Web Analytics
scris joi, 06.12.2012

„Nu avem nevoie de politicieni ale căror succesuri fac obiectul unor titluri de tabloide!”

# Interviu cu Theodor Nicolescu, candidat USL la Camera Deputaților, pe Colegiul Sud-Costești.

„Nu avem nevoie  de politicieni ale căror succesuri fac obiectul unor titluri de tabloide!”

# Din punct de vedere al calității vieții, care credeți că va fi locul județului Argeș, în viitorul apropiat, în comparație cu alte zone ale României?
– Județul Argeș este unul cu un potențial economic foarte mare: suntem o zonă avantajată din punct de vedere geografic – în nord avem zona montană, în sud una preponderent agricolă. În același timp, zona urbană a județului – municipiul Pitești și orașul Mioveni în principal, sunt bine dezvoltate din punct de vedere industrial, și încă se poate mult mai bine cu un sprijin real de la nivelul Guvernului. De altfel, este de notorietate că prezența celor de la Dacia-Renault pe teritoriul județului nostru, cât și a celor care lucrează direct și indirect cu producătorul de automobile face ca cifra exporturilor la nivelul Argeșului să fie extraordinar de mare. Potențial avem, asta e clar! Cu o infrastructură bună putem ajuta zona de nord, în special Muscelul pentru turism și reindustrializare. În ceea ce privește zona de sud, aceasta este, după cum bine știm, preponderent agricolă. Avem mai multe proiecte cuprinse în programul de guvernare USL – printre ele proiectul de cadastrare gratuită a terenurilor și încurajarea micilor întreprinzători agricoli. Nu este niciun secret că transformarea agriculturii de subzistență care se practică acum în România într-o activitate productivă este una din axele principale ale acestei guvernări. Nu am nicio îndoială că, în ceea ce privește nivelul de trai al românilor, Argeșul poate fi acolo unde îi este locul: într-o poziție fruntașă.
# Dar locul României printre statele Europei?
– Eu sper că România își va recâștiga locul în Europa, și nu oricum, ci cu fruntea sus. Din păcate, în momentul de față se subliniază foarte mult unele știri negative despre români și țara noastră. Lucrurile nu sunt chiar așa: la capitolul resursă umană suntem cu siguranță printre cei mai buni. Doctorii români sunt căutați în toată Europa, profesioniștii noștri sunt printre cei mai buni. Rămâne însă la nivelul clasei politice să producă o schimbare de atitudine: România nu este o țară vasală Europei și datoare, cumva, marilor puteri europene, ci un partener! De multe ori uităm că, fiind membri ai Uniunii Europene, nu avem doar obligații, ci și drepturi! Politicienii sunt cei care trebuie să le ceară. Din păcate, la noi au fost și politicieni care au denigrat imaginea României în forurile europene….

„Oamenii de afaceri apreciază un politician cu iniţiative”

