au fost deficitare (măşti FPP3), mulţi furnizori au solicitat plata în avans sau la livrarea produselor iar alţii au modificat preţul produselor de la o livrare la alta din cauza întârzierilor din vamă”. Asta ca să nu amintesc faptul că însuşi Ţâroiu se plângea de Alexe pe la finalul lunii martie, reproşându-i faptul că a neglijat sarcina dotării unităţii spitaliceşti cu materiale şi substanţe de protecţie.
„Deşi există un ordin de ministru din ianuarie care impunea constituirea preventivă de stocuri de materiale, s-a trezit el în martie să ceară ajutor. Prima dată a făcut-o în spaţiul public, apoi a venit şi la mine. O să-i dau, facem rectificare de buget, dar bani are, nu are materiale. Trebuia să se aprovizioneze în timp… I-am dat eu 500 de măşti o dată, îi mai dau”, spunea atunci primarul Câmpulungului, supărându-l pe manager. Şi totuşi, l-a reînscăunat! Şi tot ca lacună informativă, şi tot pentru Ţâroiu, iată ce stă scris în lege: conform art. 22, lit. i, din OMS 730/2018, se prevede posibilitatea ca managerul unui spital public să poată fi demis înainte de expirarea contractului “în cazul în care se constată abateri de la legislaţia în vigoare care pot constitui un risc iminent pentru sănătatea pacienţilor sau a salariaţilor”. Păi, să nu dotezi Spitalul cu echipamente de protecţie nu e abatere?!
Minus un om pentru PSD
Şi atunci, dincolo de explicaţiile din comunicat, de ce nu l-a lăsat Ţâroiu pe Aron să se descurce cu spitalul în vreme de pandemie? Pur şi simplu pentru că nu e de-al partidului. A fost numit de un Guvern liberal, poartă amiciţie cu un liberal, aşa că, din punctul de vedere al primarului, este incompatibil. Ironia este că cei de la PSD au realizat imediat după demisia lui Grigore Stănescu – şi el membru PSD, dar mai mult medic decât politician înverşunat – că pierd spitalul. Încercările de a o determina pe Marinela Cristian să intre în concursul pentru postul de manager nu au reuşit – repet, şi directorul financiar de la spital e altceva! – un reprezentant mai acătării al partidului nu au găsit, aşa că s-au trezit cu Alexe peste ei.
Iar Alexe a reuşit în scurt timp să convingă. Asta s-a văzut şi în februarie, atunci când, chemat fiind să dea raportul în faţa Consiliului Local, managerul mai avea puţin şi era ovaţionat fiindcă a anunţat că este cel mai bun dintre cei excelenţi. A fost încă o ocazie ca aleşii locali liberali să îşi arate slăbiciunile, după ce, anterior, anunţaseră că-l leagă de gard pe Alexe pentru boacănele de la spital.
Aşa că nu e de mirare că nu au putut menţine pe post nici măcar un manager interimar. Oricum, poate că în locul lor vor afla mai multe cei de la Curtea de Conturi, care au anunţat că vor vizita Spitalul Municipal Câmpulung în această săptămână.
De-aia Covid-ul este maro şi miroase la Câmpulung!
Ca să concluzionez: nu contează Gore, Alexe sau Aron în măsura în care lucrurile scapă de sub control! Contează doar spitalul cu vreo 600 de servanţi, circa 100.000 de posibili pacienţi şi un bun public inestimabil. Tot acest complex a fost transformat în timp până s-a ajuns să se spună că cel mai bun medic de la Câmpulung e trenul de Bucureşti! Deşi sunt medici buni la Câmpulung, a început să se schimbe şi garda, însă nimeni nu poate activa cu succes acolo unde interesele au legătură cu şpaga, cu angajările scumpe şi cu partidele. De-aia Covid-ul e maro şi miroase la Câmpulung!
Cătălin Ioan Butoiu
0 Comentarii