# Interviu cu dl. Spiridon Cristocea, directorul Muzeului Județean Argeș.
# Dle director, cine a efectuat cercetările arheologice de la Mănăstirea Vieroşi ?
– Cercetările arheologice de la Mănăstirea Vieroşi au fost efectuate de o echipă de arheologi de la Muzeul Judeţean Argeş. La săpăturile propriu-zise au participat însă oameni din sat.
# Am înţeles că lucrările de pe şantierul de la Vieroşi au fost finanţate de Primăria Oraşului Mioveni.
– Da, au fost într-adevăr finanţate de Primăria Mioveni, care intenţionează să restaureze întreg ansamblul şi să îi dea o anumită utilitate, de centru cultural sau muzeu. Dar asta rămâne de văzut.
# Din câte am aflat, nu este pentru prima oară când se fac cercetări arheologice la acest lăcaş de cult.
– Da, s-au mai făcut săpături arheologice şi în anul 1991, chiar în biserică. Atunci s-au descoperit fundaţiile primei biserici ridicate în perioada 1572-1573 de boierul Ivaşcu Golescu. Săpăturile de acum s-au făcut în incintă, în colţul de SV.
# Concret, ce vestigii s-au descoperit în urma săpăturilor arheologice?
– Săpăturile arheologice au scos la lumină fundaţiile vechilor construcţii din secolul al XVI-lea, dar şi pe cele din secolul XIX. S-au descoperit şi foarte multe obiecte, în special vase de ceramică. Acestea vor fi restaurate, iar restaurarea lor se va face în laboratorul nostru de la Muzeul Judeţean Argeş.
# Dle director, am înţeles că s-a făcut şi o descoperire spectaculoasă a unui canal de aducţiune a apei…
– S-a descoperit, la o adâncime de aproximativ 3 metri, o conductă de aducţiune a apei din olane de ceramică protejate de o construcţie de cărămidă.
# Ce lungime are această conductă?
– Conducta de aducţiune a apei descoperită la Mănăstirea Vieroşi are o lungime de 50 metri. S-a mai descoperit şi un bazin unde se strângea apa, venind de la o înălţime din partea de nord, înălţime numită „Visteria Apelor”. Acolo se aduna apa şi, prin cădere, ajungea la mănăstire.
# Am înţeles că s-au încheiat deja lucrările pe şantierul arheologic de la Mănăstirea Vieroşi.
– Da. Luni (n.r. – 29 octombrie), s-au încheiat definitiv lucrările din acest an pe şantierul arheologic de la Vieroşi. Dar săpăturile arheologice vor continua şi în anul următor. Ar mai fi un lucru important de precizat. Vom încheia un contract cu Primăria oraşului Mioveni pentru o monografie a Mănăstirii Vieroşi.
Iustina HARCO-BURCEA
0 Comentarii