# Ce părere aveți despre actuala clasă politică din România? Ar trebui să fie mai mulți tineri, mai mulți vârstnici, oameni de afaceri, intelectuali. Cum vedeți situația în viitor?
– În ceea ce privește tinerii, eu sunt de părere că în România clasa politică trebuie reînnoită permanent. Însă prin tineri, în politică nu înțeleg tineri cu orice preț… E nevoie de tineri bine pregătiți, tineri care au făcut totuși dovada unor competențe profesionale. Cu siguranță nu avem nevoie de politicieni de carieră, politicieni ale căror succesuri fac obiectul unor titluri de tabloide! Altfel, clasa politică reflectă cumva societatea românească….. Oamenii de afaceri apreciază un politician cu inițiative menite să îi ajute, astfel încât vor vota astfel de politicieni; la fel, intelectualii vor vota, la rândul lor, oameni reprezentativi și apreciați în branșele lor. Este un proces normal, natural, societatea scoate în față oameni apreciați, oameni competenți.
# Ce părere aveți despre dublul limbaj folosit de oamenii politici de la putere, dar şi din opoziție, în județ, dar şi la nivel național sau în UE?
– Eu unul apreciez consecvența și nu sunt adeptul acestui dublu limbaj despre care vorbiți. Fie la putere, fie în opoziție – politicienii au datoria să urmărească interesul oamenilor pe care îi reprezintă. În același timp, conflictele politice interne nu pot fi duse în Europa… În România trebuie să ducem clasa politică la un nivel matur: indiferent de culoare politică, în Europa suntem români și interesul României este cel care trebuie să primeze!
# Cum vedeți relația, în județul Argeș, dintre parlamentar și electorat, dintre parlamentar și administrația locală și dintre parlamentarii puterii și cei ai opoziției?
– După părerea mea, relația dintre parlamentar și electorat în Argeș este una din ce în ce mai sinceră. Argeșenii sunt oameni bine informați care au învățat să distingă între politicieni și partide și care așteaptă respect din partea celor pe care îi votează. Pe de altă parte, cred că, în ultimii ani, toți politicienii au învățat că, în politică, este inadmisibil să ignori voința populară!
Între parlamentari și administrațiile locale trebuie să existe o colaborare, indiferent de culorile politice. Primarii se lovesc de multe ori de probleme care țin de legislativ – iar dacă cele două părți comunică cum trebuie legislativul poate legifera având permanent în vedere problemele pe care cei din executiv le întâmpină. Vedeți exemplul ultimilor ani: pe de o parte, guvernul nu a putut să atragă fondurile europene pentru dezvoltare motiv pentru care au acuzat administrațiile locale de incompetență; pe de altă parte, primăriile au fost în imposibilitatea de a funcționa corect, neavând fondurile necesare pentru cofinanțări și având carențe în ceea ce privește resursele umane- puține și demotivate prin tăierile salariale …..În ultimii doi ani era mai important să păstrezi un echilibru astfel încât să asiguri atragerea fondurilor necesare dezvoltării decât să economisești niște sume cu tăierile salariale. Dacă, în loc să se taie salariile – se investea într-o resursă umană mai bine pregătită și mai bine motivată, România ar fi atras fonduri într-o valoare considerabilă. Românii o duceau mai bine cu salariile netăiate și banii veneau din afară.

„Proiectul nostru presupune cadastrul gratuit şi simplificarea procedurilor de succesiune”

# Cam care ar fi rostul presei în acest ansamblu?
– Să pună pe tapet problemele locale și să prezinte publicului informații corecte și pertinente. Vă spuneam mai devreme că argeșenii sunt oameni bine informați – informația vine din presa locală care își face treaba foarte bine! Presa nu judecă și nu condamnă… Însă de multe ori face ceva mai important: face cunoscute informații în lipsa cărora votul nu ar avea aceeași valoare. Practic, fără informație, oamenii ar vota în necunoștință de cauză!
# Vorbiți despre câteva proiecte concrete, necesare în vederea creșterii calității vieții în zona de sud în care candidați, dar şi pentru întregul județ sau pentru România.
– Eu candidez în sudul județului Argeș, în Colegiul pentru Camera Deputaților din zona Costești, zonă preponderent agricolă. Proiectul pe care noi îl propunem argeșenilor  presupune cadastrul gratuit și simplificarea procedurile de succesiune precum și eliminarea taxelor aferente. Este un proiect concret, realizabil și cu multe avantaje, atât pentru beneficiarii direcți, proprietarii dar și pentru stat reprezentat prin administrațiile locale. Odată realizat, proiectul poate pune niște baze reale pentru dezvoltarea efectivă a zonelor rurale. În lipsa actelor de proprietate nu se pot obține subvenții, nu se pot pune bazele unor asocieri necesare în agricultură, nu se poate vinde/cumpăra, nu se pot face proiecte pe fonduri europene. În lipsa actelor proprietarul de fapt nu poate decât să exploateze un teren pentru uz strict personal. Pe de altă parte, administrațiile locale trebuie să beneficieze de o situație reală a proprietăților și de o bază corectă de impozitare. De altfel, proiectul se realizează în câteva zeci de unități administrativ-teritoriale din țară sub forma unui proiect-pilot finanțat din fonduri europene iar beneficiile sunt evidente în comunele respective. Este necesară extinderea acestui proiect la nivel național!
Interviu realizat de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Averi pierdute la Câmpulung

Cei din administrația câmpulungeană au anticipat decizia recentă a Curții Constituționale a României conform căreia declarațiile de avere nu trebuie...

Începe distracţia în Câmpulung

Deși nu a avut parte de manifestările încadrate în Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, municipiul Câmpulung nu va fi lipsit de agitație...

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...