Centrul Medical Bella Vitae Fortuna din Piteşti se află în prima linie a luptei pentru depistarea precoce a unor afecțiuni grave, cum ar fi cancerul de col uterin sau cancerul mamar, care pot fi astfel tratate eficient şi chiar vindecate.
Între metodele de diagnostic precoce pentru cancerul mamar se află mamografia, investigație imagistică realizată cu succes de o bună perioadă de timp şi la Centrul Medical Bella Vitae Fortuna din Piteşti.
Cancerul de sân se află pe primul loc în ierarhia cancerului la femei. Este una din bolile majore în care profilaxia joacă un rol important. Şi în România, cancerul mamar este cea mai frecventă tumoră malignă la femei.
Incidenţa sa creşte semnificativ în cea de-a patra decadă de viaţă, ajungând la valori ridicate înainte de 50 de ani. După menopauză, incidenţa bolii continuă să crească dar într-un ritm mult mai lent.
Screening-ul face parte din categoria procedeelor de depistare precoce a bolilor. Beneficiul screening-ului este îmbunătăţirea supravieţuirii femeilor cu cancer de sân, Reduce mortalitatea legată de boală cu cca. 20% în cazul femeilor cu vârste între 40-49 de ani şi cu cca. 30% în cazul femeilor cu vârsta între 50-69 de ani. Componentele screeningului mamar sunt: examinarea clinică a sânilor, autopalparea sânilor şi mamografia. Prin mamografie, înțelegem o examinare radiologică specială a sânului, care ajută la detectarea modificărilor la nivelul structurii sânului, cu câțiva ani, înainte de apariția unor semne sau simptome detectabile, prin examinare clinică sau autoexaminare.
Indicaţiile mamografiei se referă în primul rând la femeile de peste vârsta de 40 de ani, dar tot ea este examinarea de primă intenţie şi pentru masele tumorale mamare palpabile la femeile cu vârsta de peste 35 de ani. Tot mamografia este cea mai importantă metodă de screening şi în cazul cancerului mamar, care nu se manifestă în niciun fel.
Este foarte important de ştiut că prin mamografii efectuate periodic, anual, un cancer poate fi depistat în faze precoce de evoluţie, când are dimensiuni sub 1 cm. În această etapă a bolii cancerul poate fi tratat complet prin extirparea chirurgicală a nodulului şi a unei zone de siguranţă în jurul nodului; în această fază, intervenţia chirurgicală nu este mutilantă; forma, aspectul şi simetria sânilor este conservat.
Pentru mamografie nu este nevoie de o pregătire specială. Este bine totuşi ca în dimineaţa examinării, pacientele să reducă consumul de produse care conţin cafeină: cafea, ciocolată, ceai, substanțe care cresc uşor sensibilitatea sânilor. De asemenea, este recomandat să nu folosească deodorante înainte de a-şi face mamografia deoarece talcul poate interfera cu razele X, apărând pe film ca spoturi de calciu sau microcalcifieri.
Se recomandă ca mamografia să fie făcută în prima jumătate a menstruaţiei la 1-2 săptămâni de la prima zi a ciclului, când sânii sunt mai puţini sensibili şi tumefiaţi, dar se poate face în orice perioadă a lunii.
Calitatea mamografiei şi interpretarea ei, depind de performanţa aparatului, sensibilitatea filmului folosit şi de experienţa examinatorului. Semnele mamografice de malignitate sunt: microcalcifierile şi modificările de densitate, care constau în mase tumorale. Rezultatul poate fi: test pozitiv – anomalie, putând corespunde unui cancer sau test negativ – fără anomalie, care să indice prezenţa unui cancer.
Mamografia efectuată constant previne riscul de deces cauzat de cancerul la sân, iar numărul vieților salvate creşte de la un an la altul.
Cea mai bună metodă de depistare precoce a cancerului la sân este aceea de a combina palparea sânilor (de către un medic specialist) cu efectuarea periodică a mamografiei. Examenul manual şi mamografia se completează reciproc. La fel de important este şi ca femeile să continue să se autoexamineze, prin palparea periodică a sânilor.
Dacă în trecut, pacienta a mai făcut mamografii este bine să se prezinte cu ele la consult, pentru a putea fi analizată situația în ansamblu. Specialiştii atenţionează femeile cu privire la prezentarea tardivă la control: faptul că nimeni din familie nu a suferit de o afecţiune neoplazică, nu înseamnă că sunteţi ferite! Mai mult, mamografia nu este dăunătoare organismului şi nu este dureroasă, iar costul ei este acoperit de Casa de Asigurări de Sănătate.
Realizarea mamografiei reprezintă o metodă sigură de depistare a cancerului de sân precoce şi nimeni nu poate pune la îndoială acest lucru. Ea rămâne o parte importantă din îngrijirea preventivă a sănătății femeilor, de una dintre cele mai periculoase boli ale secolului.
Rezonanţa magnetică este o altă metodă de diagnostic în patologia mamară, pentru care Centrul Medical Bella Vitae Fortuna deține în Piteşti un echipament RMN de performanţă, având indicaţie în cazuri particulare, pentru a completa diagnosticul mamografic.
0 Comentarii